Taki sam efekt obserwuję w świetlówkach u siebie w pracy w magazynie (nieogrzewanym), przy czym są to oprawy standardowe z dławikiem i starterem. Dopóki świetlówki po zapłonie przy obecnych temperaturach się nie rozgrzeją to też płyną po nich takie jaśniejsze pierścienie. Także chyba nie zależy to od sposobu zasilania.disaster pisze:leniwie przemieszczają się czasami koraliki światła wzdłuż rury
Elektrośmieci
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 125...249 postów
Re: Elektrośmieci
-
- 3125...6249 postów
No i znalazłeś wytłumaczenie. Zjawisko to zależy od ciśnienia gazów wewnątrz lampy, w tym zwłaszcza od prężności par najłatwiej ulegającej jonizacji rtęci która to prężność zależy od temperatury o wiele silniej niż ciśnienie argonu, pełniącego rolę gazu zapłonowego. Temperatura wnętrza lampy jest obniżona w obu wypadkach - zarówno w nieogrzewanym magazynie, jak i w ogrzanym nawet przedziale pasażerskim kibla jeżeli w tym ostatnim przypadku świetlówka jest zużyta i nie może osiągnąć znamionowej mocy.Javoreczek pisze:Taki sam efekt obserwuję w świetlówkach u siebie w pracy w magazynie (nieogrzewanym), przy czym są to oprawy standardowe z dławikiem i starterem. Dopóki świetlówki po zapłonie przy obecnych temperaturach się nie rozgrzeją to też płyną po nich takie jaśniejsze pierścienie. Także chyba nie zależy to od sposobu zasilania.
-
- 625...1249 postów
Dodam od siebie, że w garażu gdzie jest mróz, świetlówki świecą normalnie. W zimną mają cięższy zapłon ale jak zaskoczą, to nie ma prążków ani innych efektów specjalnych.
Co do ledów: ja w niektórych miejscach w domu mam Ledy. Mają prawo być w lampie, jeżeli po przyłożeniu do nich anteny od radyjka nie usłyszę żadnych szumów. Nastawiam jakąś stację na KF i niosę końcówkę antenki do świecącego leda. Nie wzrosną szumy, led ma prawo bycia.
Jednak chyba wolę światło zwykłych nieenergooszczędnych żarówek
Ostatnio zamówiliśmy 5 żarówek ledowych z Chin. Wyglądały ładnie, kosztowały ok 70zł za wszystko (przesyłka gratis chińską pocztą). Po zaświeceniu, w całym domu uniemożliwiony zostaje odbiór radia nawet na UKF!
Co do ledów: ja w niektórych miejscach w domu mam Ledy. Mają prawo być w lampie, jeżeli po przyłożeniu do nich anteny od radyjka nie usłyszę żadnych szumów. Nastawiam jakąś stację na KF i niosę końcówkę antenki do świecącego leda. Nie wzrosną szumy, led ma prawo bycia.
Jednak chyba wolę światło zwykłych nieenergooszczędnych żarówek

Ostatnio zamówiliśmy 5 żarówek ledowych z Chin. Wyglądały ładnie, kosztowały ok 70zł za wszystko (przesyłka gratis chińską pocztą). Po zaświeceniu, w całym domu uniemożliwiony zostaje odbiór radia nawet na UKF!
Wyprzedaż garażowa różne przedmioty
https://allegrolokalnie.pl/uzytkownik/Lampowy99
-
- 375...499 postów
To pewnie militarno-szpiegowskie żarówki z wbudowanym podsłuchem i nadajnikiem satelitarnymdziubdziu pisze:Ostatnio zamówiliśmy 5 żarówek ledowych z Chin. Wyglądały ładnie, kosztowały ok 70zł za wszystko (przesyłka gratis chińską pocztą). Po zaświeceniu, w całym domu uniemożliwiony zostaje odbiór radia nawet na UKF!

