Miernik lamp DIY - sonda
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Re: Miernik lamp DIY - sonda
Tak jak pisałem - nie zrobiłem nic ponad zaprogramowanie procesora plikami dostępnymi na forum, ustawieniem fuse-bitów i przelutowaniem złącz i przewodów do LCD.
Tomek
W xls nie ma kompletnej listy lamp, na stronie 14 jest lista lamp gdzie zostało 7 pozycji czy to jest ta lista dedykowana.
Gdzie można znależć email do autora traxmana ?
A możesz wkleić np. ECC81 82 83 resztę lamp do całej pamięci wpiszę ręcznie ?
PS
tomek_miszczyk sam robiłeś płytkę pod podstawki lamp, czy zamawiałeś lub kupowałeś ?
Gdzie można znależć email do autora traxmana ?
A możesz wkleić np. ECC81 82 83 resztę lamp do całej pamięci wpiszę ręcznie ?
PS
tomek_miszczyk sam robiłeś płytkę pod podstawki lamp, czy zamawiałeś lub kupowałeś ?
-
- 50...74 posty
Szanowny Kolego sam robilem.
To co jest podane w jakims programie przerobilem to za pomoca corela draw9 i mojego kumpla Janusz na plik zrozumialy dla lasera i poszlo jak z platka.
Pare dni mi to zajelo bo obiekty byly pootwierane i musialem je pozamykac bo inaczej wyszlaby kaszana.
Jak chce kolega to moga udostepnic,jak sie zgodzi kolega Tomasz Gumny to na tym forum tez.
tomek_miszczyk
To co jest podane w jakims programie przerobilem to za pomoca corela draw9 i mojego kumpla Janusz na plik zrozumialy dla lasera i poszlo jak z platka.
Pare dni mi to zajelo bo obiekty byly pootwierane i musialem je pozamykac bo inaczej wyszlaby kaszana.
Jak chce kolega to moga udostepnic,jak sie zgodzi kolega Tomasz Gumny to na tym forum tez.
tomek_miszczyk
-
- 50...74 posty
Szanowny Kolego Tomasz Gumny dzis przyjechalem i odebralem od mojego prezesa przesylke.
Po podlaczeniu ja pod trafo zaswiecil sie wyswietlacz ale tylko pierwsza i trzecia linijka wyswietlacza,tak jak dawniej sie zachowywal uklad.
Pierwsza linijka mruga caly czas jakimis literami,a trzecia wyswietla zera.
Cos mi sie zdaje,ze kolega nic nie zrobil procz przylutowania wtyczki,lub nie sprawdzil wylaczajac i wlaczajac uklad po przeprogramowaniu,a bylo tak duzo czasu,mnie sie nie spieszylo,pisalem ,ze bede pod koniec wrzesnia dopiero w domu.
Kolego Tomasz Gumny co mam z tym fantem zrobic?
Czy ten uklad bedzie kumal sie z wyswietlaczem dedykowanym do tego ukladu?
Czy mam kolejne zlotowki zainwestowac w kolejny wyswietlacz?
Bardzo prosze o pomoc kolege z pod Krakowa,mam na dotarcie do kolegi 2tygodnie bo pozniej tez mnie nie bedzie i sprawa moze sie przeciagnac do nowego roku.
Ladnie wygladal dzialajacy moj uklad na zdjeciu,ale szkoda,ze rzeczywistosc i realia sa inne niz foto.
tomek_miszczyk
Po podlaczeniu ja pod trafo zaswiecil sie wyswietlacz ale tylko pierwsza i trzecia linijka wyswietlacza,tak jak dawniej sie zachowywal uklad.
Pierwsza linijka mruga caly czas jakimis literami,a trzecia wyswietla zera.
Cos mi sie zdaje,ze kolega nic nie zrobil procz przylutowania wtyczki,lub nie sprawdzil wylaczajac i wlaczajac uklad po przeprogramowaniu,a bylo tak duzo czasu,mnie sie nie spieszylo,pisalem ,ze bede pod koniec wrzesnia dopiero w domu.
