Witam
Mam możliwość wykonania u zaprzyjaźnionego spawacza prostopadłościennych puszek ekranujących (osłon) do transformatorów. Puszki są wykonane z blachy stalowej o grubości 1,5mm - 2mm. Mój znajomy spawacz preferuje jednak blachę 2mm, ponieważ są mniejsze odkształcenia podczas spawania. Zamieszczam przykładową fotkę niepomalowanej puszki o wymiarze 150mm x 150mm x 150mm. Puszki oczywiście są szczelne, więc umieszczane w nich trafa mogą być zalewane. Każda z puszek zalewana jest wodą i sprawdzana jest jej szczelność. W narożnikach są wspawane 4 nakrętki. Znajomy zadeklarował, że może wykonać puszki o dowolnych wymiarach w przedziale od 100 mm -150 mm. Wymiary boków ( szerokość, głębokość, wysokość ) mogą być dowolne ale w rastrze 1cm. Puszki przed malowaniem wymagają oczywiście lekkiego podszpachlowania i przeszlifowania. Koszt puszki (niezależnie od wymiarów) - 40 zł/ szt. Jeśli jest ktoś zainteresowany to proszę o kontakt na prv. [ k3nski@poczta.fm ] Przepraszam także, że nie umieściłem w/w informacji w dziale kupno / sprzedaż ale nie posiadam fizycznie tych puszek na stanie gdyż są one robione pod zamówienie. Nie chciałbym aby ten post był traktowany jako oferta handlowa (w dosłownym tego słowa znaczeniu). Nie jest to moje źródło dochodów, po prostu kilkakrotnie pomogli mi koledzy z forum triody, więc pomyślałem, że jeśli mam taką możliwość to podzielę się z kolegami informacją o możliwości wykonania takich puszek.
Więcej zdjęć w/w puszek można zobaczyć pod adresem http://www.audiostereo.pl/Metalowe_oslo ... 49370.html
To ja tylko powiem że puszkę na dwa trafa od 4pietro4 pod SE na EL84 dostałem. Wymaga trochę pracy przed położeniem lakieru, ale wygląda naprawdę dobrze Jeśli ktoś chce, to jutro mogę zrobić kilka fotek. Tylko mała uwaga. Ja nie uwzględniłem grubości blach i zmieściłem się niemal na styk z wysokością (nad trafami będzie ze 2mm powietrza, chyba że je umieszczę jakoś nieco niżej Gdyby ktoś zamawiał puszkę, niech na to zwróci uwagę
Mój zaprzyjaźniony tokarz może wykonać garnki o następujących średnicach, oczywiście głębokość dowolna:
a) 60 mm
b) 70 mm
c) 83 mm
d) 89 mm
e) 100 mm
f) 108 mm
g) 133 mm
h) 139 mm
i) 159 mm
j) 219 mm
k) 323 mm
Wszystkie podane średnice są średnicami zewnętrznymi. Proszę więc w swoich obliczeniach zrobić pewien zapas i brać pod uwagę grubość ścianki i wynikającą z tego średnicę wewnętrzną. Garnki mogą mieć grubość ścianki 2, 3 lub 4 mm, zależy to tylko od tego jakie są w danym momencie dostępne rury na składzie metali. Nie chodzi tu o koszty ale na składach nie mają nigdy pełnego asortymentu, oczywiście sprowadzą dowolną rurę na życzenie ale trzeba zamówić minimum 6 metrów ! Inna kwestia, to to, że trzeba czekać na taką rurę aż podepną indywidualne zamówienie do zbiorczego zamówienia, bo przecież z huty nie przyślą Pocztexem jednej rury.
Uwaga - wymiary garnków mogą nieco odbiegać od podanych powyżej średnic tzn. np. surowa rura o średnicy zew. 100mm po przetoczeniu przez tokarza może mieć wymiar zew. 99mm. Spowodowane jest to tym, że rura nie ma nigdy idealnej powierzchni i tokarz chcąc wyprowadzić idealnie powierzchnię garnka musi zebrać trochę materiału, dla mniejszych średnic rur będzie to np. 0,2mm a dla większych nawet 1mm. Nie ma tu naprawdę zasady, ważny jest tylko efekt końcowy tzn. żeby garnek był idealnym walcem z wyprowadzoną powierzchnią pod dalsze prace lakiernicze.
Garnki z poniższych fotek mają średnicę 150 mm, powierzchnia boczna jak i powierzchnia górnego dekla wykończone są specjalnie na tzw. "gwint", czyli powierzchnia ich nie jest idealnie gładka tylko zarysowany jest na niej mikrorowek ( ślad po nożu tokarskim ). Oczywiście nie ma najmniejszego problemu wyprowadzić powierzchnię na gładko. Wewnątrz wspawane są dwie płytki z otworami ale docelowo mają być gwintowane trzpienie M4.
P.S. Proszę o nie przenoszenie wątku do działu kupno/sprzedaż, gdyż nie jest to oferta handlowa jedynie informacja, że istnieje możliwość wykonania takiego przedmiotu, oczywiście jeśli będzie zainteresowanie wśród kolegów.
Na stronie Audiostereo w dziale diy ktoś o nicku 'kinsky' wykonywał takie obudowy prostokątne i okrągłe pod konkretny wymiar;w cenie ok 40PLN za puszkę.