gustaw353 pisze:Metoda proponowana przez kol. Gachu13 jest poprawna. Mam jednak wątpliwości co do numeracji cewek. Sądzę, że jest taka (od lewej w prawo):
- w górnym rzędzie: L8, L4, L5
- w środkowym : L1, L2, L3
- w dolnym rzędzie: L6, L7
...rozpatrujemy schemat MK-211/213/219.
Brakuje więc cewki L5. Zakres fal krótkich ma tylko cewkę reakcji (L4) i cewkę obwodu wejściowego/ siatkowego (L5). Nie ma cewki sprzężenia z anteną a sygnał podawany jest przez małą pojemność 3 pF.
Nie posiadam takiego odbiornika więc jest to tylko moja analiza schematu i kiedyś, gdzieś tam, podpatrzone rozwiązania.
Nie wdając się w żmudne obliczenia można na początek spróbować nawinąć cewkę L5 o 2x większej liczbie zwojów w stosunku do L4. Najlepiej umieścić ją w pobliżu L4. Wyprowadzenie (L5) bliższe cewce L4 powinno być połączone do masy. Oczywiście należy zachować kierunek nawijania by wystąpiła reakcja.
Widziałem takie rozwiązania gdzie cewka sprzężenia zwrotnego była umieszczona pod cewką "rezonansową".
Bliskie sąsiedztwo L5 w stosunku do L8 nie jest wskazane.
Jest duża odległość między L8 a L4 więc nie ma problemu z nawinięciem L5.
L4 jest nawinięta z bardzo cieniutkiego drutu - muszę przeliczyć zwoje pod szkłem powięszającym

A nawijać i podłączyć mam tak aby kierunek płynięcia prądu był taki sam jak w L4.
Czy "grubość" nawijanego drutu ma znaczenie??