Kolego Tomasz Gumny co mam z tym fantem zrobic?
Czy ten uklad bedzie kumal sie z wyswietlaczem dedykowanym do tego ukladu?
Czy mam kolejne zlotowki zainwestowac w kolejny wyswietlacz?
Bardzo prosze o pomoc kolege z pod Krakowa,mam na dotarcie do kolegi 2tygodnie bo pozniej tez mnie nie bedzie i sprawa moze sie przeciagnac do nowego roku.
Ladnie wygladal dzialajacy moj uklad na zdjeciu,ale szkoda,ze rzeczywistosc i realia sa inne niz foto.
tomek_miszczyk
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Czy możesz podłączyć jakiś zasilacz 12VDC zamiast transformatora?
Tomek
-
- 50...74 posty
Napiecie zmienne 13v jest prostowane i stabilizowane i trzyma 5 wolt na scalaku.
O co chodzi bo bardzo nie kumam?
tomek_miszczyk
tomek_miszczyk
Niestety aktualnie posiadam tylko jeden wyświetlacz LCD ale będąc u mnie można sprawdzić twoją ATMEGĘ i twój wyświetlacz
na moim mierniku.
Można również sprawdzić twoją płytkę na mojej ATMEDZE i moim wyświetlaczu.
Na pewno te eksperymenty wiele wyjaśnią w czym i gdzie jest problem.
Może Tomek G dobre daje ci wskazówki nie wiem w końcu co dokładnie wysłałeś do AVT czy miernik kompletny czy bez wyświetlacza i transformatora ??
Muszę również wiedzieć wcześniej że będziesz bo być może programator będzie potrzebny a mam go w pracy.
W Krakowie powinieneś bez problemu kupić 4x20 ale tylko zielony najtańszy kolor ale wina chyba nie tkwi w wyświetlaczu.
Możesz do mnie przyjechać, może uda się znalezć szybko tą pierdołę która bruzdzi ! ewentualnie zostawisz układ do uruchomienia jeżeli na szybkiego nie znajdziemy problemu.
Możesz wysłać jeżeli nie masz czasu aby podjechać oczywiście jeżeli nie boisz się wysłać płytki w ciemno do osoby nieznanej tobie.
Zadecyduj co dalej, może się zdarzyć że będę zajęty ale postaram się znalezć czas.
To tyle. Pozdrawiam.
na moim mierniku.
Można również sprawdzić twoją płytkę na mojej ATMEDZE i moim wyświetlaczu.
Na pewno te eksperymenty wiele wyjaśnią w czym i gdzie jest problem.
Może Tomek G dobre daje ci wskazówki nie wiem w końcu co dokładnie wysłałeś do AVT czy miernik kompletny czy bez wyświetlacza i transformatora ??
Muszę również wiedzieć wcześniej że będziesz bo być może programator będzie potrzebny a mam go w pracy.
W Krakowie powinieneś bez problemu kupić 4x20 ale tylko zielony najtańszy kolor ale wina chyba nie tkwi w wyświetlaczu.
Możesz do mnie przyjechać, może uda się znalezć szybko tą pierdołę która bruzdzi ! ewentualnie zostawisz układ do uruchomienia jeżeli na szybkiego nie znajdziemy problemu.
Możesz wysłać jeżeli nie masz czasu aby podjechać oczywiście jeżeli nie boisz się wysłać płytki w ciemno do osoby nieznanej tobie.
Zadecyduj co dalej, może się zdarzyć że będę zajęty ale postaram się znalezć czas.
To tyle. Pozdrawiam.
-
- 50...74 posty
Czesc kolego,dzieki,ze tak szybko odpisales.Jestem gotow do Ciebie przyjechac z moim calym miernikiem tj.plytka,scalak,transformator,wyswietlacz i tez z drugim fantem plytka,scalakiem i z tym samym wyswietlaczem .
