Miernik lamp DIY - sonda
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 50...74 posty
avt5229 pomoc przy uruchamianiu tego miernika
Kupilem zestaw avt5229<plytka plus scalak>,ubralem go w elementy i podlaczylem 230v.Na wyswietlaczu pojawila sie pierwsza i trzecia linia.Podczas sprawdzania oscyloskopem nozki 12i 13 atmegi<kwarc>uklad wystartowal i zglosil sie 4ma liniami,gotowy do pomiaru lamp.Elementy takie jak kondensatory22pf,kwarc 16mhz,nic nie pomoglo.Zwarc nie ma miedzy nozkami 12 i 13,elementy sprawdzilem,podmienialem kondensatory na 12,16, 20pf,podstawka pod uklad dobra.Czy jest jakas inna mozliwosc nie dzialania oscylatora?
Czy ktos mial juz taki problem i uporal sie z tym problemem?
prosze o pomoc.
tomek_miszczy
Czy ktos mial juz taki problem i uporal sie z tym problemem?
prosze o pomoc.
tomek_miszczy
-
- 50...74 posty
Re: avt5229 pomoc przy uruchamianiu tego miernika
wczoraj dostalem zaprogramowany uklad od sprzedawcy<atmega16>,ktory mi zaprogramowal programem z ep5/2010.Po wlozeniu do ukladu avt5229 i wyswietlily sie pierwsza i trzecia linia na czarno<czarne kwadraciki>.Wzbudzalem go palcem dotykajac kwarca i nic,regulujac potencjometrem 10kom i nic.
Wyslalem po nowa plytke i scalak do avt.Kumpel podpowiedzial mi abym zrobil tylko tor 5v i zobaczyl czy scalak bedzie dzialal poprawnie.
CZY KTOS MIAL TAKI PROBLEM?
CZY TO WINA ZLE ZAPROGRAMOWANEGO SCALAKA?
tomek_miszczyk
Wyslalem po nowa plytke i scalak do avt.Kumpel podpowiedzial mi abym zrobil tylko tor 5v i zobaczyl czy scalak bedzie dzialal poprawnie.
CZY KTOS MIAL TAKI PROBLEM?
CZY TO WINA ZLE ZAPROGRAMOWANEGO SCALAKA?
tomek_miszczyk
- lukasz_t
- 625...1249 postów
Tu jest temat i żeby był porządek trzeba tam zadawać, pytania związane z miernikiem.
viewtopic.php?f=25&t=12209&start=1110
.... jest tam cała procedura odpalania miernika fazami...
---------------
Wątki zostały scalone
gsmok
-------------------
viewtopic.php?f=25&t=12209&start=1110
.... jest tam cała procedura odpalania miernika fazami...
---------------
Wątki zostały scalone
gsmok
-------------------
-
- 50...74 posty
wszystko sie zgadza aletam juz miernik dzialal i podczas testowania padal miernik,a moj ma kosc orginalna kupiona z plytka i jest co jest,Uklad ja nie programowalem sam.,dostale za 65zl.z plytka w AVT.JUz raz wyslali mi nie ta wyswietlacz do innego ukladu ale sie przyznali do tego i dostalem za darmola inny ,ktory smiga mi do dzis<czestosciomierz>.Mam duzo lampek i chcialbym sobie je posprawdzac miernikiem avt5229 a jedynie mam teraz imobilajzer a nie miernik,nie moge go zamknac w pudelko tylko musze go z palca wysterowywac.
tomek_,miszczyk
tomek_,miszczyk
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Re: Miernik lamp DIY - sonda
Pokaż zdjęcie obu stron płytki w okolicach kwarcu.
Odczytaj i pokaż ustawienia FuseBitów.
Łatwiej zrozumieć tekst, gdy jest podzielony na zdania i poprawnie sformatowany, np. z zachowaniem odstępów za znakami interpunkcyjnymi.
Odczytaj i pokaż ustawienia FuseBitów.
Łatwiej zrozumieć tekst, gdy jest podzielony na zdania i poprawnie sformatowany, np. z zachowaniem odstępów za znakami interpunkcyjnymi.
