Nasycenie rdzenia

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

mroovka
125...249 postów
125...249 postów

Re: Nasycenie rdzenia

Post autor: mroovka »

Mam nadzieję, że autorzy się nie obrażą:
http://www.eti.pg.gda.pl/katedry/kose/m ... rstrat.pdf

O coś takiego chodzi? Z tego co pamiętam z tej laborki, to nasycenie objawiało sie spłaszczeniem góry i dołu pętli na oscyloskopie. Dobrze pamiętam?
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

KaW :arrow: Jasne. Pokaż skan tej strony... :roll:
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
KaW
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: KaW »

Nie mogę.Obserwacja na oscyloskopie -jak w poście/mroovka/ wyżej jest dobra .Moze jest to w obecnych laborkach PŁ.?
Wkurzyłem się bo za dużo skryptów Pł jest na śmieciach.
REX
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: REX »

Omówienie problemu zawarte jest w książce "Badania i pomiary oscylografem" wydanej przez WKiŁ w 1966r. Autor:Inż.Bela Magyari. W załączeniu układ pomiarowy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
_idu

Post autor: _idu »

KaW pisze:Ponieważ to będzie częstotliwość 50Hz -to jakieś inne zakłócenia nie będą tu sie pojawiać.
Mozna też polegac na swoich uszach -w końcu jakieś znieksztalcenia -nawet tych 50Hz- też można zauwazyć słuchem.
Aby potrenowac jak słychac falę 50Hz wymyśleć sobie taki obwód.
Pierwszy błąd - to to ze przebieg w sieci daleki jest od czystej sinusoidy.

Drugi błąd - sinusoida to nienajlepszy przebieg do oceny zniekształceń metodą na słuch. Najlepszy to przebieg trójkątny. Minimalne zniekształcenia są szczególnie łatwo zauważalne przez słuch. Nieprzypadkowo do oceny jakości przetworników cyfrowo-analogowych wybierano nagrania fortepianu - dźwięk drgającej struny to przebieg trójkątny.
KaW
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: KaW »

1-Drogi STUDI -jesteśmy podobni .Wogóle do czego nam ta histereza i te 50 Hz-jak to się nie ma nijak do przebiegu trójkatnego i fortepianu .Sam się już zgubiłem ...Skąd ja wezmę fortepian do HISTEREZY- czy to jest do kupienia?.
2-co do tej histerezy -to opis tego ćwiczenia znalazłem -jak zwykle -na makulaturze .Tam ktoś z Pol. Łodź wyrzucił partię podręczników z wadami -brak stron -ok.20kartek .Wśród triod ,diod i innych pomiarów laboratoryjnych ,różnej maści
problemów, znalazłem też, temat o pętli histerezy -oczywiście znowu wzorki i słownie podany schemat wykorzystania do tego pomiaru oscyloskopu... /z tego zrobie obrazek/.Ponieważ reszta mnie nie interesowała -reszte ksiażki wyrzucilem.
Miało to postać skryptu wydanego nakładem Pol. Łódzkiej.Autorów nie znam,podobnie i lat wydania.
Pozdrawiam .