Recon pisze:Napięcia Anodowe mierzyłem jeszcze na zasilaczu
Pytałem o napięcia na anodach lamp. Z tego co wiem, to nie można ich zmierzyć w zasilaczu, tylko na przewodach idących bezpośrednio do nóżek 1 i 6 każdej lampy...
Pozdr, Marcin The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein marvelamps.com
Recon pisze:Mierzyłem napięcia na podstawce ostatniej lampy na nóżce 1 mam 320V a na 6 390V... cos nie tak...
To faktycznie ciekawe, skoro w zasilaczu masz napięcia od 368V...
Ostatnią lampę możesz sobie zostawić na koniec, bo jedna połówka to wtórnik i anodę ma podłączoną bezpośrednio do zasilania a na katodzie może być ok 200V. Natomiast na pierwszej lampie powinieneś mieć 185V/ 1,4V i 250V/ 2,1V.
Pozdr, Marcin The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein marvelamps.com
No to coś nie tak... Mam 350V i 312V na pierwszej(edit)... Czyżby trafo za duże napięcie dało? Bo jeśli z płytki zasilacza wychodzi mi ok 360V to nie osiągnę 185V...
Czy na pewno mierzysz na 6 i 1 nóżce lampy, czy w punkcie A zasilacza? Między punktem A a nóżką 6 masz rezystor anodowy 220k i jeśli lampa jest sprawna, to spokojnie taki spadek powinien być.
Takie pomiary to ty sobie w buty wsadź. Pomiary wykonuje się z lampami w podstawkach bo tak to żadnych spadków mieć nie będziesz.
A i jeszcze jedno. Czym wyższe napięcia tym mniejszy przester. Poza tym brzmienie preampa to tylko 50%. Drugie 50% brzmienia zapewnia lampowa końcówka mocy.
Zmierzyłem z rana z lampami tak jak radziłeś i faktycznie wynik się zmienił tyle że teraz wyszły za małe wartości... 230V i 155V... co z tym zrobić? Natomiast na złość akurat katodowe zmierzone u podstawek są identyczne jak Marvel opisał: 1,4 i 2,1V(no może nie dokładnie ale podobnie)...
Będzie chodził i chodzi tylko czemu nie osiągnąłem brzmienia Atomica, skoro to jego schemat? Nie mówię żeby mi się to brzmienie nie podobało, ale jeśli na kanale lead też będzie taka sytuacja że drive'u będzie za mało, to wtedy już nie będę zadowolony takim obrotem spraw
Sample x88r nagrywane przez symulator kolumn marshalla prosto. Sample na kanale rythm naprawdę są mocno zbliżone do mojego sound'u szczególnie 'pop rock'.
A co do braku przesteru na przystawce Neck, to chyba wynika tylko i wyłącznie z natury przystawek - Texas Special to jedne z najłagodniejszych przystawek w dodatku single. Ja i na hi-gainowcu miałem problemy - przester się chował pod bas...
dzięki za rady dla spokoju ducha pomierzyłem wszystkie wartości napięć i przedstawiłem na rysunku który zamieszczam, może to więcej powie o tym kanale każde wyjście daje inne napięcie różniące się od 5V nawet do 20V, dlatego może powinienem pozamieniać źródła czy coś?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.