Kondensatory K-75-10-10uF/250V NOS Rosja.

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Re: Kondensatory K-75-10-10uF/250V NOS Rusia.

Post autor: Romekd »

przemak pisze: pn, 28 maja 2018, 11:55 Z tym odseparowaniem galwanicznym masy karty od komputera to nie wiem, przecież to jest z kompa zasilane.
Kabli stalowych nikt normalny nie stosuje, ale ciekawy byłby pomiar głośnikowych plecionek aluminiowych.
Przemku, karta ma własny, dedykowany do niej zewnętrzny zasilacz (48 V DC). Obwody zasilania i wyprowadzenia złącza, które służy do komunikacji zewnętrznego urządzenia z drugą kartą (zamontowaną w komputerze) są na pewno galwanicznie odseparowane od obwodów sygnałowych (sprawdziłem to). Ta karta w ogóle stanowi dla mnie "majstersztyk" pracy inżynierów, gdyż wewnątrz urządzenia znajduje się kilka impulsowych przetwornic, których działania w ogóle "nie widać" na zewnątrz - brak jakichkolwiek zakłóceń. Sonda karty potrafi z kilku metrów "łapać" zakłócenia pochodzące np. z zasilacza od laptopa czy lampy LED, a kilka pracujących bezpośrednio w jej wnętrzu przetwornic nie daje najmniejszych nawet zakłóceń? Szok! :shock: Do tego przy pomiarach parametrów przetwornika OPPO pokazuje całkowite zniekształcenia nieliniowe na poziomie -122 dB. To chyba kres jej możliwości, ale spróbuj porównać poziom tych zniekształceń ze zniekształceniami wnoszonymi np. przez profesjonalny system pomiarowy Audio Precision. Czy różnica w parametrach obu urządzeń jest aż tak duża?

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

Janusz pisze: pn, 28 maja 2018, 14:41 Wszelako dla audiofilów spod znaku apgrejdów nadzwyczaj nieszczęśliwą okolicznością jest fakt, że w końcowym elemencie każdego toru, przewodnik otoczony jest nadzwyczaj wielką masą ferromagnetyków :wink:
Stąd też szczytem pożądania są przetworniki elektrostatyczne i ew. jonowe :D M.
Awatar użytkownika
przemak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: przemak »

Romekd pisze: pn, 28 maja 2018, 15:05
przemak pisze: pn, 28 maja 2018, 11:55 Z tym odseparowaniem galwanicznym masy karty od komputera to nie wiem, przecież to jest z kompa zasilane.
Kabli stalowych nikt normalny nie stosuje, ale ciekawy byłby pomiar głośnikowych plecionek aluminiowych.
Przemku, karta ma własny, dedykowany do niej zewnętrzny zasilacz (48 V DC). Obwody zasilania i wyprowadzenia złącza, które służy do komunikacji zewnętrznego urządzenia z drugą kartą (zamontowaną w komputerze) są na pewno galwanicznie odseparowane od obwodów sygnałowych (sprawdziłem to). Ta karta w ogóle stanowi dla mnie "majstersztyk" pracy inżynierów, gdyż wewnątrz urządzenia znajduje się kilka impulsowych przetwornic, których działania w ogóle "nie widać" na zewnątrz - brak jakichkolwiek zakłóceń. Sonda karty potrafi z kilku metrów "łapać" zakłócenia pochodzące np. z zasilacza od laptopa czy lampy LED, a kilka pracujących bezpośrednio w jej wnętrzu przetwornic nie daje najmniejszych nawet zakłóceń? Szok! :shock: Do tego przy pomiarach parametrów przetwornika OPPO pokazuje całkowite zniekształcenia nieliniowe na poziomie -122 dB. To chyba kres jej możliwości, ale spróbuj porównać poziom tych zniekształceń ze zniekształceniami wnoszonymi np. przez profesjonalny system pomiarowy Audio Precision. Czy różnica w parametrach obu urządzeń jest aż tak duża?

