Miernik lamp DIY - sonda
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- lukasz_t
- 625...1249 postów
Re: Miernik lamp DIY - sonda
...może głupie pytanie, ale dlaczego czasami pojawiają się ułamki miliamperów na ekranie(przy braku lamp w gnieździe), w IA, lub IG2?
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Bardzo prawdopodobne:
viewtopic.php?p=372174#p372174
Tomek
Witam, mam 2 pytania
1 - przestał mi działać pomiar 2 połówki lampy - np ECC83, po pomiarze wartości pokazują 0. Pierwszą połówkę miernik testuje poprawnie. Lampy pojedyncze również. Początkowo wszystko działało ok, w pewnym momencie przestał. Jakie elementy są odpowiedzialne za te pomiary ?
2 - Czy nie można by zmienić softu tak żeby sprawność lampy ponad 100% miernik pokazywał nadal w procentach ? Np 105%. Teraz pokazuje 99.9 i trzeba liczyć, a może to za nas zrobić miernik.

1 - przestał mi działać pomiar 2 połówki lampy - np ECC83, po pomiarze wartości pokazują 0. Pierwszą połówkę miernik testuje poprawnie. Lampy pojedyncze również. Początkowo wszystko działało ok, w pewnym momencie przestał. Jakie elementy są odpowiedzialne za te pomiary ?
2 - Czy nie można by zmienić softu tak żeby sprawność lampy ponad 100% miernik pokazywał nadal w procentach ? Np 105%. Teraz pokazuje 99.9 i trzeba liczyć, a może to za nas zrobić miernik.
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Ad.1. Przekaźnik REL2 ze sterowaniem
Ad.2. Gdyby się zebrało więcej uwag, to mógłbym kiedyś zerknąć do programu.
Ad.2. Gdyby się zebrało więcej uwag, to mógłbym kiedyś zerknąć do programu.
Tomek
- lukasz_t
- 625...1249 postów
...o to można byłoby dodać w trybie zasilacza możliwość przełączania między A1 i A2... i pytanie mam, przy pomiarach wadliwych lamp, często uszkodzeniu ulega LM358 i jakiś tranzystor z nim związany, czy jest możliwość zabezpieczenia tych układów?
- lukasz_t
- 625...1249 postów
...i zlikwidować dublujące się sloty typu ecc801.
- lukasz_t
- 625...1249 postów
...pozycja 01, coś jak tryb zasilacza - tylko zamrożona - można dodać jakąś lampę...
A co to za nieładna antyreklama?:
https://www.youtube.com/watch?v=W1yWUwIZxyQ
https://www.youtube.com/watch?v=W1yWUwIZxyQ
Autora tego filmu radzę omijać szerokim łukiem, zwłaszcza jeśli kupił lub zamierza kupić od was jakieś lampy...
- gsmok
- 3125...6249 postów
- Kontakt:
Po co te nerwy. Autor filmu coś zrobił, skomentował. Można po prostu z nim polemizować merytorycznie.
Każdy tester ma swoje zalety i wagi. Mam kilka testerów (w tym P-508, jego starszą wersję P-507, dwa testery radzieckie, tester uTracer, wspomniany AVT i być może jakieś, o których już zapomniałem). Każdy pokazuje trochę inne wartości parametrów tej samej lampy. Wiele zależy od przyjętej metody pomiaru. Osobiście jestem za pomiarami ciągłymi (w odróżnieniu od impulsowych) - ale to oczywiście tylko moje osobiste podejście. Korzystam również z zestawu zasilaczy. Tak czy inaczej to w zasadzie fajnie, że takie próby porównawcze są robione i udostępniane szerszemu ogółowi.
