JCM 800 Custom by Ghost
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: JCM 800 Custom by Ghost
A które przewody powinienem dać w ekranie ? Domyślam sie że wszystkie sygnałowe od potencjometrów i wchodzące na siatki w triodach poza tym jeszcze gdzieś ?
Aha i jeszcze jedno czy na potencjometrze bass to ta prawa nóżka powinna być zwarta ze środkową czy nie ? Bo spotkałem się z dwoma metodami i nie wiem która poprawna jest.
Aha i jeszcze jedno czy na potencjometrze bass to ta prawa nóżka powinna być zwarta ze środkową czy nie ? Bo spotkałem się z dwoma metodami i nie wiem która poprawna jest.
Zacznij od najdłuższych.Ghost pisze:A które przewody powinienem dać w ekranie ?
Nie ma to znaczenia.Ghost pisze:Aha i jeszcze jedno czy na potencjometrze bass to ta prawa nóżka powinna być zwarta ze środkową czy nie ?
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
Jedna z wersji JCM800 z potencjometrami na PCB - a ja się przejmuję 2cm długościami przewodów 

A czy przyczyną problemu może być żarzenie ? U mnie jest żarzone zmiennym, może przy tej konstrukcji lepiej sprawdziłoby się żarzenie stałym ?
Przy tej, znaczy której? Przecież przywróciłeś wcześniej wzmacniacz do oryginalnej wersji, a oryginał zawsze był żarzony zmiennym. Tylko chyba miał na uzwojeniu żarzenia wyprowadzony środek i podłączony do masy. Masz tak samo? Jeśli nie, to zastosuj symetryzację 2x100R.Ghost pisze:może przy tej konstrukcji lepiej sprawdziłoby się żarzenie stałym ?
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
No tak ale po dołożeniu tego stopnia na wejściu może to mieć jakiś wpływ czy raczej nie ? Żarzenie mam z uzwojenia 3,15-0-3,15 gdzie 0 mam do masy.
Ty nam powiedz. Ty wiesz, jak było przed dołożeniem tego stopnia i wiesz jak jest teraz. Lepszego eksperta od tego zagadnienia nie ma całym świecie bo inni mogą mieć wiedz teoretyczną a Ty wiesz, jak jest na prawdę w praktyce. Więc? Ma dołożenie stopnia wpływ na przydźwięk od żarzenia czy nie?Ghost pisze:No tak ale po dołożeniu tego stopnia na wejściu może to mieć jakiś wpływ czy raczej nie?
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
W sumie masz racje. Jak sie zastanowić to dochodze do wniosku że chyba nie ma to wpływu na przydźwęki.
- jethrotull
- 3125...6249 postów
No dobra może i ma. U mnie jest to stopien niemal minimalny i prawie w ogole nieslyszalny. Jak wszystkie galy sa na maxa rozkrecone to slychac tylko lekkie szumienie co jest chyba normalne przy tego typu konstrukcji. Dziwne jest to że przy kreceniu potami master i preamp czaem wzmak trzeszczy a czasem nie. Jak sie biasiem pokreci zmniejszajac napiecie na siacie sterujacej to szumy ustaja ale z drugiej strony jest niedostatek sustainu i spore oscylacje w czasie grania, natomiast jak sie ustawi tak ze jest odpowiedni sustain i piec nie oscyluje to wtedy przy regulacji pojawiaja sie szumy i trzaski
.

Nie roztopiłeś przypadkiem kondensatorów sprzęgajacych przed tymi potencjometrami? Trzeszczenie potencjometru w czasie obrotu może być spowodowane występowaniem DC na nim
Zastanawiam się czy w miejscu gdzie było gniazdo LOW nie dać przełącznika tak jak na schemacie. Spełniał by on funkcje przełącznika sygnału miedzy wersja klasyczna a modem. Spójrzcie prosze czy dobrze to wykminiłem i czy nie ma jakichś błędów.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
W pozycji włącznika pomijającej pierwszą triodę jej siatka wisi w powietrzu. Rezystor 1M powinien być za przełącznikiem.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Ja nigdy nie daję żadnych pstryczków na wejściu bo właściwie nie ma jak wyeliminować powstającego tzw. popu.
Czy teraz lepiej ? Przełącznik raczej nie będzie używany w trakcie grania więc kwestia popów przy przełączaniu raczej odpada.