Elektrośmieci

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Lecho
375...499 postów
375...499 postów

Re: Elektrośmieci

Post autor: Lecho »

Tak właśnie było w owych czasach...pensje, gaże pracowników zakładu (wielka kopalnia, ok.3500 ludzi)
dane wgrywano na taśmę i odwożono autem do 30 km odległego centrum obliczeniowego, przetwarzano tam na stacjonarnych komputerach wielkości szaf, wydruk na papier...i z powrotem - była praca dla wszystkich. Dziś u nas kopalnie zamknięte, bezrobocie gigantyczne a węgiel to z Chin chyba dowożą, komputer klasy PC zabawka uczniaka ma większą moc obliczeniową...
lubię szum starej płyty
Awatar użytkownika
disaster
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: disaster »

Na obrazku zdobycze z dzisiejszej giełdy samochodowej w Łodzi.
Łącznie 20zł poszło xD

Poza tym było sporo radioodbiorników.
Głównie niemieckie.
Co ciekawe pojawiło się kilka francuskich w bardzo ładnym stanie.
Z rodzimych Syrena, Stolica, Mazur.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Takie "obudowy" kubków niedawno widziałem na złomie.

Dziś był stary UPS produkcji krajowej o mocy 700VA, ale ktoś wcześniej wyciągnął "elementy z miedzią". Ostatnio były jeszcze: wrak amplitunera Aida AWS z wyrwanym transformatorem i wzmacniacze mocy, zasilacz buforowy 13,8V 5A (przygarnąłem), zasilacz do konsoli do gier, dekodery SAT, piekarnik do zabudowy.

Może ktoś chce obudowę do wzmacniacza.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Temat nieco zgasł, więc trochę go ożywiam. W Starogardzie Gd. było trochę chassis od telewizorów, przygarnąłem dwa z późnej epoki lampowej ze względu na podstawki. Na zbiórce odpadów w gminie Subkowy było trochę elektrośmieci z lat 90 i współczesnych. Ostatnio na złomie była bieda, wpadły w ręce resztki amplitunera Unitra, dziś były dekodery DVB-S i taki oto panel.
Awatar użytkownika
Lecho
375...499 postów
375...499 postów

Grzebiąc patykiem w kontenerze, o zmroku i przy latarce - mniejszy wstyd...dorwałem ot takie ustrojstwo, całkowicie nowe fabrycznie w zaklejonym pudełku, kabelki ładnie zwinięte, zasilacz, folia ochronna...kolega informatyk okazał interes, no to za dwa piwka, barterem...
lubię szum starej płyty
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Ostatnio byłem w poszukiwaniu pewnej części do samochodu taty, uratowałem od zniszczenia takie coś.
Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: romanradio »

odwiedzajmy punkty skupu złomu!
ostatnio to zaniedbałem i bozia mnie pokarała.Znajomy pracownik w/w dał mi lampę GU 50 (sprawną) na pytanie ,gdzie jest całe urządzenie odparł beztrosko,ta chyba był nadajnik,ale już powędrował do huty Mittal Steel,czyli dawnej Huty Katowice.Sam sobie jestem winien.Ale okazuje,że zaczęli od niedawna przyjmować "na wagę' wszelkiego rodzaju TV/TVC,więc "wysępiłem" Neptuna 313A,przy uruchamianiu okazało się,że ma wsadzony całkiem nowy kinol!.Nie musiałem się wysilać,tylko uszkodzony przeł. kanałów + regulacja.O dokonanej w nim wymianie kineskopu na nowy oprócz cech wizualnych,pozostała odłączona pętla 5 zwoi (dożarzenie 5x 0,5V=2,5V,chyba tak? zrobiona z ...kabla antenowego,nawinięta,tak jak się to robiło -na rdzeniu trafa WN,z tyłu .
Za telewizory płacą 10 groszy/kG,więc to chyba tylko interes dla desperatów,choć takie duże Sony z trinitronem trochę sobie waży.Trwają pertraktacje,na temat odzysku TV Neptun D,ale ....różnica oczekiwań,gram na "przetrzymanie",bo panowie nie wylewają za kołnierz :)Jako "bonus' za browary dostałem kilka starych wtyczek sieciowych i porcelanową przedwojenną oprawę oświetleniową (bez żarówki ) 8)
Roman
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