Każdy tester ma swoje zalety i wagi. Mam kilka testerów (w tym P-508, jego starszą wersję P-507, dwa testery radzieckie, tester uTracer, wspomniany AVT i być może jakieś, o których już zapomniałem). Każdy pokazuje trochę inne wartości parametrów tej samej lampy. Wiele zależy od przyjętej metody pomiaru. Osobiście jestem za pomiarami ciągłymi (w odróżnieniu od impulsowych) - ale to oczywiście tylko moje osobiste podejście. Korzystam również z zestawu zasilaczy. Tak czy inaczej to w zasadzie fajnie, że takie próby porównawcze są robione i udostępniane szerszemu ogółowi.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Tyle, że to była uwaga natury ogólnej. Miałem mocno wątpliwą przyjemność sprzedać mu 2 sztuki EL34, wiec mogę polecić, ale tylko masochistom. Natomiast co do filmu, trudno tu cokolwiek powiedzieć nie znając warunków, w jakim te lampy były mierzone na P508, przede wszystkim napięcia żarzenia. I w tej kwestii polemikę polecam również jedynie masochistom, mającym mnóstwo czasu i lubiącym go trwonić (i tak nic nie dotrze - sprawdzone).
Nie tylko żarzenia ale i siatki pierwszej.
Co do niniejszego miernika, stopień dokładności można sprawdzić wstawiając (zamiast lampy) rezystor określonej wartości pomiędzy zaciski A1 i K. Na podstawie zmierzonego napięcia anodowego i rezystancji można przeliczyć, jaki prąd powinien płynąć i porównać to z wynikiem uzyskanym na mierniku, ewentualnie wpiąć miliamperomierz w szereg. Myślę, że każdy właściciel w/w miernika mógłby zrobić taki test w kilku punktach aby sprawdzić jego dokładność i po problemie.
Co do niniejszego miernika, stopień dokładności można sprawdzić wstawiając (zamiast lampy) rezystor określonej wartości pomiędzy zaciski A1 i K. Na podstawie zmierzonego napięcia anodowego i rezystancji można przeliczyć, jaki prąd powinien płynąć i porównać to z wynikiem uzyskanym na mierniku, ewentualnie wpiąć miliamperomierz w szereg. Myślę, że każdy właściciel w/w miernika mógłby zrobić taki test w kilku punktach aby sprawdzić jego dokładność i po problemie.
O to własnie chodzi...
IMO P508 i ten AVT to bardziej testery (czy lampa działa ...).
Do mierników im daleko...
Ponadto rzetelne parametry lampy to można zmierzyc po ~15minutach pracy...
IMO P508 i ten AVT to bardziej testery (czy lampa działa ...).
Do mierników im daleko...
Ponadto rzetelne parametry lampy to można zmierzyc po ~15minutach pracy...
- MarekSCO
- 2500...3124 posty
"Święte słowa mości dobrodzieju "OTLamp pisze: ↑ndz, 2 stycznia 2022, 20:13 Natomiast co do filmu, trudno tu cokolwiek powiedzieć nie znając warunków, w jakim te lampy były mierzone na P508, przede wszystkim napięcia żarzenia. I w tej kwestii polemikę polecam również jedynie masochistom, mającym mnóstwo czasu i lubiącym go trwonić (i tak nic nie dotrze - sprawdzone).

Obejrzałem ten filmik i trzy refleksje mi sie nasunęły.
1. Ja bym tym miernikiem zmierzył wszystko czego mi potrzeba. Bez jakichkolwiek problemów

2. Gdyby ktoś zaczął wymagać ode mnie wyprodukowania jakiejkolwiek aparatury pomiarowej w trzech egzemplarzach.
Ja - fanatyk Hpka - strzeliłbym sobie w głowę choćby z łuku.
3. Rozumiem, że autorami tego przyrządu są nasi koledzy z forum ?
Jeśli tak, to nie pozostaje mi nic innego, jak potwierdzić jeszcze raz pkt1.
Mógłby się takim sprzętem posługiwać i nie miałbym żadnego problemu.
A tym bardziej takich problemów, jakie opisuje autor filmiku...
Pomiarówka to proste nie jest. Pomiarówka produkowana seryjnie... To ani na ciut-ciut proste nie jest.
A produkowana seryjnie i tanio - To już naprawdę nie jest ( nie tylko proste ).
Mniej więcej takie moje zdanie

Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam