Naprawa uszkodzonego TG5-53?

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Re: Naprawa uszkodzonego TG5-53?

Post autor: painlust »

ale musiałbym zwrócić pozostałe 3 sztuki, a ja jeśli są dobre to chciałbym je mieć. Akurat są wśród nich modele których jeszcze nie mam. Za te 3 sztuki zapłaciłe 45PLN, a więc 15PLN za sztukę - czyli jeszcze nie tak tragicznie, ale jakby okazało się, że jeszcze jest któreś z nich uszkodzone to transakcja jest nieopłacalna.
Misiolak
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: Misiolak »

A mi się wydaje, że polskie prawo jest takie, że kupujący może w cigu iluśtam tygodni czy dni(nie pamiętam) zwrócić sprzedawcy owo dobro materialne, które u niego zakupił i to bez podania przyczyny (poprostu ci się nie spodobało że paczka była zaklejona taśmą 2 a nie 3 razy). I ktoś za plecami mi podpowiada, że jak nie pisze nic o gwarancji to jest bodajże 1-miesięczna.
Jednak to trzeba sprawdzić bo nie jestem pewny, w szczegulności to drugie z gwarancją.
Może to jakieś pocieszenie dla zszokowanych kupujących.

-----

Ja na przykład kupiłem ponad tydzień temu 2x 6n2p-EW i pieniądze przelałem od razu, a lamp jak nie było tak nima :(
Sprzedawca w dodatku nie odpowiada na maile.
Jak w poniedziałek nie przyjdą to zadzwonię, albo napiszę do allegro.
"Ja go pytam: "Jakub, gdzie upolowałeś taką zółtą wiewiórke? ", a on mi na to: "Powiedziało, że nazywa się Pikaczu"..."
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Kupiłem na tej aukcji: http://www.allegro.pl/item314937846_tra ... ztuki.html i jaki ze mnie palant nawet nie popatrzyłem na zdjęcie. A tam jak wół w lewym dolnym rogu leży TWOP!!!! Ale cena była okazyjna to na zastanowienie nie było czasu. Nawet ceny przesyłki nie sprawdziłem, a mogę się założyć że 15PLN przesyłka nie kosztowała.
Misiolak
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: Misiolak »

Witam!! Mam do zaoferowania 4 transformatory TG z demontażu, co do stanu tech. to nie jestem pewien wyglądają ''ładnie'' , a jak działają tego niewiem. Miałem je cały czas w pownicy, a teraz nie są mi już potrzebne, sam nigdy ich nie urzywałem. Z tego co udało mi się z nich odczytać to oznaczenia są następujące: 1 - TG 6 - 9 - 666, 2 - TG 3,5 - 15 - 666, 3 - TG 2,5 - 1(chyba) - 666, 4 - na tym transformatorze już jest zamazane i wszystkiego nie widać. Życzę miłej licytacji !!!

Według mnie, to gdyby ktoś się uparł to można się kłucić o zwrot pieniędzy ,ponieważ
pisze wyraźnie "4 transformatory TG", nie pisze np. "4 transformatory z czego 3 TG".
Skoro czwarty jest zamazany to mógł nie pisać "4 trafa TG"

A pozatym tak jak mówiłem dalej mi się wydaje że wszystko można oddać.
Nawet ołówek, bo si rozmyśliłeś co do koloru D:.

------

Tak sobie czytam o tych prawach i wyczytałem że:
> Czy w polskiem prawie istnieje ustawa, ktora daje klientom prawo bez
> podania powodow w ciagu np. 1 tygodnia od dnia kupna zwrocic towar,
> ktory jest w porzadku?

nie, o ile nie jest to zakup "wysyłkowy"
Czyli że coś kupione przez allegro chyba można oddac.
"Ja go pytam: "Jakub, gdzie upolowałeś taką zółtą wiewiórke? ", a on mi na to: "Powiedziało, że nazywa się Pikaczu"..."
Turgon
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Turgon »

Tutaj sprawę można by inaczej zupełnie rozegrać. Kupiłeś transformator w pełni sprawny. Otrzymałeś niesprawny, więc jest to niezgodne z umową. I na tym oprzyj roszczenia :) A nie na jakichś prawach do zwrotu.