Co by tu kupić (na zapas)
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Co by tu kupić (na zapas)
Powtórzę jeszcze raz - 3/4 sprzedawanych tam lamp to złom. Lampy zajechane na maksa i zbierane przez lata przez dawnych serwisantów.
Gdzieś to musiał odkupić hurtem i sprzedaje chłopina licząc na naszą naiwność.
Emisje tych lamp są poniżej 50% lub blisko tej granicy a o nachyleniu to nawet nie ma co gadać.
Chytry dwa razy traci zatem osobiście wolę zapłacić Helmutowi na ebay kwotę x 2 wiedząc za co płacę.
Gdzieś to musiał odkupić hurtem i sprzedaje chłopina licząc na naszą naiwność.
Emisje tych lamp są poniżej 50% lub blisko tej granicy a o nachyleniu to nawet nie ma co gadać.
Chytry dwa razy traci zatem osobiście wolę zapłacić Helmutowi na ebay kwotę x 2 wiedząc za co płacę.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
W Europie zachodniej był większy niż w Polsce stopień nasycenia sprzętem RTV. Tak więc musiano produkować więcej lamp.
Ratujmy stare tranzystory!
Tu nie chodzi o ilość a jakość obsługi...niestety mentalnie sprzedaż lamp w Polsce jest na zasadzie; tak wiem że lampa to złom z emisją 40% ale co tam zaryzykuję i napiszę w ofercie że emisja jest 80%, jakość to będzie w razie reklamacji- udam głupa etc.
U naszych sąsiadów jest dużo większa pewność i to co jest podane w ofercie jest prawda!
U naszych sąsiadów jest dużo większa pewność i to co jest podane w ofercie jest prawda!
Nie powiedzielam zachwytów nad niemiecką rzetelnością w kontrze do polskiego cwaniactwa. Cwaniactwo i oszukaństwo narodowości nie ma, jest ogólną cechą gatunku homo sapiens (nie tylko jego ale jedna człowiek rozumny (sic!) wyniósł cwaniactwo na wyżyny). Na ebayu niejednokrotnie spotykałem się z ofertami w których pisze "tested strong, as new etc", a kiedy spytasz czym i lub jakie były wyniki tych pomiarów ludzie wody w usta nabierają, albo piszą mi, że ta oferta chyba nie jest dla mnie (sic!)
Osobiście wolę zakup od kogoś kto ewidentnie się nie zna, chce sie pozbyć problemu, bo wtedy i ryzyko, że lampy są przebrane minimalne, i większe pole do negocjacji ceny, i szansa na złowienie perełek, a na koniec zazwyczaj wszyscy odchodzą od stołu zadowoleni.

Osobiście wolę zakup od kogoś kto ewidentnie się nie zna, chce sie pozbyć problemu, bo wtedy i ryzyko, że lampy są przebrane minimalne, i większe pole do negocjacji ceny, i szansa na złowienie perełek, a na koniec zazwyczaj wszyscy odchodzą od stołu zadowoleni.
Zazwyczaj to jest tak że perełka okazuje się kupą i trzeba ponowić zakup lampy z innego źródła i wtedy faktycznie wychodzi x 2.
Dodatkowo dostaje się bana u danego sprzedawcy.
Perełki w lampach to się skończyły na dobre jakieś 20 lat temu. Teraz każdy jest świadomy co ma i ile jest to warte.
Perełki w lampach to się skończyły na dobre jakieś 20 lat temu. Teraz każdy jest świadomy co ma i ile jest to warte.
Ponownie się nie zgodzę. Primo, okazje tego typu to głównie na olx czy allegro lokalnie, gdzie o banie nie ma mowy.elektron6 pisze: ↑czw, 22 grudnia 2022, 10:35 Zazwyczaj to jest tak że perełka okazuje się kupą i trzeba ponowić zakup lampy z innego źródła i wtedy faktycznie wychodzi x 2.
Perełki sie nie skończyły, a ludzi młodych którzy po dziadkach/rodzicach dziedziczą dom, znajdują w nim masę np. lamp i nie mają pojęcia co z tym zrobić, więc kiedy słyszą, że dostaną za nie 500 czy 1000 zł to są cali happy.
Parę tygodni temu kupiłem taki pakiet lamp, trochę na ślepo, ale wedle wszelkich moich kalkulacji ryzyko wtopy było małe. Pośród 200 lamp znalazłem 2x ECC801S z potrójną miką od Telefunkena w idealnym stanie tak wizualnym jak i elektrycznym. A że ECC81 kolekcjonuje to ...

