EL84 PP

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
qdlaczian
375...499 postów
375...499 postów

Re: EL84 PP

Post autor: qdlaczian »

A oto moja przymiarka.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
NOBODY expects the Spanish Inquisition!
https://www.flickr.com/photos/qdlaczian/
traxman

Post autor: traxman »

Polecam ustawienie jak u Marvela (czyli u mnie) wtedy są najkrótsze połączenia, szczególnie te które roznoszą zakłócenia (żarzenie).
Awatar użytkownika
qdlaczian
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: qdlaczian »

traxman pisze:Polecam ustawienie jak u Marvela (czyli u mnie) wtedy są najkrótsze połączenia, szczególnie te które roznoszą zakłócenia (żarzenie).
Mądry Polak po (prawie) szkodzie jutro poprawie. :)
EDIT:
Po zastosowaniu wspomnianego ustawienia może starczy miejsca na przedwzmacniacz gramofonowy, ciekaw jestem czy trafo sieciowe da rade.
NOBODY expects the Spanish Inquisition!
https://www.flickr.com/photos/qdlaczian/
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

qdlaczian pisze:ciekaw jestem czy trafo sieciowe da rade.
Jeżeli będą to dwie ECC83, czy coś podobnego, to bez najmniejszego problemu.
stero
2 posty
2 posty

Post autor: stero »

Witam!
Po przeczytaniu kilku wątków na temat EL84PP dowiedziałem sie , że układ symetryzujący zastosowany w AVT2754 nie jest najlepszym rozwiazaniem. Proszę o schemat lepszego układu symetryzacji możliwego do realizacji na płytkach AVT 2754. Dodatkowa lampa sterująca nie zmiejści mi się na zbudowanym już chassis.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Chodzi o odwarcacz fazy?
Nie wiem co to jest AVT cośtam-cośtam. Jak dasz schemat każdy będzie wiedział o co chodzi bez szukania.
traxman

stero pisze:Witam!
Po przeczytaniu kilku wątków na temat EL84PP dowiedziałem sie , że układ symetryzujący zastosowany w AVT2754 nie jest najlepszym rozwiazaniem. Proszę o schemat lepszego układu symetryzacji możliwego do realizacji na płytkach AVT 2754. Dodatkowa lampa sterująca nie zmiejści mi się na zbudowanym już chassis.
Pozdrawiam!
Ktoś już z tym walczył, trzeba przeszukać forum...
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciej Szczodrowski »

Witam!

Tak jak zostało to niedawno zauważone moja konstrukcja (obudowa i pierwsze zdjęcia) były zrobione właśnie pod zestaw AVT. Diabelstwo jednak do niczego się nie nadawało. Powodem był inwerter samosterujący. Może gdybym nie miał oscyloskopu i generatora to bym nie zauważył i cieszył się z lampowego wzmacniacza, ale mam sprzęt i pomiary były tragiczne. Połówki sygnału były tak nierówne, że aż się włos na głowie jeżył. A przecież TG były od Piotra i w finałowej konstrukcji zagrały cudownie.
Sytuacja była wkurzająca podwójnie, bo płytka drukowana zniechęcała skutecznie do kolejnych prób dobrania odpowiednich wartości rezystorów, czy też prób zbalansowania układu potencjometrem. W moim werdykcie omawiany układ z AVT należy omijać szerokim łukiem. Może akurat autorowi projektu zagrał tak jak miał zagrać, ale nie udało się go odtworzyć.
Natomiast układ, który zaproponował mi Piotr był bardzo wdzięczny i w tej chwili zachwyca pewnego miłośnika dobrego brzmienia.

