O analizatorach i rowerach :)

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: O analizatorach i rowerach :)

Post autor: MarekSCO »

:arrow: KaKa :)
Kup jeszcze Rydzewskiego... Np tutaj:
http://www.allegro.pl/item318689263_osc ... ewski.html
Warto posiadać w biblioteczce :)
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

Rydzewskiego na razie nie kupię...
Powód ten co zwykle :roll: .
Ale Seely w drodze :) .
Żeby nie było zbyt smutno, może macska i MarekSCO pokażą swoje rowery lub/i analizatory :) ? Pozostali użytkownicy również mile widziani :wink: .
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
pierwszy

Post autor: pierwszy »

%
Ostatnio zmieniony pt, 10 lipca 2009, 00:38 przez pierwszy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

KaKa pisze:Żeby nie było zbyt smutno,(...)
Jak ma nie być smutno :(
Wczoraj w godzinach popołudniowych zakończyła się na eBay aukcja, na której network analyzer
HP 8410, wystawiony w Wielkiej Brytanii "poszedł" za dokładnie pięćdziesiąt funtów ( niecałe 250 PLN - bez przesyłki ) i to nie ja go kupiłem :(
Jutro postaram się coś ciekawego o analizatorach i rowerach napisać...
Dzisiaj "żałoba narodowa" :(
Muszę się w końcu na tym eBay zarejestrować...
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

KaKa pisze:Ale przystawka jest łatwiejsza. I szybsza. I zawsze można zaadoptować oscyloskop do poprzedniej funkcji :wink: . Może by tak zusammen together do kupy zrobić jakiś wspólny projekt przystawki i opublikować? Kilka osób na pewno by skorzystało :) .
Tak się przypadkowo ;) składa, że myślałem o tym już wcześniej :)
Ciekaw jestem opinii kolegów na temat takiego projektu:

Założenia:
1. Niski koszt budowy, łatwa dostępność elementów, mała "czasochłonność" konstrukcji,
szeroka gama zastosowań...
Za jednym zamachem:
- Analizator widma, pasmo podstawowe 100 MHz, Możliwa współpraca z premikserami, ( subharmonic mixer itd... - celem poszerzenia pasma o nowe, ciekawe "rejony" ;) )
tracking generator, wobuloskop (z możliwością generowania znaczników.), Network analyzer i wiele innych bajerów ;)
Jak łatwo zauważyć, ceny analizatorów widma na rynku nie zachęcają do "wzmożonych zakupów " :(
Czasami zdarzają się jakieś "okazje", jak np tutaj:
http://www.allegro.pl/item321594266_sys ... 8_ghz.html
Niemniej jednak cena takiego "wynalazku" dla wielu amatorów ( w tym również dla mnie ) nie wydaje się wielkością "do pominięcia" ;)
Moim skromnym zdaniem, w warsztacie radioamatora, który dotychczas nie pracował z
analizatorami, jest miejsce nie tyle na "bajerancki sprzęt", co raczej na stosunkowo proste
urządzenie o niekoniecznie wielkiej dokładności...
Byle by umożliwiało "odkrywanie nowych lądów" i skutecznie pomagało w strojeniu innych, konstruowanych urządzeń...
A najlepiej, jakby było zrobione " z klocków" ;) Które w miarę potrzeb można by było sobie "dorabiać" ;)
Bardziej konkretnie:
Wiele z modułów funkcjonalnych klasycznego analizatora widma, zrobionego w formie
przystawki do oscyloskopu, pokrywa się z niektórymi funkcjami oscyloskopu...
Mam tu na myśli przede wszystkim zasilacze, wzmacniacz video, ramp (sweep) generator.
A w przypadku bardziej rozbudowanych oscyloskopów ( z tzw "lupą czasową" ) również
generator znaczników :twisted:
Jeśli uważnie podejść do sprawy, to przy konstruowaniu przystawki "odpadnie" nam całkiem sporo pracy :)
Niestety spotykane w praktyce obiekty klasy oscyloskop, bardzo różnią się od siebie.
Toteż wydaje mi się, że projektowanie urządzenia, które współpracowało by z każdym oscyloskopem,
jednocześnie wykorzystując bloki funkcjonalne tego oscyloskopu...
Prowadziło by "w maliny" :)
Proponuję zatem przyjęcie za podstawę projektu, jednego typu oscyloskopu, który był by
w miarę łatwo dostępny. Miałby spore możliwości i był by tani :)
Myślę konkretnie o modelu OS 150. Niestety ma dosyć spore gabaryty :(
Ale zrealizowanie takiego projektu umożliwi skuteczne przedłużenie żywotności zabytkowego
OS 150
co również może sprawić sporo satysfakcji...
Jedną z większych zalet tego modelu, jest wyprowadzone i "życzliwie uformowane" wyjście generatora podstawy czasu :)
Znakomicie ułatwi to pracę mniej doświadczonym kolegom :)
Wyobraźcie sobie koledzy prosty detektor diodowy dołączony do wejście Y...
Prosty ( dosłownie dwa tranzystory ) VCO z separatorem... Gdzie warikap będzie sterowane z opisywanego wcześniej wyjścia :)
I już mamy całkiem użyteczny wobuloskop pracujący w zakresie UKF (np ;) ) !
Mało tego... Jeśli "skalibrujemy" go z drugim generatorem podstawy czasu...
I zastosujemy stosowną konfigurację wyzwalania....
Mamy gotowy generator znaczników i to pracujący na osi Z :twisted:
Idąc dalej...
Dorabiamy podwójnie zrównoważony mieszacz diodowy ( modulator kołowy - jak kto woli )...
Za nim prosty aperiodyczny wzmacniacz... Np na jakimś BF966... I otrzymujemy zalążek
analizatora widma... Nie jest to jeszcze prawdziwy analizator... Ale, jeśli dorobimy do
wcześniej wykonanego VCO funkcję "zero span" (sterowanie warikapu potencjometrem) to przy odrobinie trudu możemy już analizować sygnał RF :)
Kolejnym etapem mogło by być zbudowanie przełączanych filtrów przed mieszaczem, filtru pasmowego za mieszaczem... I już mamy analizator "jak ta lala" ;)
Potem druga (albo i trzecia) przemiana, detektor logarytmiczny, filtr video itd... Co komu do łba wpadnie :)
I za każdym dodatkiem urządzenie osiąga nowe możliwości a konstruktor poznaje wiele ciekawych zjawisk :)
Jak koledzy zapatrują się na takie rozwiązanie ?