Tylko gdzie mam sie udac i na ktora godzine mam byc,najlepiej jeszcz jakis numerek abym na miejscu nie bladzil i zastal Ciebie.
Jak wyzej pisalem do avt wyslalem scalak,plytke i wyswietlacz,bez trafa bo jest ciezkie,koszt duzy.
Ostatniego postu kolegi Tomasz Gumny nie bardzo rozumiem bo uklad jak nie chodzi tak nie chodzi i nawet teraz z palca sie nie wyzwala,kicha totalna.
Czy kolega czasem nie ma ukladu do odblokowania atmeg bo mam przez moje kombinacje z fusebitami 2sztuki zablokowane?
Jestem gotow do odwiedzenia Krakowa.
Wyslalem zapytanie do alegro@artronik.pl czy maja jeszcze te wyswietlacze co sa dedykowane do tego programu,maja dobre sterowniki,na razie cisza.
Tam kolega kupowal sobie te wyswietlacze,dzialajace z tym programem co napisal TG.
tomek_miszczyk
Tylko gdzie mam sie udac i na ktora godzine mam byc,najlepiej jeszcz jakis numerek abym na miejscu nie bladzil i zastal Ciebie.
Jak wyzej pisalem do avt wyslalem scalak,plytke i wyswietlacz,bez trafa bo jest ciezkie,koszt duzy.
Ostatniego postu kolegi Tomasz Gumny nie bardzo rozumiem bo uklad jak nie chodzi tak nie chodzi i nawet teraz z palca sie nie wyzwala,kicha totalna.
Czy kolega czasem nie ma ukladu do odblokowania atmeg bo mam przez moje kombinacje z fusebitami 2sztuki zablokowane?
Jestem gotow do odwiedzenia Krakowa.
Wyslalem zapytanie do alegro@artronik.pl czy maja jeszcze te wyswietlacze co sa dedykowane do tego programu,maja dobre sterowniki,na razie cisza.
Tam kolega kupowal sobie te wyswietlacze,dzialajace z tym programem co napisal TG.
tomek_miszczyk
Niestety nie mam, gdyż nigdy mi się nie udało ich zablokować.
Kupowałem w AVT 3 procesory i je programowałem i nigdy jakoś nie udało mi sie ich zablokować.
Ale oczywiście były problemy i w zależności od ustawienia fusebitów różnie wyświetlacz i układ się zachowywał.
tel. masz na poczcie.
Kupowałem w AVT 3 procesory i je programowałem i nigdy jakoś nie udało mi sie ich zablokować.
Ale oczywiście były problemy i w zależności od ustawienia fusebitów różnie wyświetlacz i układ się zachowywał.
tel. masz na poczcie.
Jeśli ktoś ma problemy z zablokowaną atmegą to można zobaczyć tutaj:
http://mdiy.pl/atmega-fusebit-doctor-hvpp
http://mdiy.pl/atmega-fusebit-doctor-hvpp
-
- 50...74 posty
Dzieki koledze za telefon,bede dzwonil.
Dzieki koledze Tata_Chomika za podpowiedz o doktorze fusebitow.To ja juz znalazlem,ale to kolejny uklad,scalak,programowanie,plytka do zrobienia.Mnie to nie bawi wydawac kolejne ciezko zarobione zlotowki,wolalbym wyslac do odblokowania zaplacic i miec swiety spokoj z tym miernikiem.
Jeszcze raz dziekuje koledzy za napisanie cos z sensem,prawde.
tomek_miszczyk
Dzieki koledze Tata_Chomika za podpowiedz o doktorze fusebitow.To ja juz znalazlem,ale to kolejny uklad,scalak,programowanie,plytka do zrobienia.Mnie to nie bawi wydawac kolejne ciezko zarobione zlotowki,wolalbym wyslac do odblokowania zaplacic i miec swiety spokoj z tym miernikiem.