Pozdrawiam!
Maciek.
Kim jestem, skąd przychodzę, dokąd idę...
Co sprawia, że mogę zapytać o "arche"?
traxman

W tym układzie znalazłem bardzo dokuczliwą wadę, przy zwartym wejściu potrafi się wzbudzić na kilkuset kHz, a tego bez oscyloskopu się nie da sprawdzić.
stero
2 posty
2 posty

Post autor: stero »

Trafa głośnikowe toroidy (bez odczepów Ultra-linear) kupiłem u Piotra. Wcześniej miałem zastosowane trafa od Veli z dowiniętym pierwotnym do Ra 8KoM, ale kanały były nierówne w paśmie i dół zaczynał się od 65Hz (3dB). Wzmacniacz potrafi się wzbudzić mimo, że punkt wspólnej masy jest jeden i dobrze połączony. Zmiana RC w sprzeżeniu zwr. mało pomaga. Ale mnie chodzi o zastosowany w AVT2794 (wczesniej taki sam wzm. na http://www.audioton.republika .pl) odwracacz fazy. Układ <samosymetryzujący> chciałbym zmienić w ramach istniejacych płytek. Widzę, że Traxman do wysterowania 6V6 PP stosuje WK-WA, który wg. autora Audiotonu ma wadę nierównej impedancji wyjściowej. Maciej Szczodrowski zastosował układ od Piotra, ale czy w ramach płytek z AVT? Prosiłbym o schemat tego odwracacza.
Pozdrawiam!
traxman

W pierwszej kolejności zwiększ rezystory w siatkach do 22k i ECC83 wsadź w ekran tak jak w gitarowcach, wzmacniacz powinien się uspokoić. Zewnętrzne połączenie mas nie ma nic do rzeczy, bo płytka wzbudza się sama z siebie, zasilana nawet z zasilacza laboratoryjnego, po prostu niefortunnie rozmieszczenie lamp.
Nie potrafię tego znaleźć, ale dokładnie opisywaliśmy jak przerobić tę płytkę na odwracacz z dzielonym obciążeniem i to razem z wartościami elementów.
Problem asymetrii rezystancji wyjściowych spędza każdemu sen z powiek, ale wiele razy zostało na forum udowodnione, że nie ma najmniejszego powodu do obaw.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Zrób sobie normalny odwracacz z dzielonym obciążeniem. Jego symetria zależy praktycznie wyłącznie od równości Ra i Rk, więc stosując rezystory 1% mamy sprawę załatwioną.
Swoją drogą ciekaw jestem jak by się sprawdziła w tym układzie ECF82. Pentoda może zapewnić odpowiednie wzmocnienie wystarczające dla całego wzmacniacza, a trioda odwróci fazę. Nie wiem tylko jak z mikrofonowaniem :?:
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Poniżej rosyjski schemat w którym wykorzystano 6F1P.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
_
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciej Szczodrowski »

Strasznie skomplikowany ten rosyjski schemat, ale przynajmniej odwracacz fazy jest "po bożemu" wykonany. Ciekawe jak to działa, jednak ja nie lubię utrudniać sobie sprawy bardziej niż to konieczne. Prostota jest lepsza. Poza tym pamiętam dyskusję na forum nad układem, gdzie chodziło o zastosowanie jak najmniejszej liczby elementów, bo niby wierność większa itd. Ale to "ułdiofilskie" było rozważanie.
Swoją drogą ciekawi mnie, czemu tak popularne jest podawanie sygnału wejściowego bezpośrednio z potencjometru na siatkę pierwszego stopnia. A co jak dajmy na to "telpod" będzie niedokładnie zwierał w całym polu styku suwaka z płytką węglową? Albo jak nastąpi zużycie potencjometru? No i co ze stabilnością stopnia?

Pozdrawiam!
Maciek.
Kim jestem, skąd przychodzę, dokąd idę...
Co sprawia, że mogę zapytać o "arche"?
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czołem
fugasi pisze:Poniżej rosyjski schemat w którym wykorzystano 6F1P.
Za to końcówka na 6P18P (odpowiednik EL82) i do tego SRPP z dzielonym obciążeniem. Ma szanse działać bardzo dobrze (taki układ generuje mniej zniekształceń w transformatorze niż zwykły P-P). Mimo wszystko, gdybym miał robić tak nietypowy transformator, dodał bym mu jeszcze jedno uzwojenie i zasilił przez nie siatkę ekranującą dolnej lampy - chyba lepszą się da osiągnąć symetrię. IMO układ trochę ciężki jak na początek...

ECF82 nie ma się co czepiać, pentoda jak pentoda, a trochę podobna ECF80 (a ściślej jej spec-wersja E80CF) siedziała nawet w dosyć krytycznym pod względem parametrów zastosowaniu w mierniku zniekształceń nieliniowych.

Pozdrawiam,
Jasiu