Kolejna zdobycz prosto z Monachium! Sprawny w 75% radiomagnetofon Philipsa z CD i radiem. Bez anteny, zamiast niej zastosowałem spoiwo nierdzewne kalibru 1mm. CD gra, radio też ale z magnetofonem problem mechaniczny, przy normalnie wciśniętym PLAY nic nie słychać mimo że kaseta idzie, dopiero po przy mocnym przyciśnięciu zaczyna grać, ale w przyspieszony i zniekształcony sposób.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ω µ Π φ α β ε ω
-
- 3125...6249 postów
-
- 375...499 postów
Bardzo mnie to smuci ze nie jest retro, ale lepszy rydz niż nic 
W niedziele jest flomarg (chyba pierwszy w tym roku), może coś ciekawego wypatrzę.

W niedziele jest flomarg (chyba pierwszy w tym roku), może coś ciekawego wypatrzę.
Ω µ Π φ α β ε ω
-
- 625...1249 postów
matmax426 pisze:To pewnie militarno-szpiegowskie żarówki z wbudowanym podsłuchem i nadajnikiem satelitarnym
DZIĘKI, będę uważał

A z parafialnej zbiórki przygarnąłem czarnego decka Technics M13 w super stanie wizualnym(!). Czy działa, jeszcze nie wiem.
Wyprzedaż garażowa różne przedmioty
-
- 375...499 postów
I po flomargu. Zakupy nawet fajne zrobiłem. Z retro sprzętu mam tylko dwie kolumny Polskiej produkcji
W środku siedzą głośniki GD10-16/5 4 Omowe, stan zewnętrzny i wewnętrzny dobry. Oczywiście głośniki sprawne.
Oprócz tego dwa zasilacze impulsowe, jakiś sprzęt komputerowy jako dawca obudowy (jeden facet miał całą przyczepkę starego sprzętu biurowego, w tym coś co wyglądało jak malutkie PCty HP), trochę kabli, lampka biurkowa i naftowa, stara podkowa, żelazko (na szczęście sprawne), kilka rzeczy do kuchni, dwa śrubokręty i drewniana metrówka w bonusie

Oprócz tego dwa zasilacze impulsowe, jakiś sprzęt komputerowy jako dawca obudowy (jeden facet miał całą przyczepkę starego sprzętu biurowego, w tym coś co wyglądało jak malutkie PCty HP), trochę kabli, lampka biurkowa i naftowa, stara podkowa, żelazko (na szczęście sprawne), kilka rzeczy do kuchni, dwa śrubokręty i drewniana metrówka w bonusie

Ω µ Π φ α β ε ω
-
- 625...1249 postów
Co do ogólnie elektrośmieci to pamiętam kiedyś (10 lat temu) można było sobie iść do paru, skweru a tam wszędzie telewizory lampowe, monitory Biazetu i tranzystorowe Unitry. Teraz, żeby coś takiego spotkać trzeba się bardzo starać, a do jakiegokolwiek punktu skupu elektrośmieci się nie pójdzie to najczęściej odmowa zabrania sobie sprzętu, który i tak idzie pod młotek, albo szalenie wysokie ceny.
Chyba na następny wysyp "darmowego sprzętu" będziemy sobie musieli poczekać do głębokiego etapu cyfryzacji.
Chyba na następny wysyp "darmowego sprzętu" będziemy sobie musieli poczekać do głębokiego etapu cyfryzacji.
-
- 625...1249 postów
No i chyba chodzi o Flohmarkt, bo z takim dziwadłem "flomarg" to pierwszy raz się spotykam.
-
- 3125...6249 postów
Ostatnie znaleziska.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 375...499 postów
Ano, przygarnąłem pod dach tego drania, na dworze i deszczu leżał sobie cicho, Sencor ponoć jaki...radio FM nawet działa poprawnie, lampka stereo błyska czerwono, taśmy raczej nie ale któż dziś słucha muzyki z kaset...posiada EQ 3-pasma i w.cz. głowicę kasującą, żaden magnet co niszczy nagrania...do magazynu nadaje się.
lubię szum starej płyty
-
- 1250...1874 posty
Że też chce Wam się brać takie klamoty... 

-
- 375...499 postów
-
- 375...499 postów
Moja pisownia niemiecka pozostawia wiele do życzeniaPiotrek J. pisze:No i chyba chodzi o Flohmarkt, bo z takim dziwadłem "flomarg" to pierwszy raz się spotykam.

Ω µ Π φ α β ε ω