Co by tu kupić (na zapas)

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Co by tu kupić (na zapas)

Post autor: cirrostrato »

Poszperałem tu i tam i wnioski ciekawe, dla porównania https://allegro.pl/oferta/lampa-elektro ... 3098860367 ws https://sklep.lampyelektronowe.pl/?474,6s41s-nos-rosja i https://allegro.pl/oferta/lampa-el803-t ... 3110764024 ws https://allegro.pl/oferta/lampa-el-803s ... 2560274483, itd itd ...... wnioski...sam nie wiem, amatorzy to amatorzy, profesjonaliści...albo mają dużo i czyszczą magazyny albo wieszcza koniec zabawy z lampami, może czas pomyśleć serio o zakupach nie na cito a na przyszłe lata...... Sam wczoraj ,,znalazłem '' w kącie w stosie pudeł paczkę NOS 6S41S (to nie oferta) zawinięte fabrycznie w papierowe pieluchy jak mamy zawijają noworodki, cudo.
elektron6
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: elektron6 »

Co tu się dziwić... a jakie w skali kraju jest zapotrzebowanie a EL803? Ile jest obecnie ofert wzmacniaczy na takich lampach? odp 0. Czy zwykły zjadacz chleba kupić wzmacniacz na takich "dziwnych " lampaach. Odp.Nie. Czy któryś z znanych producentów audio stosuje te lampy -NIE.
Zatem niby czemu ma być popyt na takie lampy?
Co innego jakby ktos wystawił 25 sztuk El84 czy EL34 to była wtedy walka...
Awatar użytkownika
Alek
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Alek »

Nie tak dawno zrobiłem "rachunek sumienia", jakich lamp używam do napraw zabytkowego sprzętu RTV. Wychodzi na to, że używam jedynie co najwyżej kilkudziesięciu typów lamp. Jest jeszcze kilka modeli telewizorów, które chciałbym jeszcze zdobyć, odbiorników radiowych może kilka. Bywa, że trzeba dać pełną obsadę lamp, bo nabyty sprzęt może być ich pozbawiony. Wiele jednak rzadko stosowanych u nas lamp pozostanie raczej niewykorzystane.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

elektron6 pisze: ndz, 8 stycznia 2023, 11:03 Co tu się dziwić... a jakie w skali kraju jest zapotrzebowanie a EL803? Ile jest obecnie ofert wzmacniaczy na takich lampach? odp 0. Czy zwykły zjadacz chleba kupić wzmacniacz na takich "dziwnych " lampaach. Odp.Nie. Czy któryś z znanych producentów audio stosuje te lampy -NIE.
Zatem niby czemu ma być popyt na takie lampy?
Co innego jakby ktos wystawił 25 sztuk El84 czy EL34 to była wtedy walka...
Ja tylko zauważam, że zamiast narzekać, że ,,jest drogo'' można kupić (fakt, niechodliwe ale dla amatorów dłubaczy jednostkowych w sam raz) lampy taniej i niekoniecznie na Allegro. Jest wiele lamp np. PCL86 czy PL841 w jeszcze spolegliwych cenach a zainteresowanie żadne, młodzi poszukiwacze ,,lampowego dźwięku'' wolą wydać stówę (a nawet dwie do stereo) na ECL86 bo tak im radzą ,,fachowcy''. Poza tym piszę te słowa na forum gdzie koledzy nie kupują raczej fabrycznych sprzętów lecz sami je robią, często ze wspaniałym efektem i na jeszcze dziwniejszych lampach. Dlatego podopowiadam (od lat a sam to robię), że może warto DZIŚ zachomikować trochę ,,dziwnych lamp'' (teraz np. E81L i E83F wszystkie jeszcze niedrogie i dostępne, sam zrobiłem zapas) aby JUTRO mieć pod ręka i nie narzekać na ceny bo taniej nie będzie za lampy, które już nigdy nie będą produkowane.To moje zdanie, nikt nie musi się z nim zgadzać. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

[quote=cirrostrato post_id=401321 time=1673174232

[/quote]Ja tylko zauważam, że zamiast narzekać, że ,,jest drogo'' można kupić (fakt, niechodliwe ale dla amatorów dłubaczy jednostkowych w sam raz) lampy taniej i niekoniecznie na Allegro. Jest wiele lamp np. PCL86 czy PL841 w jeszcze spolegliwych cenach a zainteresowanie żadne, młodzi poszukiwacze ,,lampowego dźwięku'' wolą wydać stówę (a nawet dwie do stereo) na ECL86 bo tak im radzą ,,fachowcy''. Poza tym piszę te słowa na forum gdzie koledzy nie kupują raczej fabrycznych sprzętów lecz sami je robią, często ze wspaniałym efektem i na jeszcze dziwniejszych lampach.
[/quote]////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Dziewiećdziesiąt procent konstrukcji,to są kity gotowców i nawet zmiana żarzenia dla wielu jest problemem technicznym prawie nie do przeskoczenia.A co dopiero konstrukcja wymagająca zaprojektowania i wykonania transformatora we własnym zakresie :cry: .Na przykład w wersji wzmacniacza do DSL wystarczy zastosować parę dodatkowyk przecięć i zworek by całość ,nawet dla początkującego,stała się łatwa do złożenia pod alternatywne lampy .Jest to ważne ,bo w sieci jest dużo ostrzeżeń przed błędami projektowania i montażu,co zniechęca do oszczędzania na własnych rozwiązaniach.A w zasadzie na każdej lampie można zrobić coś bardzo dobrego,licząc sie z ograniczeniami lub niedogodnościami przy zastosowaniu innych niż celowo projektowane. :D
saico