Pozdrawiam
Romek
Czyli ty masz 1616 a nie 1820, rozumiem. Ten "sieciowy kabelek" łączący kartę z interfejsem ma transformatory, jak sieć? Ciekawe. To wtedy cały interfejs wisi w powietrzu, czy zasilacz jest z bolcem? Nie powinien wisieć w powietrzu...
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

Romekd pisze:Postanowiłem opiłować delikatnie stalowe druciki z warstwy cyny (odniosłem wrażenie, że pod warstwą cyny była jeszcze cienka warstwa miedzi (widać to na zdjęciu powyżej). Opiłowanie drucików podniosło ich rezystancję do wartości z 12,51 mΩ na 18,97 mΩ. Po ich ponownym podłączeniu do aparatury okazało się, że usunięcie zewnętrznej warstwy podniosło znacznie poziom zniekształceń, co widać na wykresie poniżej.
Wyprowadzenia_kond_TEAPO_OPIL_25V_1kHz_4_R.png
-
Te druciki również dość głośno "grały" podczas pomiarów... :wink:
No i znów audiofile się cieszą-naskórkowość jest ważna. Może to jest efekt naskórkowości - częstotliwość/głębokość wnikania [dla żelaza 0,16 mm przy 1khz] plus histereza, ale kto stosowałby żelastwo w HI-FI, bo w miedzi taki efekt prawie nie występuje praktycznie. M.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

przemak pisze: pn, 28 maja 2018, 21:53
Czyli ty masz 1616 a nie 1820, rozumiem. Ten "sieciowy kabelek" łączący kartę z interfejsem ma transformatory, jak sieć? Ciekawe. To wtedy cały interfejs wisi w powietrzu, czy zasilacz jest z bolcem? Nie powinien wisieć w powietrzu...
Wszystko się zgadza - karta E-MU 1616m, firmy Creative Sound Blaster, z oryginalnym zasilaczem, w którym kabel sieciowy nie ma bolca uziemiającego, a interfejs połączeniowy (EDI) ma pełną separację po obu stronach. Samo urządzenie ma z tyłu śrubę, służącą do przykręcenia uziemienia, choć to nie zawsze okazuje się potrzebne.

Pozdrawiam
Romek
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Witam.
tszczesn pisze: ndz, 27 maja 2018, 23:39 A mnie ciekawi, jak zmienią się wyniki przy zmianie grubości ferromagnetycznego drutu, dla różnych częstotliwości. Intuicja mówi, że nie powinno być dużych różnic.
Miałem wczoraj wolną chwilę, więc spróbowałem wykonać test, który być może zaspokoi Twoją ciekawość Tomku.
Do przeprowadzenia eksperymentu potrzebowałem drutów stalowych o różnych średnicach i przeglądając różne drobiazgi znalazłem takie druty, z których jeden ma 0,5 mm średnicy, a drugi ma 1 mm. Oba testowane odcinki miały długość 20 cm. Ten grubszy może być czymś pokryty, gdyż mimo znajdowania się przez dłuższy czas w miejscu o dużej wilgoci, zachował piękny metaliczny połysk (za to na pewno jest ferromagnetykiem, gdyż sprawdziłem to magnesem). Tym razem na wyjściu wzmacniacza ustawiłem napięcie 20 Vrms, a druty włączałem szeregowo ze sztucznym obciążeniem o rezystancji 5 Ω. Zauważyłem, że włączone szeregowo z obciążeniem druciki wyraźnie podnosiły poziom zniekształceń na wyjściu wzmacniacza (ich zwieranie przewodem miedzianym obniżało THD w sygnale wzmacniacza), choć poziom ten nadal pozostawał bardzo niski w stosunku do poziomu zakłóceń występujących na sztucznym obciążeniu, skąd pobierałem sygnał do analizy. Zniekształcenia sprawdzałem dla siedmiu różnych częstotliwości. Wybrałem wartości 250 Hz, 500 Hz, 1 kHz, 2 kHz, 5 kHz, 10 kHz oraz 20 kHz. Karta analizuje sygnał tylko do ok. 90 kHz, więc w miarę zwiększania częstotliwości sygnału ilość uwzględnianych harmonicznych w całkowitym wyniku THD ulegał zmniejszeniu. Mimo tego wskazania zawsze rosły ze wzrostem częstotliwości oraz ze zmniejszaniem średnicy stalowego drutu. Poniżej wyniki pomiarów dla drutu o średnicy 1 mm i długości 200 mm.
A1_Drut stalowy 1mm_250Hz_20V_5R.png
A2_Drut stalowy 1mm_500Hz_20V_5R.png
A3_Drut stalowy 1mm_1kHz_20V_5R.png
A4_Drut stalowy 1mm_2kHz_20V_5R.png
A5_Drut stalowy 1mm_5kHz_20V_5R.png
A6_Drut stalowy 1mm_10kHz_20V_5R.png
A7_Drut stalowy 1mm_20kHz_20V_5R.png
-
-