romanradio pisze:Odwiedzajmy punkty skupu złomu!
ostatnio to zaniedbałem i bozia mnie pokarała. Znajomy pracownik w/w dał mi lampę GU 50 (sprawną) na pytanie, gdzie jest całe urządzenie odparł beztrosko, ta chyba był nadajnik, ale już powędrował do huty Mittal Steel, czyli dawnej Huty Katowice. Sam sobie jestem winien.
W takim nadajniku jest dużo elementów z "miedzią" i innych ciekawych rzeczy, można by wykorzystać lub sprzedać kolegom z forum.
romanradio pisze: Za telewizory płacą 10 groszy/kG, więc to chyba tylko interes dla desperatów, choć takie duże Sony z trinitronem trochę sobie waży. Trwają pertraktacje, na temat odzysku TV Neptun D, ale... różnica oczekiwań, gram na "przetrzymanie", bo panowie nie wylewają za kołnierz
Kineskop tego typu ze względu na mniejszą wytrzymałość ekranu walcowatego w porównaniu do wypukłego ma szkło o większej grubości, ponadto telewizory z lat 80 miały budowę blokową, w porównaniu do modułowej stosowanej przez firmy z Europy.

romanradio pisze: Jako "bonus' za browary dostałem kilka starych wtyczek sieciowych i porcelanową przedwojenną oprawę oświetleniową (bez żarówki ) 8)
Roman
Można prosić o zdjęcia tych klamotów?
Awatar użytkownika
Lecho
375...499 postów
375...499 postów

Całkiem nowy nabytek...DVD Amboss 882 dla wszelkich formatów odtwarzacz, leźał sobie na deszczu to przygarnąłem aparat.
lubię szum starej płyty
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Ostatnio byłem z bratem zawieźć złom do skupu to zobaczyłem takie coś jak na zdjęciu, następnego dnia pojechałem po część do samochodu taty i przygarnąłem to radio.
Awatar użytkownika
Lecho
375...499 postów
375...499 postów

Nawet taki klejnot bywa do zdobycia na złomowisku, portiera to można złamać butelką wiadomej zawartości.
lubię szum starej płyty
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Sprawny jest?

Ostatnio były dwa bardzo stare kserokopiarki, w środku są transformatory o dość dużej mocy. Warto się w tym babrać?
Awatar użytkownika
Lecho
375...499 postów
375...499 postów

AZ12 pisze:Sprawny jest?

Ostatnio były dwa bardzo stare kserokopiarki, w środku są transformatory o dość dużej mocy. Warto się w tym babrać?
jako - tako sprawny nie licząc porysowanej górnej płyty obudowy i trzasków toczydła volume, buczenia zasilacza - elektrolit prostownika do wymiany...ale to zwykła sprawa, wiek aparatu szacuję na lata 1986-88, miałem kiedyś w tamtych czasach dawno temu tunera tej serii Toshiba ST-U22. Prosty analog bez pamięci stacji ale czułość FM znakomita 0.8μV złapał Wiedeń Ö3 stereo 250 km na antenę Yagi na dachu domu.
http://www.fastimages.eu/images/toshiba.jpg
lubię szum starej płyty
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Niestety, transformatora nie dało rady odkręcić. Wyjąłem zasilacz impulsowy z drugiego urządzenia i moduły z triakami.

Ostatnie znaleziska.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Moja ulubiona lutałka z Będzina. Lata 70-te. W lutownicach tych grza.łka była podłączona przez diodę umieszczoną w rączce.