General Error?

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: General Error?

Post autor: Furman Zenobiusz »

Po co kombinować, przecież to malutkie forum. Bez trudu znajdzie się hosting, który to udźwignie, w rozsądnej cenie.
Są jakieś dane na temat transferu generowanego miesięcznie przez samo forum ?
admin
administrator

Post autor: admin »

W zasadzie nie ma specjalnych wymagań z wyjątkiem ograniczenia objętości JEDNEJ bazy. Praktycznie każdy usługodawca oferuje bazę MySQL i obsługę skryptów PHP w wersji 5. Każdy pisze również, że nie ma ograniczeń co do podziału powierzchni dyskowej pomiędzy bazy i strony www. Dopiero jak się przyczyta to co jest podane małym druczkiem to są np. tak jak w NetArcie ograniczenia na rozmiar pojedynczej bazy (500MB). Przez lata tego nie doczytywałem, aż pojawił się wspomniany problem. Patrzyłem w różnych usługodawców i nie mogę doczytać się o ewentualnych ograniczeniach dotyczących baz danych. Gdy ktoś pisze, że nie ma ŻADNYCH ograniczeń to nie bardzo mi się chce w to wierzyć. Wolałbym aby było napisane czarno na białym, że np. jest ograniczenie do 1GB. Net Art daje taką usługę, ale ceny są bardzo duże bo oscylują woków 100zł na miesiąc.
W NetArt dosyć często są powiększane możliwości wykupionego serwera. Staram się sprawdzić, czy w najbliższym czasie czegoś nie szykują. Przenoszenie zawartości Forum wraz z załącznikami (około 10GB) to też nie w kij dmuchał. Parę lat temu przenosiłem TRIODę z firmy AZ.PL do NetArt - przez miesiąc nie mogłem wszystkiego zebrać do kupy :( .
Dlatego jest dla mnie ważne aby takie przenosiny dawały gwarancję, że za rok czy dwa ten nowy usługodawca nie zniknie i nie trzeba będzie robić nowej przeprowadzki.
Sprawa jest ważna ale nie aż tak gardłowa aby robić jakąś rewolucję na obecnej zawartości Forum lub na gwałt się przenosić.
Proszę o spokojne i wyważone reakcje :)
admin
administrator

Co do transferu, to łączny transfer TRIODY (Forum + reszta) oscyluje obecnie w okolicy 70GB/miesiąc.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Alek pisze:Proponuję jednak usunięcie zawartości kosza i zbędnych ogłoszeń (choć to ostatnie wymaga naprawdę gruntownego przejrzenia) plus rachunek sumienia.
To wydaje mi się dobrą częścią rozwiązania. Sam usunąłem kilka załączników, okazuje się teraz że bez potrzeby jak to zrobiło kilku innych użytkowników. Nic nie szkodzi. Zgłaszałem też kilka tematów założonych przez moją osobę do usunięcia i mam nadzieję że wywalone zostaną bezpowrotnie bo były naprawdę bez sensu i posiadały kilka lat. Przenoszenie do kosza co poniektórych jest niepotrzebne, niektóre można bez kozery usuwać całkowicie.

Odnoszę też wrażenie, że jednak nie wszyscy użytkownicy zaglądają do tego tematu, zwłaszcza ci nowi, więc jeśli rozwiązaniem problemu zajmowanego miejsca na forum przez różnorakie posty będzie ich usunięcie, proponuję umieszczenie przyklejonego, zamkniętego tematu w każdej zakładce (Lampy, Technologia, Urządzenia, Radio, Telewizory, Inne, Ogłoszenia, itd.) który będzie zawierał ogłoszenie o wyczyszczeniu swoich nie potrzebnych, nic nie wnoszących i nie aktualnych (np. bez odpowiedzi a istnieją długo) tematów. Zamknięty temat mam na myśli temat na który nie można się wypowiedzieć. Warto było by też go jakoś odpowiednio oznaczyć żeby się odróżniał od innych.

Jeśli utrzymanie Triody miało by nas kosztować parę złotych miesięcznie (przypuśćmy 5zł) to osobiście ja bym wpłacał ale co z innymi?
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

Marcin K. pisze:Jeśli utrzymanie Triody miało by nas kosztować parę złotych miesięcznie (przypuśćmy 5zł) to osobiście ja bym wpłacał ale co z innymi?
Jak juz pisalem wczesniej -- ja nie mam problemu :)
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

admin pisze:Net Art daje taką usługę, ale ceny są bardzo duże bo oscylują woków 100zł na miesiąc.
Dla mnie sprawa jest prosta. Biorąc pod uwagę, że NetArt to lider rynku (czyli jakby nie patrzeć wiarygodna firma) i że przenosiny to duży kłopot, proponuję wykupić tę usługę na najbliższy rok. Za rok się zobaczy ;-) Może wejdą nowe usługi.