Dla cieńszego drutu wskazania analizatory były dużo wyższe. Poniżej wyniki dla drutu o średnicy 0,5 mm.
B1_Drut stalowy 0,5mm_250Hz_20V_5R.png
B2_Drut stalowy 0,5mm_500Hz_20V_5R.png
B3_Drut stalowy 0,5mm_1kHz_20V_5R.png
B4_Drut stalowy 0,5mm_2kHz_20V_5R.png
B5_Drut stalowy 0,5mm_5kHz_20V_5R.png
B6_Drut stalowy 0,5mm_10kHz_20V_5R.png
B7_Drut stalowy 0,5mm_20kHz_20V_5R.png
-

Pozdrawiam
Romek
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

Dziękuję :) Od razu dopowiem, że moja intuicja dotyczyła średnic a nie częstotliwości, ale chyba mi to w piśmie nie wyszło :)

W sumie jestem trochę zdziwiony, bo wydawało mi się, że zwiększenie średnicy nie powinno dać dużych różnic, bo co prawda zniekształcającego materiału więcej, ale za to gęstość prądu mniejsza, czyli zjawiska nieliniowe powinny zachodzić słabiej.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

tszczesn pisze: wt, 29 maja 2018, 20:30 Dziękuję :) Od razu dopowiem, że moja intuicja dotyczyła średnic a nie częstotliwości, ale chyba mi to w piśmie nie wyszło :)

W sumie jestem trochę zdziwiony, bo wydawało mi się, że zwiększenie średnicy nie powinno dać dużych różnic, bo co prawda zniekształcającego materiału więcej, ale za to gęstość prądu mniejsza, czyli zjawiska nieliniowe powinny zachodzić słabiej.
Mnie też te wyniki zaskakują i nie wiem co o tym myśleć. Do tej pory nie zdawałem sobie sprawy, że jakiś przewodnik może podnosić mi poziom zniekształceń w aparaturze na tyle, by dało się to zmierzyć. Stalowe wyprowadzenia elementów nie są stosowane od dziś. Poniżej końcówki mocy m.cz. z czasów PRL-u, z pokrytymi cyną stalowymi wyprowadzeniami, "przylepione" do magnesu...
końcówki mocy.jpg
Pozdrawiam
Romek
Awatar użytkownika
przemak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: przemak »

Koniecznie zmierz kawałek popularnego kabla głośnikowego alu.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Witam.
przemak pisze: wt, 29 maja 2018, 23:47 Koniecznie zmierz kawałek popularnego kabla głośnikowego alu.
Sprawdzę, gdyż sam jestem ciekaw. Na razie sprawdziłem czy cyna (lutownicza) w postaci drutu jest w stanie wpłynąć na wyniki. W eksperymencie użyłem półmetrowych odcinków cyny ołowiowej, bezołowiowej z miedzią, bezołowiowej z miedzią i srebrem, oraz cyny MUNDORF M-SOLDER SUPREME ze srebrem i złotem :wink: . Na żadnej z nich nie zauważyłem wzrostu poziomu zniekształceń nieliniowych.

