Miernik lamp DIY - sonda
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Miernik lamp DIY - sonda
A nie lepiej wrzucić to na końcu rekordu, kod typu lampy, nie trzeba wtedy wyświetlać.
Np:
0 - trioda pojedyncza,
1 - trioda podwójna, przełączanie systemów I/II do Ua przekaźnikiem (6AS7)
2 - trioda podwójna, bez przełączania pomiar jednoczesny Ua/Ug2 (ECC83)
3 -
4 - pentoda pojedyncza
5 -
6 - lampa złożona przełączanie anod przekaźnikiem do UA, siatka 2 pentody na stałe do Ug2, podczas pomiaru triody Ug2=0 (np. ECL86)
Np:
0 - trioda pojedyncza,
1 - trioda podwójna, przełączanie systemów I/II do Ua przekaźnikiem (6AS7)
2 - trioda podwójna, bez przełączania pomiar jednoczesny Ua/Ug2 (ECC83)
3 -
4 - pentoda pojedyncza
5 -
6 - lampa złożona przełączanie anod przekaźnikiem do UA, siatka 2 pentody na stałe do Ug2, podczas pomiaru triody Ug2=0 (np. ECL86)
-
- 1875...2499 postów
A jak to wpiszesz w czasie edycji? Najlepiej jeśli w nazwie lampy znajdzie się sposób jak ją mierzyć, np:traxman pisze:A nie lepiej wrzucić to na końcu rekordu, kod typu lampy, nie trzeba wtedy wyświetlać.
6N8S_1, 6N8S_2 - pierwsza/druga trioda byłyby traktowane jako osobne lampy (triody)
ECL86_T, ECL86_P - to też dwie lampy w katalogu: trioda i pentoda
Takie rozwiązanie wydaje się dość przejrzyste. Przy odpowiednim okablowaniu oba systemy można mierzyć bez przekładania lampy.
Tomek
A ja jestem dalej za niewpisywaniem niczego
.
Tylko z Flasha lub doprogramowane przez ISP z EEproma.
Chyba, że ten znak typu, wpisze się na pierwszej niewyświetlanej pozycji.

Tylko z Flasha lub doprogramowane przez ISP z EEproma.
Chyba, że ten znak typu, wpisze się na pierwszej niewyświetlanej pozycji.
-
- 1875...2499 postów
To skąd będziesz wiedział, który system mierzysz w podwójnej lampie?traxman pisze:Chyba, że ten znak typu, wpisze się na pierwszej niewyświetlanej pozycji.
Tomek
Mam płytki cena tak jak wcześniej było przewidywane (40PLN z procesorem), do jednej już wlutowane smd.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 1875...2499 postów
Mniam, mniam...traxman pisze:Mam płytki cena tak jak wcześniej było przewidywane (40PLN z procesorem), do jednej już wlutowane smd.

Może jednak jakiś kurier?
Tomek
Tak chyba zrobimy z wysyłkami, wyślę wszystko jedną paczką, myślę, że te parę dni na transformatory można poczekać, jest szansa, że będą pod koniec przyszłego tygodnia.
Tomek, ty dostaniesz to co na zdjęciu, aby nie tracić czasu, wyślę kurierem w czwartek. Jutro uruchomię i jeżeli ruszy to wysyłam, reszta później.
Zdjęcie w załączniku.
Tomek, ty dostaniesz to co na zdjęciu, aby nie tracić czasu, wyślę kurierem w czwartek. Jutro uruchomię i jeżeli ruszy to wysyłam, reszta później.
Zdjęcie w załączniku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 1250...1874 posty
Ahh pięknie 
Co to za kostki "w radiatorze" (te 2 czarne)? Do czego one są?

-
- 625...1249 postów
Wyglądają na przekaźniki;-)
-
- 3125...6249 postów
Śliczne. Super profimegabit pisze:Ahh pięknie

Te kostki są do przełączania. Nazywają się przekaźniki

Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
-
- 1250...1874 posty
Faktycznie! Tak mi za płasko wyglądały 

-
- 1875...2499 postów
Przekaźniki. Jeden służy do zmiany zakresu pomiarowego Ia (20/200mA), drugi umożliwia przełączanie napięcia Ua między anodami (w lampach podwójnych).megabit pisze:Co to za kostki "w radiatorze" (te 2 czarne)? Do czego one są?
Tomek
-
- 1250...1874 posty
A zdradźcie mi: jak jest rozwiązane przełączanie zasilaczy na odpowiednie nóżki w lampie?
Podstawkami, będzie ich kilka oraz doborem napięcia żarzenia dla wyrzucenia dodatkowego przełącznika ECC8x/6NxP, dla ECC będzie 12,6V, dla 6N 6,3V co umożliwia podłączenie na stałe do pinów 4/5 podstawki.
Płytkę z podstawkami zrobię później - zależy ona od preferencji użytkownika i posiadanej obudowy. W skrajnym wypadku nie musi być jej wcale, wystarczą podstawki do obudowy. Połączenie równoległe przez wszystkie podstawki, H1-H1... aż do A-A...
Dobrze by było, aby reszta zainteresowanych wniosła swój wkład i opracowała katalog lamp dla Tomka (jak jest opisane wcześniej) bo ja mam teraz urwanie torby - a to co będzie w katalogu znajdzie się w procesorze, więc warto się przyłożyć.
Płytkę z podstawkami zrobię później - zależy ona od preferencji użytkownika i posiadanej obudowy. W skrajnym wypadku nie musi być jej wcale, wystarczą podstawki do obudowy. Połączenie równoległe przez wszystkie podstawki, H1-H1... aż do A-A...
Dobrze by było, aby reszta zainteresowanych wniosła swój wkład i opracowała katalog lamp dla Tomka (jak jest opisane wcześniej) bo ja mam teraz urwanie torby - a to co będzie w katalogu znajdzie się w procesorze, więc warto się przyłożyć.
Ostatnio zmieniony wt, 6 stycznia 2009, 23:30 przez traxman, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 1875...2499 postów
Procesory wstępnie zaprogramuję, ale później będzie można samodzielnie aktualizować oprogramowanie przez port szeregowy. Najprawdopodobniej wykorzystam do tego celu któryś z gotowych, darmowych loaderów. Jeśli wśród budujących tester jest jakiś linuksowy purysta, to będzie miał problem, bo to programy działające pod Windows.
Tomek