Tomek
-
- 50...74 posty
Dzien dobry Panie Tomaszu to ja walkuje ten sam problem.Pisalem juz do Pana w tej sprawie.Odczytac FuseBitow nie umiem i nie mam na czym.Czekam na nowy scalak i plytke z avt,wczoraj otrzymalem wiadomosc ,ze nie maja plytek do avt5229 ale dzis dzwonilem i juz sa,wiec cierpliwie czekam i czekam.Jak dostane nowa plytke i posklejam tor 5v plus scalak i wyswietlacz to napisze o dalszych moich poczynaniach z avt5229.Powinno sie wszystko wyjasnic.
tomek_miszczyk
tomek_miszczyk
-
- 50...74 posty
Zapomnialem dopisac co nowego mi powiedzieli w AVT,mam dolutowac rezystor 1mega rownolegle z kwarcem 16mhz i zobaczyc czy sie wzbudzi sam.Tak tez uczynie zaraz jak bede w domu.
tomek_miszczyk
tomek_miszczyk
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Zmień kwarc, ale na zupełnie inny typ. Może trafiłeś na kwarce "low-power" - podobno miewają problemy ze wzbudzaniem.
Tomek
-
- 50...74 posty
W Kielcach maja takie duze,wysokie po 2zl,malowane,kiedys to byly kwarce grawerowane<to byly czasy>.Wyslalem do avt zapotrzebowanie na kwarc 16mhz ale maly.Juz wyslali mi o 11,45 kurierem UPS.
Jutro powinienem miec na miejscu w Skarzysku.Jeszcze nie wrocilem do domu i nie wlutowalem rezystora 1Mega .
Panie Tomaszu a jak one wygladaja,<kwarce low-power>jakie maja oznaczenie na obudowie?
Moj kwarc to HC49/u.
tomek_miszczyk
Jutro powinienem miec na miejscu w Skarzysku.Jeszcze nie wrocilem do domu i nie wlutowalem rezystora 1Mega .
Panie Tomaszu a jak one wygladaja,<kwarce low-power>jakie maja oznaczenie na obudowie?
Moj kwarc to HC49/u.
tomek_miszczyk
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Wprawdzie kwarce "low power" spotkałem tylko wśród 32768Hz, ale kiedyś czytałem o problemach ze wzbudzeniem "niskomocowego" kwarcu 10MHz, więc widocznie i takie w przyrodzie występują. Do testów wstaw dowolny kwarc o zbliżonej częstotliwości.
Na forum darujemy sobie "Panowanie".
Na forum darujemy sobie "Panowanie".
Tomek
-
- 50...74 posty
Wczoraj dostalem nowa plytke i scalak.Ubralem ja w elementy aby ja uruchomic,podlaczylem i TO SAMO,zglasza sie pierwsza i trzecia linia na wyswietlaczu.Po dotknieciu miernikiem jednym kablem do masy a drugi do nogi 12 lub 13 uklad wstaje,sa cztery linie.
Dzis poszukam jakis innych kwarcy,ale nie wiem jakich wartosci to maja byc,jaka rozpietosc<10do16mhz>wartosci mam wstawic.
Podlutowalem tez 1,2mega om rezystor i tez nic to nie dalo<podpowiedz AVT>.
Kwarc kupilem z AVT taki niski,grawerowane ma cyferki<metalowy>
Plytka sprawdzona,zwarc przy kondensatorach i kwarcu nie ma,sciezki od punktu do punktu maja przejscie,
Teraz zglasza sie dwoma sygnalami,chyba dlatego,ze nie ma pelnej obsady w elementy.
Elementy takie jak kondensatory,kwarce,luty mozna sprawdzic,poprawic ale zostaje jeden duzy,czarny,nie dostepny,atmega16 16PU<taki mi przyslali>ktory nie jestem wstanie sprawdzic.
Jestem ze Skarzyska-Kam. moze ktos nie daleko mieszka co zrobil ten uklad AVT5229 i mu chodzi ,chetnie bym sie z nim spotkal ,dojade do niego chetnie aby sprawdzic ten uklad.
PROSZE O POMOC.
tomek_miszczyk
PS.
Tomasz Gumny szkoda,ze nie msz mozliwosci sprawdzenia tych atmeg zaprogramowanych w AVT.
Dzis poszukam jakis innych kwarcy,ale nie wiem jakich wartosci to maja byc,jaka rozpietosc<10do16mhz>wartosci mam wstawic.
