No jak to obejdzie się, przecież ten schemat jest po węgierskumacska pisze:http://www.hobbielektronika.hu/forum/fi ... a8658f.jpg
chyba obejdzie sie bez tlumaczenia, scalaki pracuja w typowej aplikacji.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
No jak to obejdzie się, przecież ten schemat jest po węgierskumacska pisze:http://www.hobbielektronika.hu/forum/fi ... a8658f.jpg
chyba obejdzie sie bez tlumaczenia, scalaki pracuja w typowej aplikacji.
Zapomniałem o tym pytaniufugasi pisze:To po co bufor ma na wyjściu C2 a wzmacniacza na wejściu 0.01µF?![]()
Taaak, ktos niedawno powiedzial, ze do budowy analizatora widma niezbedny jest analizator!MarekSCO pisze: I łatwe w uruchomieniu...
Mając już uruchomiony taki analizator można by najpierw zrobić i przetestować
na nim wejściowy filtr dolnoprzepustowy, a potem wymienić głowicę TV na poważny stopień przemiany...
Obawiam sie, ze sie nia da, standard to 38 - 42MHz i to wszystko co mozna bez specjalistycznych przyrzadow uzyskac.MarekSCO pisze: Ciekaw jestem, czy w tym układzie można podwyższyć I IF do 100 MHz...
Można było by wtedy zmodyfikować głowicę tv
( Przynajmniej VCO z niej wykorzystać, bo to może być problem
dla mniej doświadczonych kolegów... )
Jak zastosowac inny uklad, o czym Ci juz pisalem SA/NE 615 to z rezonatorem do 150MHz, z zewnetrznym sygnalem nawet do GHz gwarantuje producentMarekSCO pisze: Trzeba by sprawdzić, z jaką maksymalną częstotliwością może pracować drugi mieszacz![]()
Jedno mi sie nie podoba w tym rozwiazaniu, wykorzystanie ARW (AGC) zamiast tlumika na wejsciu.MarekSCO pisze: To może być naprawdę rozwojowa konstrukcja...
Niezłe. Mi kiedyś profesor powiedział że pierwszy kompilator języka C został napisany głównie w języku C.macska pisze: Taaak, ktos niedawno powiedzial, ze do budowy analizatora widma niezbedny jest analizator!![]()
On jest dokładnie taki, jaki ma byćMarvel pisze:Myślałem, że prostokąt będzie bardziej prostokątny, ale nie udało mi się innego uzyskać...
No to superRomekd pisze:On jest dokładnie taki, jaki ma być.
Projekt fajny, troche vintage, i przez to moze nie dla poczatkujacego amatora.darczar pisze:Do uruchomienia tego projektu ponoć analizatora nie potrzeba:
Mnie się podobająMarekSCO pisze:Co to za szlaczki ?
W załączniku. Chyba nie wygląda to zbyt dobrze...?MarekSCO pisze:Pokaż jeden okres tej sinusoidy...
No i jedno zbocze narastające tego prostokąta...
Ciężko mi gałami kręcić, bo w jednej ręce trzymam sondę przytkniętą do wyjścia BNC generatora (nie mam ani sztuki okablowania jeszcze; naprawa oscyloskopu mnie też zaskoczyłaMarekSCO pisze:Pokręć tymi gałami trochę![]()