Program - tworzenie PCB

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: program-tworzenie PCB

Post autor: fugasi »

Skróty klawiaturowe to najważniesza rzecz w komputerach. Ja (pod linuksem) obywam się praktycznie bez myszy, po prostu jest znacznie szybciej nacisnąć Alt-f-x na przykład, lub :wq zamiast rozwinąć górne menu, najechać na pozycję Exit, zostać zaskoczonym przez okienko z propozycję zapisu, wybrać OK czy Save a kto wie, może jeszcze coś. :P

Albo czy nie jest o wiele, wiele prościej powiedzieć komputerowi jak człowiekowi: mogrify -resize 400x200 obrazek.jpg niż odpalać nawet Gimpa i przedzierać się przez te wszystkie okienka?

Nie wiem po co w ogóle wymyślono te wszystkie menus, chyba po to żeby wstrzymywać robotę.
Czy ten OrCAD chodzi pod jakimś wine czy dosemu? Próbowałeś?
_
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

DosBoxem na Viście na pewno. Pewnie na Pingwinie też da radę,.
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

fugasi pisze:Skróty klawiaturowe to najważniesza rzecz w komputerach. Ja (pod linuksem) obywam się praktycznie bez myszy, po prostu jest znacznie szybciej nacisnąć Alt-f-x na przykład, lub :wq zamiast rozwinąć górne menu, najechać na pozycję Exit, zostać zaskoczonym przez okienko z propozycję zapisu, wybrać OK czy Save a kto wie, może jeszcze coś. :P
Wiem coś o tym :)
fugasi pisze:Albo czy nie jest o wiele, wiele prościej powiedzieć komputerowi jak człowiekowi: mogrify -resize 400x200 obrazek.jpg niż odpalać nawet Gimpa i przedzierać się przez te wszystkie okienka?
Łatwiej. Choć ja wolę 'ffmpeg -i cos.avi -target dv /tmp/cos.dv' :)
fugasi pisze:Nie wiem po co w ogóle wymyślono te wszystkie menus, chyba po to żeby wstrzymywać robotę.
Czy ten OrCAD chodzi pod jakimś wine czy dosemu? Próbowałeś?
Nie, bo po pierwsze dyskietki instalacyjne z tym czymś już dawno temu przestały być czytelne, po drugie on był z epoki kiedy programy miały własne sterowniki do grafiki, i nie wiem, czy z Matroxem to zadziała. No i jednak to staroć jest, mało umie, nie pilnuje tak technologii, ma problemy z większymi płytkami (pamięć...) i pewien parę innych drobiazgów.
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

tszczesn pisze:
fugasi pisze:Albo czy nie jest o wiele, wiele prościej powiedzieć komputerowi jak człowiekowi: mogrify -resize 400x200 obrazek.jpg niż odpalać nawet Gimpa i przedzierać się przez te wszystkie okienka?
Łatwiej. Choć ja wolę 'ffmpeg -i cos.avi -target dv /tmp/cos.dv' :)
No. Albo np instalacja programu:
http://bash.org/?464385
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Ten program to system operacyjny, który, jak wiadomo, instaluje się raz w życiu, więc można poświęcić dwie minutki na wklepanie tej linijki, nie? ;)

:arrow: tszczesn, szkoda z tym Orcadem. Ja mam słabość do małych, zwinnych programików.

"Stare" techniki są naprawdę lepsze: http://pl.youtube.com/watch?v=AhsSgcsTMd4 ;)
_
traxman

Post autor: traxman »

Co do eksportu z różnych "hermetycznych" programów i braku funduszy na Adobe Acrobat, polecam rozwiązanie z instalacją drukarki postscriptowej np. HP LJColor 4500 PS ze standardowej płytki WinXP. Pobranie programu ghostscript oraz gsview. Pierwszy służy po wybraniu drukarki postscriptowej i zapisu wydruku do pliku do tworzenia plików postscriptowych *.ps, *.eps. Drugi służy min. do konwersji postscripta do *.pdf co znacząco ułatwia życie. Używam od kilku lat i nie narzekam. Dobrze zaopatrzyć się w coś co jest w stanie scalic kilka pojedynczych *.pdf w jeden.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Pamiętacie jeszcze takie cudo jak Tango? :)
traxman