Myślę, że powinno się znaleźć 10-20 osób, które w sumie wpłacą odpowiednią kwotę. W końcu nie oszukujmy się, każdy z nas korzysta finansowo dzięki forum. Czy to sprzedając coś wiarygodnemu kontrahentowi, czy kupując z pewnych rąk w dobrej cenie, czy budując urządzenia omawiane tutaj i sprzedając je potem na Allegro. :P

Tylko Grzegorzu daj zielone światło, że zgadzasz się na taką akcję.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Furman Zenobiusz »

Skoro miesięczny transfer jest tak niski, może warto rozważyć zakup jakiegoś VPSa za granicą ? Koszt od około 35zł na miesiąc, 40-45 za całkiem niezłe - oczywiście zależy od aktualnego kursu zielonych tudzież euro. Jest full root access i własna przestrzeń dyskowa do wykorzystania, a co się tam znajdzie to już administracji nie obchodzi.

Ja obecnie korzystam z oferty quantact.com - obecnie już wycofanej Xen, teraz dostępne są tylko lepsze. Za ostatni miesiąc wyszło 41zł z hakiem, a takie forum udźwignęłoby z palcem w nosie.

Jeśli chodzi o przenoszenie - VPS daje dużo większe możliwości od typowego shared hostingu, wystarczy robić kopie całego systemu plików (niektóre firmy hostingowe mają to nawet zautomatyzowane) i w razie przenosin odtworzyć na docelowym serwerze strukturę katalogów. Roboty na parę godzin i wszystko śmiga.

Praktycznie jedyną wadą są ograniczone zasoby - trzeba dobrze ocenić potrzeby i przemyśleć czy maszynka o danych parametrach na pewno wystarczy. Kluczowa sprawa to ilość dostępnej pamięci, jeśli będzie ciągle brakować, wydajność będzie mizerna.
Awatar użytkownika
Wojtek
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Wojtek »

Marvel pisze:
admin pisze:Net Art daje taką usługę, ale ceny są bardzo duże bo oscylują woków 100zł na miesiąc.
Dla mnie sprawa jest prosta. Biorąc pod uwagę, że NetArt to lider rynku (czyli jakby nie patrzeć wiarygodna firma) i że przenosiny to duży kłopot, proponuję wykupić tę usługę na najbliższy rok. Za rok się zobaczy ;-) Może wejdą nowe usługi.

Myślę, że powinno się znaleźć 10-20 osób, które w sumie wpłacą odpowiednią kwotę. W końcu nie oszukujmy się, każdy z nas korzysta finansowo dzięki forum. Czy to sprzedając coś wiarygodnemu kontrahentowi, czy kupując z pewnych rąk w dobrej cenie, czy budując urządzenia omawiane tutaj i sprzedając je potem na Allegro. :P

Tylko Grzegorzu daj zielone światło, że zgadzasz się na taką akcję.
Przenosiny forum to koszmar jest wiem to tez z wlasnego doswiadczenia, ja deklaruję 10 zł miesiecznie - mogę wpłacać na podane przez admina konto.
Wojtek
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Tomasz Gumny »

Dostałem odpowiedź i cena faktycznie jest dość wysoka: ~100,-(+VAT)/mies.
Tomek
k24
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: k24 »

.
Ostatnio zmieniony pn, 28 marca 2011, 13:28 przez k24, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
futrzaczek2
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: futrzaczek2 »

Zarejestrować forum jako organizację (np. na rzecz renowacji zabytków techniki) i zbierać dobrowolne datki.

Albo płatność SMS-em co np. kwartał. 2,44 nikogo nie zrujnuje.
Jeżeli chcesz pogadać, zapraszam na GG pod numerem 7021498 :)
admin
administrator

Panowie - jestem naprawdę podbudowany wypowiedziami i deklaracjami pomocy w kwestii finansowania Forum. Mam jednak nadzieję, że nie będzie to potrzebne. Staram się wyeliminować problem we własnym zakresie. Zanosi się na to, że w najgorszym wypadku dodam po prostu do pierwszej strony okienko AdSense.

Przy okazji nadszedł czas aby w końcu zrobić aktualizację oprogramowania Forum. Z tego powodu przepraszam za ewentualne utrudnienia, które mogą wystąpić w najbliższych dniach.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Tomasz Gumny »

admin pisze:Panowie - jestem naprawdę podbudowany wypowiedziami i deklaracjami pomocy w kwestii finansowania Forum.
Na razie to tylko deklaracje... :roll:
admin pisze:w najgorszym wypadku dodam po prostu do pierwszej strony okienko AdSense.
Reklamę na stronie głównej można przełknąć, nawet mogę się zobowiązać do klikania, :D ale jeśli mają zacząć się pojawiać wpisy reklamowe w wątkach, to proponuję ściepę.
Tomek
Awatar użytkownika
Matizz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Matizz »

Czy reklama też będize działać, jeśli będzie ją blokował filtr antyspmowy przeglądarki?

Pozdrwiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

W razie czego też się deklaruję. Przy takiej ilości użytkowników ewentualne opłaty będą bardzo niskie. Przyznam szczerze, że reklam się nie boję, bo przynajmniej obecnie używam programu filtrującego.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.