Post autor: saico »

Jakoś "walki" nie widzę - https://allegrolokalnie.pl/oferta/el84- ... stock-nowa i https://allegrolokalnie.pl/oferta/lampa ... rod-031972. Oczywiście, gdyby to był Siemens, Telefunken, czy Mullard, to by zniknęły w mig.
elektron6
125...249 postów
125...249 postów

A no właśnie skoro popyt nikły na El84 to co dopiero zapotrzebowanie na lampy słabo wypromowane.
Ktoś pisał, iż kupuje lampy aby mieć na "jutro". Ok tylko to jutro najczęściej nie przychodzi a szybciej przyjdzie starość, ślepota i brak możliwości zabawy w projekty wzmacniaczy. A jak już zrobisz dany wzmacniacz diy to ledwo kto go kupi za normlane pieniądze bo wiadomo nie ma loga Audio note. ..
Można zobaczyć na ale drogo jak śmieszne są ceny wzmacniaczy diy a i tak nikt tego nie chce kupić. Taka jest prawda!
Awatar użytkownika
disaster
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: disaster »

A bo i większość tego DIYja to szmelc sznurkiem składany. Dostałem do naprawy pół roku temu taki jeden. Obraz nędzy i rozpaczy. Zrobiłem go tylko dlatego, że swojemu mężowi kupiła go moja kuzynka.
A kupienie lamp na Allegro - to w ogóle szkoda talentu. Praktycznie zawsze - mina. Albo totalnie nieświadomy sprzedaje, albo wręcz przeciwnie - dobrze wie, że ten szmelc pracował 30 lat, a w pudełku się znalazł bo taka moda na przydasie była.
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
elektron6
125...249 postów
125...249 postów

Co do diy to ok poskładane jest mało zacnie ale ten kto poskładał wzmak zgodnie z sztuką krzyczy sobie ceny po 8-10 koła - nikt tego nie kupi w takiej cenie chociażby z powodu braku loga... i trudności w ewentualnej odsprzedaży.
Lampy no niestety w dobie bycia eco i co raz mocniejszego marketingu wzmacniaczy w klasie D będą co raz bardziej na pozycji przegranej. Kto tam z młodych ze te 20 lat...
Awatar użytkownika
disaster
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: disaster »

No a ile na krzyczeć? Ta kwota to nawet dla telewizorów nie jest górna półka.

Jesteśmy społeczeństwem na dorobku i patrząc na to co się dzieje szczerze wątpię, żeby za mojego życia się to zmieniło. Jak się nie pogorszy to już będzie super.
I mamy do czynienia ze sprzężeniem - brak klienta, bo i brak dostawcy. A brak dostawcy bo brak klienta.
A na portalach aukcyjnych aktualnie dostępny jest gorszy szmelc niż 20 lat temu był dostępny pod śmietnikami.
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
elektron6
125...249 postów
125...249 postów

Może krzyczeć i 15 koła tylko realia są takie że nie ma loga to nie ma zakupu.
Nasz rynek diy jest bardzo płytki...kupujących jak na lekarstwo
Lisor
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Lisor »

... a ja z innym kolegą z naszego forum zaimportowaliśmy kilkadziesiąt GU-15 jako tanią alternatywę dla triod bezpośrednio żarzonych. Co prawda to pentoda, ale w połączeniu triodowym zyskuje sporo na tgz. brzmieniu :D. Prócz przyzwoitego dźwięku charakteryzuje sie niskimi wymaganiami. Żarzenie to przyzwoite 4,4 V/ 0,7 A, Ua do 300 V, Ra 3 k, sygnał potrzebny do wysterowania poniżej 30 V, moc użyteczna > 4W - taka mała 300B za marny grosz. Wadą jest natomiast wygląd- dziwaczny, bo wojskowy. Aktualnie po zainstalowaniu w przejściówce dzielnie zastępuje Ad1 :lol: .
DSC09970.JPG
DSC09961.JPG
Ciągle początkujący od kilkunastu lat.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Nie ma biedy z "wojskowym" wyglądem. Te metalowe kapturki można przecież zdemontować.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Lisor
1250...1874 posty
1250...1874 posty

... nie nada. Jak zdejmę to nie będą pasować do docelowego stopnia wstępnego na 4Ż1Ł :lol: .
Lisor
1250...1874 posty
1250...1874 posty

... 4Ż1Ł i 12Ż1Ł też kupiłem na zapas, za grosze. Brakuje mi 6Ż1Ł :x .
ODPOWIEDZ