PS:
Wiadomym mi jest, że jeden z kolegów posiada spory zapas OS 150 :twisted:
Byłbym wdzięczny za "po bolszewicku szczerą" odpowiedź na pytanie:
"Ile i za ile ?"
Przepraszam, że tak obcesowo... :twisted:
Ale dla realizacji nakreślonego tutaj społecznego projektu - ma to niewiarygodnie duże znaczenie ;)
Pozdrawiam
pierwszy

Post autor: pierwszy »

%
Ostatnio zmieniony pt, 10 lipca 2009, 00:39 przez pierwszy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

macska pisze:A gdzie o rowerach :wink: ?
Mój ulubiony, niestety od dawna już martwy :( Turystyczny "START" rodem z CCCP :)
Prawie w całości wykonany z aluminium :) Przemycony przez kolegę z Charkowa :)
Bardzo lekki i niezwykle szybki okaz :)
Kiedyś, przy zjeździe z wieeelkiej, "zakręconej" górki... W ciemną, bezksiężycową noc...
Nagle zgasło światło :twisted:
Pomyślałem - żaróweczka się spa... Tyle zdążyłem pomyśleć ;)
Po sekcji zwłok okazało się, że na skutek sporej prędkości "ukręciła się (zerwana oś)" gałka ( element przekładni przejmujący napęd z koła) od dynamka ;)
Wot tiechnika :)
Ale miałem sporo szczęścia, bo dosłownie tydzień wcześniej pościnali drzewa...
Z drugiej strony szkoda, bo ładna alejka była ;)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

MarekSCO pisze: Założenia:
1. Niski koszt budowy, łatwa dostępność elementów, mała "czasochłonność" konstrukcji,
szeroka gama zastosowań...
Za jednym zamachem:
- Analizator widma, pasmo podstawowe 100 MHz, Możliwa współpraca z premikserami, ( subharmonic mixer itd... - celem poszerzenia pasma o nowe, ciekawe "rejony" ;) )
Myślę, że dla większości forumowiczów, lepsza będzie wersja 100Hz, a nie 100MHz :wink:
I może warto zdefiniować, co powinien umieć oscyloskop przeznaczony do współpracy z tą wkładką. Być może uda się zapobiec nagłemu wzrostowi cen OS150 na Alledrogo... :wink:
--
--
Pozdrawiam, Kacper
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