Podlutowalem tez 1,2mega om rezystor i tez nic to nie dalo<podpowiedz AVT>.
Kwarc kupilem z AVT taki niski,grawerowane ma cyferki<metalowy>
Plytka sprawdzona,zwarc przy kondensatorach i kwarcu nie ma,sciezki od punktu do punktu maja przejscie,
Teraz zglasza sie dwoma sygnalami,chyba dlatego,ze nie ma pelnej obsady w elementy.
Elementy takie jak kondensatory,kwarce,luty mozna sprawdzic,poprawic ale zostaje jeden duzy,czarny,nie dostepny,atmega16 16PU<taki mi przyslali>ktory nie jestem wstanie sprawdzic.
Jestem ze Skarzyska-Kam. moze ktos nie daleko mieszka co zrobil ten uklad AVT5229 i mu chodzi ,chetnie bym sie z nim spotkal ,dojade do niego chetnie aby sprawdzic ten uklad.
PROSZE O POMOC.
tomek_miszczyk
PS.
Tomasz Gumny szkoda,ze nie msz mozliwosci sprawdzenia tych atmeg zaprogramowanych w AVT.
-
- 50...74 posty
to sa moje zdjecia AVT5229 jaki staram sie zrobic dobrz a nie wychodzi mi.
PROSZE O POMOC
tomek_miszczyk
PROSZE O POMOC
tomek_miszczyk
-
- 50...74 posty
Wczoraj zebralem pare kwarcy od plyt komputerowych,roznych .Podlutowywalem je zmieniajac tez kondensatory,przy jednym jedynym kwarcu miernik wstawal ale tylko polowicznie,pojawily sie trzy linie powitania i tak jakby chcial zglosic sie czterema liniami ale wracal do trzech lini.Kwarc ten nie moge odczytac poniewaz w miejscu gdzie sa napisy jest lutowany do plytki ,taka opaska masowa do plytki,kicha totalna.Lutowalem tez kondensatory,b.malutkie jakie pracowaly z tymi kwarcami,liczylem,ze gdy pracowaly w innej plytce to i w mojej tez beda wzbudzaly te kwarce.
Mialem piersze bum,padl TC4426 i D3 a myslalem,ze LM317.<dobrze,ze mialem maly zapasik>
Na szynie 5v mialem 18v,
Tyle staran i nic,nawet tez mialem terapie elektryczna ,dotknalem sie do CE4,ale bylo odlotowo.
PROSZE O POMOC DALEJ.
tomek_miszczyk
Mialem piersze bum,padl TC4426 i D3 a myslalem,ze LM317.<dobrze,ze mialem maly zapasik>
Na szynie 5v mialem 18v,
Tyle staran i nic,nawet tez mialem terapie elektryczna ,dotknalem sie do CE4,ale bylo odlotowo.
PROSZE O POMOC DALEJ.
tomek_miszczyk
- lukasz_t
- 625...1249 postów
... no ale wysokie napięcie do niczego na razie nie jest tobie potrzebne, możesz je odłączyć.
@tomek_miszczyk:
Czy układ "wstaje" powtarzalnie (na właściwym kwarcu), gdy podłączasz miernik do pin 12 lub 13 ?
Jeśli tak to potrzebna jest dodatkowa rezystancja albo/i pojemność równolegle do C9 lub C10 (w zależności gdzie działa).
Na początek dałbym rezystor coś ok 4,7..10 Meg (zobacz jaką rezystancję ma Twój miernik) do pin 13, jeśli to nie pomoże to dolutowałbym do tego dodatkowego rezystora trymer i min regulował.
Na pewno nie zaszkodzi, a może pomoże
pozdr, wk
Czy układ "wstaje" powtarzalnie (na właściwym kwarcu), gdy podłączasz miernik do pin 12 lub 13 ?
Jeśli tak to potrzebna jest dodatkowa rezystancja albo/i pojemność równolegle do C9 lub C10 (w zależności gdzie działa).
Na początek dałbym rezystor coś ok 4,7..10 Meg (zobacz jaką rezystancję ma Twój miernik) do pin 13, jeśli to nie pomoże to dolutowałbym do tego dodatkowego rezystora trymer i min regulował.
Na pewno nie zaszkodzi, a może pomoże

pozdr, wk