Oczywiście, ale miałem z targów tylko demo, nie można było drukować i zapisywać, - ale poza tym można było przeprowadzić pełny projekt - w porównaniu do autotraxa, wczesnego protela V1.0 był to miód. Były jeszcze Cadstar - okropność. A teraz wszystko w jednym nieużytecznym Altium Designer w cenie porządnego samochodu.
PS.Strasznie nie lubię jak ktoś/coś na siłę ułatwia mi życie - w tym przypadku ja wiem co chcą robić, a ten program skutecznie to utrudnia.
Ja miałem nawet na Atari ST520 :shock: jakiś program do schematów i płytek, ale nazwy już sobie chyba nie przypomnę.
pierwszy

Post autor: pierwszy »

traxman pisze:Co do eksportu z różnych "hermetycznych" programów i braku funduszy na Adobe Acrobat, polecam rozwiązanie z instalacją drukarki postscriptowej np. HP LJColor 4500 PS ze standardowej płytki WinXP.
:? od tego czasu technika troche poszla do przodu i sa do tego juz dedykowane programy darmowe :wink:
np do pobrania tu http://www.novapdf.com/
Co do "prostych" DOS-owych programow, byl cos takiego jak PCAD, potwor, projektant-programista musial miec "bad trip"
po zarzywaniu LSD!
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

traxman pisze:Co do eksportu z różnych "hermetycznych" programów i braku funduszy na Adobe Acrobat, polecam rozwiązanie z instalacją drukarki postscriptowej np. HP LJColor 4500 PS ze standardowej płytki WinXP. Pobranie programu ghostscript oraz gsview. Pierwszy służy po wybraniu drukarki postscriptowej i zapisu wydruku do pliku do tworzenia plików postscriptowych *.ps, *.eps. Drugi służy min. do konwersji postscripta do *.pdf co znacząco ułatwia życie. Używam od kilku lat i nie narzekam. Dobrze zaopatrzyć się w coś co jest w stanie scalic kilka pojedynczych *.pdf w jeden.
Ja jeszcze tylko podpowiem, że porządne systemy mają coś takiego w standardzie :)
traxman

To się zgadza, ale w porządnych systemach nie działają moje narzędzia inżynierskie.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

A powiedzcie mi, dlaczego format pdf "trzyma" wymiary płytki a jakiś obrazek, powiedzmy png już nie?
_
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

tszczesn pisze: Ja jeszcze tylko podpowiem, że porządne systemy mają coś takiego w standardzie :)
Nie w standardzie, tylko komuś się chciało dołączyć do danej edycji.
_idu

Post autor: _idu »

Bo PDF był stworzony do przenoszenia wydruku dokumentu na dowolny system operacyjny i dowolną drukarkę. Niezależnie od drukarki docelowej ma być uzyskany identyczny wydruk lub możliwie jak najwierniejsze jego przyblizenie. Standardowo jest to opis wektorowy wydruku z możliwością wstawiania bitmap. Wydruk PDF zawiera engine skalujące możliwie jak najdokładniej dla drukarki generowaną bitmapę lub jakiś język jak np. PCL. Reszta to już problem driver'a drukarki, podsystemu GDI w Windozie itd... PDF jest (wg mnie) wytworem ubocznym technologii PostScript. A raczej próbą ratowania tego ostatniego przed izolacją w świecie Microsoftu - powodem była wysoka cena PostScriptu....

Dokument tekstowy może składać się z czystego tekstu, tagów formatujących, opisu czcionek, osadzonych grafik itd... W ten sposób można beż OCR'a wyciągnąć czysty tekst. Co innego skan - czyli bitmapa wstawiona w PDF. Tym sie będą różnić np. pliki PDF utworzone z Worda 2003 za pomocą jego wbudowanego polecenia od tego co uzyskamy np. PDF Creatorem. Z pierwszego wyciągniemy łatwo tekst, obrazek itd, z drugiego niestety nie....
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Wracając do meritum wątku ostatnio dość popularny staje się KiCad:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic493797.html
Podobno działa zarówno pod Windows jak i Linuksem.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.