KaKa pisze:Myślę, że dla większości forumowiczów, lepsza będzie wersja 100Hz, a nie 100MHz :wink:
Nie :twisted:
Myślę, że dla większości forumowiczów wersja 100Hz z zadowalającą dynamiką i pasmem będzie niemożliwa do wykonania :twisted:
KaKa pisze:Być może uda się zapobiec nagłemu wzrostowi cen OS150 na Alledrogo... :wink:
Nie uda się :(
Sęk w tym, że każdy oscyloskop da się przystosować do współpracy z proponowaną przeze mnie "przystawką"... Nie każdy jednak da się przystosować tak samo łatwo...
Cały sens projektu tkwi w przyjęciu jednej, wspólnej wersji oscyloskopu...
Sugeruję OS 150, bo znam jego możliwości. Wiem, że można go jeszcze tanio nabyć...
No i... Co oczywiście najmniej istotne ;) Mam jeden taki egzemplarz i nie wiem co z nim zrobić :twisted:
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

MarekSCO pisze:
KaKa pisze:Myślę, że dla większości forumowiczów, lepsza będzie wersja 100Hz, a nie 100MHz :wink:
Nie :twisted:
Myślę, że dla większości forumowiczów wersja 100Hz z zadowalającą dynamiką i pasmem będzie niemożliwa do wykonania :twisted:
Po czym wnosisz, i ile Twoim zdaniem oznacza zadowalająco? Mile widziany wynik w liczbach :)
A niezadowalająco to ile? Może tysz wystarczy żeby coś obejrzeć, chociaż tak z grubsza...
MarekSCO pisze:
KaKa pisze:Być może uda się zapobiec nagłemu wzrostowi cen OS150 na Alledrogo... :wink:
Nie uda się :(
Sęk w tym, że każdy oscyloskop da się przystosować do współpracy z proponowaną przeze mnie "przystawką"... Nie każdy jednak da się przystosować tak samo łatwo...
Cały sens projektu tkwi w przyjęciu jednej, wspólnej wersji oscyloskopu...
Sugeruję OS 150, bo znam jego możliwości. Wiem, że można go jeszcze tanio nabyć...
No i... Co oczywiście najmniej istotne ;) Mam jeden taki egzemplarz i nie wiem co z nim zrobić :twisted:

No właśnie Ty masz :wink: . Mnie prościej zaadoptować tego OS315 czy coś. OS150 akurat nie mam pod ręką, funduszy na niego też :( . Więc, może wypisz, co on takiego ma umieć :). Ale za to mam czas, żeby się pobawić, w trudniejszą wersję adoptowania :wink: . OS315 wersja TD (Trudne Dziecko :wink: )
--
--
Pozdrawiam, Kacper
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

KaKa pisze:Mile widziany wynik w liczbach :)
Hmm...
Mówimy oczywiście o analizatorze heterodynowym...
Ten mój "wynalazek", który już kiedyś opisywałem ma ( w sekcji ustalającej selektywność) dwa przełączane filtry...
Jeden o szerokości pasma około 100 kHz... Drugi 25 kHz...
Możemy przyjąć, że szerokość pasma tego filtru będzie odpowiadała w przybliżeniu rozdzielczości
analizatora...
Żeby możliwe było obejrzenie tylko dziesięciu prążków na analizatorze o szerokości pasma przemiatania 100 Hz... Trzeba by zastosować stromy filtr o szerokości pasma 10 Hz...
Ten analizator z linku, który podałem w jednym z poprzednich postów...
Ma maksymalną rozdzielczość 100 Hz... Czyli tyle ile zakładasz dla całego analizowanego pasma ;)
Z tektronixa 491 da się "wycisnąć" 1 kHz... Przy małej prędkości przemiatania...
Nie bez znaczenia jest to, że posiada lampę z wydłużoną poświatą ;)
( No ale tek 491 to analizator mikrofalowy więc to i tak rekordowy wynik ;) )
Czy takie liczby Cię jakoś przekonują ? ;)
Ale prawdę powiedziawszy nie zastanawiałem się nigdy nad celowością stosowania analizatora
heterodynowego do "przeglądania" w zakresie 0 - 100 Hz...
Już prędzej w szerszym pasmie... Przynajmniej całym akustycznym 20 Hz - 20 kHz...
Tutaj była by jakaś szansa na sukces :)