Jeszcze raz dziekuje koledzy za napisanie cos z sensem,prawde.
tomek_miszczyk
- gsmok
- 3125...6249 postów
- Kontakt:
Jeśli układ działa z innym transformatorem, to logiczna wydaje mi się sugestia Tomka, aby dogłębnie sprawdzić co takiego dzieje się z Twoim transformatorem. To w końcu jedyna różnica pomiędzy działającym miernikiem u Tomka i niedziałającym u Ciebie. Z doświadczenia wiem, że czasami "usterka" bywa wręcz nieprawdopodobnie prosta i po jej odkryciu nadchodzi moment, gdy trzeba sobie posypać głowę popiołem. Pozwalam sobie na tę nieco "offtopową" uwagę jako moderator w kontekście niezbyt grzecznej reakcji z Twojej strony w stosunku do Tomka, który w końcu stara Ci się pomóc.tomek_miszczyk pisze:Napiecie zmienne 13v jest prostowane i stabilizowane i trzyma 5 wolt na scalaku.
tomek_miszczyk
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
-
- 50...74 posty
Kolego GSMOK transformator byl robiony w firmie www.toroidy.pl na zamowienie wybitnie pod ten uklad.
Nikogo nie mam zamiaru obrazac i chyba nie obrazilem do tej pory nikogo.
Pisze cala prawde co widze i co zmierze swoim miernikiem odnosnie tego ukladu.
Jestem otawrty na sugestie podpowiedzi kolegow na tym forum.
Jutro postaram sie podlaczyc inny transormator,blaszaka od Veli bo chyba on daje 12volt zmiennego a jak nie to innego podlacze do tego ukladu,ktory byl u Kolegi TG.
Transformator to nic innego jak separator od sieci 230v a nie generator co moze zaklocac prace atmegi z wyswietlaczem,ale moze sie myle.
Sprawdze to napewno.
tomek_miszczyk
Nikogo nie mam zamiaru obrazac i chyba nie obrazilem do tej pory nikogo.
Pisze cala prawde co widze i co zmierze swoim miernikiem odnosnie tego ukladu.
Jestem otawrty na sugestie podpowiedzi kolegow na tym forum.
Jutro postaram sie podlaczyc inny transormator,blaszaka od Veli bo chyba on daje 12volt zmiennego a jak nie to innego podlacze do tego ukladu,ktory byl u Kolegi TG.
Transformator to nic innego jak separator od sieci 230v a nie generator co moze zaklocac prace atmegi z wyswietlaczem,ale moze sie myle.
Sprawdze to napewno.
tomek_miszczyk
- gsmok
- 3125...6249 postów
- Kontakt:
OK. Trzymam kciuki aby perypetie z uruchomieniem testera zakończyły się sukcesem
.

Pozdrawiam
-
- 50...74 posty
Dzieki Koledze za wyrozumialosc.
Juz dzwonilem do kolegi BUM220 z Krakowa i jak bede gotow i on bedzie mial czas to pojade z tym ukladem do niego i sie zobaczy o co tu chodzi.
Bym zapomnial niech Kolega zobaczy i wczyta sie co Kolega TG napisal,12DC<napiecie stale >podlaczyc w miejsce trafa co daje napiecie zmienne<13.3VAC>.
Oj trzeba dobrze czytac Kolego.
To tyle i dzieki za szybka odpowiedz Koledze.
Ja Mam Nadzieje ,ze Uklad bedzie Dzialal jeszcze w tym roku.
tomek_miszczyk
Juz dzwonilem do kolegi BUM220 z Krakowa i jak bede gotow i on bedzie mial czas to pojade z tym ukladem do niego i sie zobaczy o co tu chodzi.
Bym zapomnial niech Kolega zobaczy i wczyta sie co Kolega TG napisal,12DC<napiecie stale >podlaczyc w miejsce trafa co daje napiecie zmienne<13.3VAC>.
Oj trzeba dobrze czytac Kolego.
To tyle i dzieki za szybka odpowiedz Koledze.
Ja Mam Nadzieje ,ze Uklad bedzie Dzialal jeszcze w tym roku.
tomek_miszczyk