-
- 6250...9374 posty
https://allegro.pl/kategoria/czesci-ele ... 1l&order=n https://allegro.pl/kategoria/czesci-ele ... 3f&order=n A dla porównania i zadumy https://sklep.lampyelektronowe.pl/?wyni ... hrase=e81l https://sklep.lampyelektronowe.pl/?93,e83f-tungsram Dziwi kompletny brak zainteresowań E83F NOS, wzmacniacz Y oscyloskopu MINI4. Wesołych Świąt.
-
- 6250...9374 posty
https://allegrolokalnie.pl/oferta/lampy-nixie-4szt Nie wierzę, trzy jednakowe(?), czwarta jakaś z doskoku i taka cena???????????????....chyba jeszcze za wcześnie na Sylwestrowy szał.........
-
- 6250...9374 posty
Dla porównania komplet NOS w całkiem rozsądnej cenie https://allegrolokalnie.pl/oferta/lampy ... m-4-sztukicirrostrato pisze: ↑sob, 31 grudnia 2022, 11:06 https://allegrolokalnie.pl/oferta/lampy-nixie-4szt Nie wierzę, trzy jednakowe(?), czwarta jakaś z doskoku i taka cena???????????????....chyba jeszcze za wcześnie na Sylwestrowy szał.........
-
- 6250...9374 posty
NIE POTWIERDZAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nawet ostatnio kupiłem 320 baniek (czyli zakup niejednostkowy bo taki nieopłacalny), co kupiłem łamany kołem nie wyjawię. Niedawno na elektroda.pl ktoś chce kupić coś co ja mam, ,,sęk'' w tym, że na Allegro nie ma takiej oferty a ja mam w opakowaniu zbiorczym 100sztuk i nie wiem jak to wycenić. Tak że spokojnie......i wszystkiego najlepszego z Nowym Rokiem.
-
- 6250...9374 posty
I jeszcze jedno, styropian ,,niespodziewanie'' staniał o 1/3 co powoduje, że i tak ma dalej teren do spadków, w kwietniu zamierzam zakupić jakieś 150 opakowań (tyko ocieplenie dachu druga warstwa) wiec ,,wyprzedaż'' lamp tylko z tego powodu.
Szkoda czasu i pieniędzy. To że ktoś tam sprzeda co jakiś czas po normalnej cenie lampy to ok co nie jest regułą.
Potencjalnych nabywców lamp nie audio (ECC., EL) jest i będzie jak na lekarstwo.
Czas poświęcony na takie biznesy spokojnie można przeznaczyć na coś innego,..
Potencjalnych nabywców lamp nie audio (ECC., EL) jest i będzie jak na lekarstwo.
Czas poświęcony na takie biznesy spokojnie można przeznaczyć na coś innego,..
-
- 6250...9374 posty
Chyba nie uważasz, że zajmowanie się techniką lampową to sposób na życie....czy przeżycie, ja ostatnie naście lat przed emeryturą zarabiałem owijając włókna szklane drucikami cantal, do dziś czasem to robię klecąc super suszarki do grzybów dla rodziny. Pozdrawiam.
- disaster
- 1250...1874 posty
To, że u nas rynku nie ma, nie oznacza, że on nie istnieje 
My jesteśmy po prostu za biedni na to.
Ostatnio miałem dość dobry strzał - za niecałe 1000$ kupiłem 20 chipów MOS 6581R4AR czyli SIDów (kart dźwiękowych do Commodore 64). 18 było sprawnych.
Poszły na ebayu średnio po 170€ za sztukę. W Polsce nikt by się nawet nie zainteresował.

My jesteśmy po prostu za biedni na to.
Ostatnio miałem dość dobry strzał - za niecałe 1000$ kupiłem 20 chipów MOS 6581R4AR czyli SIDów (kart dźwiękowych do Commodore 64). 18 było sprawnych.
Poszły na ebayu średnio po 170€ za sztukę. W Polsce nikt by się nawet nie zainteresował.
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
-
- 6250...9374 posty
Nasz człowiek na Allegro https://allegro.pl/oferta/lampa-oscylos ... 3110381710