Co do oscyloskopów...
Masz rację, że z ekonomicznego punktu widzenia najlepiej było by zbudować analizator widma
gotowy do współpracy z każdym typem oscyloskopu...
Jutro, jak czas pozwoli wkleję poprawioną dokumentację mojej zabawki i mam nadzieję, że w jakimś stopniu rozwiąże to problem...
Ale jeśli chcieć wykorzystać bloki oscyloskopu... Żeby zaoszczędzić na dublowaniu istniejących... Oczywiście jest szansa na sukces, ale...
Prawdziwym problemem jest dostępnośc dokumentacji tych oscyloskopów...
A bez tego trudno będzie odpowiedzieć na pytanie...
Jak "wydobyć" z oscyloskopu potrzebne sygnały :)
Masz może schemat tego OS315 ?
Jeśli tak, to wklej proszę na forum...
A ja postaram się dostosowywać przyszłe "wynalazki" do
współpracy również z tym typem oscyloskopu :)
Tzn postaram się znaleźć jakąś sensowną drogę dostosowania tego oscyloskopu...
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

I jeszcze stosowna ilustracja...
Widzimy wpływ szerokości pasma przepustowego filtru odpowiadającego za selektywność
toru IF analizatora, na rozdzielczość urządzenia :)
Załączniki
if1.jpg
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

No chyba się rozminęliśmy w rozumieniu pojęcia pasmo podstawowe. Ja zrozumiało to jako dolne pasmo przy jakim ma poprawnie pracować analizator :wink:
Myślę, że dla potrzeb audio szerokość pasma wystarczy rzędu no, 50kHz. 0Hz-50kHz mnie w zupełności zaspokaja :wink: .
W załączniku podaję schemat Philipsa, ST sie nie mieści 2.48MB. Podaj swój adres email :)
--
--
Pozdrawiam, Kacper
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

KaKa pisze:Ja zrozumiało to jako dolne pasmo przy jakim ma poprawnie pracować analizator :wink:
Też mi się tak właśnie wydawało... Ale nie byłem pewien, że o to Ci chodzi :)
Nie zastanawiałem się nigdy nad przydatnością analizatorów heterodynowych do pomiarów w pasmie akustycznym.
Widzę tu wiele przeszkód. Skoro zaczęliśmy od szerokości filtrów odpowiedzialnych za selektywność analizatora. Musimy brać pod uwagę nie tylko szerokośc pasma takiego filtru na poziomie -3 dB... Ale przede wszystkim stromość zboczy charakterystyki filtru...
Wymyślono taki parametr, jak współczynnik kształtu. Definiuje się go jako stosunek szerokości pasma przy spadku - 60 dB do szerokości przy spadku - 3 dB. Przy filtrach w pasmie akustycznym ( nie cyfrowych ) sprawa wcale nie wygląda różowo :(
Dodatkowo na przeszkodzie stoją szumy generatora przemiany...
W przypadku generatorów VCO ( z waraktorem ) są one dosyć pokaźne niestety... A to skutecznie ogranicza dynamikę (czułość) analizatora w zakresie niskich częstotliwości :(
Pisałem wcześniej o szybkości przemiatania...
Jest jeszcze problem z tzw "bezwładnością", co sprowadza się do tego, że wraz ze wzrostem rozdzielczości musimy używać coraz to mniejszych szybkości przemiatania... Dołączam rysunek z ilustracją zjawiska :)
Czyli jak to powiadają... "Jak się nie obrócisz - tyłek zawsze z tyłu" ;)
Niedawno wystawiony na allegro analizator w pasmie akustycznym poszedł za 1800 PLN...
Tak wysoka cena ma jednak swoje uzasadnienie :)
Mam jeszcze prośbę... Wstaw fotografie płyty czołowej i tylnej tego OS 315 :)

Mój adres mailowy to: csh@wp.pl ( łatwy do zapamiętania: C shell na wupe peel ;) )
Załączniki
if2.jpg
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Jeszcze może coś takiego, żeby uzmysłowić sobie jak trudnym zadaniem jest skonstruowanie
analizatora heterodynowego w pasmie akustycznym...
Wystarczy spojrzeć na niektóre parametry tego hp 3580A, który był na allegro...
I tak mamy:
Pasmo analizowanych częstotliwości: 5 Hz - 50 kHz... Przy rozdzielczości maksymalnej 1 Hz !!!
Czas przemiatania w zakresie: 0,1 s do 2000 sekund !
Dynamika 80 dB...
Jakoś nie widzę możliwości dorównania temu wynalazkowi ;)
Prawdę mówiąc myślałem raczej o analizatorze widma dla częstotliwości znacznie wyższych (radiowych KF i UKF)...
Ze znacznie mniejszą rozdzielczością i dynamiką...
To by się dało już jakoś zbudować ;)
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