Jakie lampy na początek do SE 300B

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Jakie lampy na początek do SE 300B

Post autor: Einherjer »

Powinien być jej odpowiednik.
faktus
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: faktus »

Witam. Pozwolę sobie na jeszcze jedną dygresję w tym temacie. Ja wykonując wzmacniacz do odsłuchu stereofonicznego z lampami żarzonymi bezpośrednio takimi jak 300B wykonałbym go jako dwa identyczne monobloki monofoniczne, każdy z własnym transformatorem zasilajacym z rozbudowanym układem uzwojeń wtórnych. Wykonując wzmacniacz tak jak Ty go budujesz z jednym transformatorem zasilającym dwa kanały wzmacniacza zastosawałbym też rozbudowany układ uzwojeń wtórnych w transformatorze. Na czym polega rozbudowany układ uzwojeń ? Na zastosowaniu oddzielnych uzwojeń anodowych dla lamp mocy i oddzielnych uzwojeń zasilających dla lamp przedwzmacniacza, oddzielnych uzwojeń żerzenia lamp mocy, przystosowanych do żarzenia ww prądem stałym, i oddzielnych uzwojeń żarzenia lamp przedwzmacniacza dla każdego kanału. Wiem daje to aż osiem uzwojeń wtórnych, co komplikuje nieco budowę transformatora, ale za to uzwojenia są wykonane cieńszym drutem.Transformator z tak wykonanymi uzwojeniami będzie zapewniał jednak lepsze parametry jeśli chodzi o stałość napięcia zasilającego poszczególne bloki funkcjonalne wzmacniacza. Moim zdaniem warto rozważyć tego typu rozwiązanie. Zrezygnowałbym też z lampy prostowniczej na rzecz prostowników półprzewodnikowych z uwagi na ilość uzwojeń zasilających układ napięciem stałym. Jakie rozwiązanie zastosujesz powodzenia w konstuowaniu wymarzonego wzmacniacza.
" Nigdy się nie tłumacz-przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą i nigdy nie mów prawdy ludziom, którzy na nią nie zasługują "
Mark Twain
Awatar użytkownika
Waldemar D.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Waldemar D. »

faktus pisze:Transformator z tak wykonanymi uzwojeniami będzie zapewniał jednak lepsze parametry jeśli chodzi o stałość napięcia zasilającego poszczególne bloki funkcjonalne wzmacniacza.
Przecież transformator we wzmacniaczu z końcówką w klasie A pracuje w komfortowych warunkach, ponieważ moc z niego pobierana nie rośnie wraz ze wzrostem mocy wyjściowej i nie są potrzebne jakieś specjalne zabiegi mające na celu stabilizację napięć.
Lisor
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Lisor »

... rozwiązanie techniczne zasilacza wg faktusa / jak najbardziej słuszne, bo wpływa na separację kanałów i przestrzenność dźwięku /przekracza poziom początkującego składacza wzmacniacza. Jeśli je wykona samodzielnie, bez wskazówek to na pewno nie kwalifikuje się do zakładki dla początkujących, tylko wyżej :D , może nawet do zakładki twórcy urządzeń klasy Hi-End :lol: .
Ciągle początkujący od kilkunastu lat.
Ryba
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Ryba »

Wzmacniacz już mam zbudowany i już nic nie chcę zmieniać ,chcę tylko dopracować zasilacz na lampie . Cały czas marzyłem o wzmacniaczu na zasilaczu lampowym :wink: Co do żarzenia lamp mam prosto z trafa wszystko , myślałem że będzie buczał a tak buczy że jak na razie nie chciałbym tego zmieniać :wink: Oglądałem trochę starych schematów odbiorników i nigdzie nie widziałem żeby lampy były żarzone inaczej jak prosto z trafa , radia grają nawet 50 i więcej lat na tych samych lampach i to jak pięknie :wink:,dlatego i ja chciałem naśladować starych inżynierów :wink: na pewno mieli większą wiedzę niż ja :wink: Dla mnie to już jest hi-end bo sam go zrobiłem (i waszym wkładem :wink: )a gra najlepiej z moich wzmacniaczy .
Kupię NTE132
Ryba
375...499 postów
375...499 postów

Cześć ciąg dalszy usprawniania mojego hich endu :wink: kupiłem trafko 2x8V do żarzenia 300B zrobiłem zasilacz stabilizowany na LT1084 CT-5 no i gra :wink: ale chyba gra lepiej na żarzeniu zmiennym ,nie wiem czy to złudzenie ale dźwięk jest bardziej płaski taki ułożony :? a na żarzeniu zmiennym taki surowy bardziej ostry :?: . Co do przydźwięku z żarzeniem zmiennym podczas włączenia jest duży i z czasem nagrzewania się lamp maleje do swojego poziomu ( jest słyszalny ale do zaakceptowania ) i tak utrzymuje się podczas zwiększania poziomu głośności nie zwiększa się :wink: Na żarzeniu stabilizowanym po włączeniu jest cicho (delikatnie ciszej jak zmiennym ) ale podczas zwiększania głośności rośnie i na końcu potencjometra ginie całkowicie ( potencjometr , obudowa połączona do masy ) . Zrobiłem też zasilacz stopnia wstępnego 6n8s a 300B zmiennym ale napiszę później o efektach :wink: Moim zdaniem na chwile obecną nie ma sensu robić żarzenia 300b napięciem stabilizowanym . Co o tym myślicie ?
Kupię NTE132
Ryba
375...499 postów
375...499 postów

Tak z ciekawości i chęci dopracowani wzmacniacza zrobiłem żarzenie wszystkich lamp 300b napięciem stabilizowanym i stopień wstępny 6n8s napięciem stałym. Strasznie grzeją się radiatory stabilizatorów :( W ciągu 15 minut są bardzo gorące . Czy to normalne ? Przydźwięk jest tylko delikatnie słyszalny ale dla mnie gra gorzej jak żarzone zmiennym ,więc żarzę zmiennym buczy sporo głośniej . To buczenie to nie wina lamp :? chyba coś z paskudziłem z prowadzeniem masy albo ustawieniem transformatorów , gdy wyjęte są lampy 300b też buczy ? co jest trafo sieciowe za blisko głośnikowych ?
Kupię NTE132