Pozdrawiam
Romek
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Marek7HBV pisze: pn, 28 maja 2018, 22:39
No i znów audiofile się cieszą-naskórkowość jest ważna. Może to jest efekt naskórkowości - częstotliwość/głębokość wnikania [dla żelaza 0,16 mm przy 1khz] plus histereza, ale kto stosowałby żelastwo w HI-FI, bo w miedzi taki efekt prawie nie występuje praktycznie. M.
Wszystko jak się okazuje ma wpływ, jeśli przyjmie się odpowiedni punkt odniesienia. Przy bardzo niskim poziomie zniekształceń aparatury, czyli daleko poza granicami naszej słuchowej percepcji, zaczyna być "widać" elementy toru, mogące wprowadzać zniekształcenia, których to elementów w ogóle nie podejrzewalibyśmy, że mogą stanowić źródła zniekształceń, np. druty miedziane, biegnące wzdłuż stalowej obudowy urządzenia, lub stalowe i pokryte chromem wyjścia wzmacniacza... Zniekształcenia wywołane histerezą w ferromagnetyku możemy obserwować również w samych głośnikach, czego przykładem może być wykonany przeze mnie pomiar dla dwóch małych kolumienek głośnikowych. Zostały one włączone szeregowo z rezystorem 4 Ω pod źródło sygnału i wysterowane poziomem 1 Vrms (napięcie mierzone na zaciskach kolumny). Pierwsza z kolumn (TRISTAR AL8781) miała moduł impedancji 4 Ω/1 kHz i moc nominalną 50 W (maksymalną 100 W), a druga, PHILIPS typ FB206WB, miała 3 Ω i moc 22 W. Przy częstotliwości 1 kHz na rezystorze szeregowym zaobserwowałem pokazane poniżej zniekształcenia.
głośnik_Tristar_AL8781.png
głośnik_PhilipsFB206WB.png
-
Ciekaw jestem czy na podstawie tych zniekształceń dałoby się oceniać jakość użytych w kolumienkach przetworników :wink:

Pozdrawiam
Romek
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

To jakby się stalowy drut umieściło w silnym zewnętrznym polu magnetycznym, aby magnetycznie nasycić materiał to zniekształcenia powinny być mniejsze, ale za to opór by rósł, bo drut by w tym polu drgał, zużywając na to moc
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

Ja bym chętnie zobaczył pomiary kilku typów przekaźników.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Einherjer pisze: śr, 30 maja 2018, 19:27 Ja bym chętnie zobaczył pomiary kilku typów przekaźników.
W wolnej chwili, może w weekend spróbuję przeprowadzić takie pomiary. Sprawdzimy czy można jakoś podzielić przekaźniki na te mniej i bardziej nadające się do zastosowań w audio. Mam na myśli przekaźniki średniej mocy o dopuszczalnym prądzie 1...16 A (takich prądów użyłbym w teście), bo nie wiem czy jest sens sprawdzać miniaturowe przekaźniki sygnałowe, które przy pozłacanych stykach i bardzo małych prądach przełączanych mogłyby wprowadzać zniekształcenia, które dałoby się zmierzyć :roll: Mam tego typu przekaźniki sygnałowe w karcie pomiarowej i jak na razie działają one bez zarzutu, nie wprowadzając zniekształceń nieliniowych o dającym się zmierzyć poziomie...
Einherjer, myślałeś o jakichś konkretnych typach przekaźników do pomiarów?

Pozdrawiam
Romek
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

tszczesn pisze: śr, 30 maja 2018, 18:21 To jakby się stalowy drut umieściło w silnym zewnętrznym polu magnetycznym, aby magnetycznie nasycić materiał to zniekształcenia powinny być mniejsze, ale za to opór by rósł, bo drut by w tym polu drgał, zużywając na to moc
Podczas testów próbowałem zbliżać do badanych stalowych drutów magnes neodymowy, i coś tam się na wykresach zmieniało. Natomiast druciki "grały" nawet bez umieszczania ich w silnym polu magnetycznym, mimo dużej sztywności konstrukcji, w której je mocowałem. Może ten pisk z drucików powstawał wskutek magnetostrykcji? :roll: Ktoś z Kolegów ma pomysł i umie wyjaśnić dlaczego stalowe próbki (nawet te krótkie o długości 1,5 cm) wydawały z siebie dźwięki?

Pozdrawiam
Romek
ODPOWIEDZ