Co by tu kupić (na zapas)

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Locutus
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Co by tu kupić (na zapas)

Post autor: Locutus »

BalROCK pisze: pn, 12 grudnia 2022, 21:50 Biorąc pod uwagę to co piszesz to ludzi pogięło na allegro. Próbowałem się wbić w kilka aukcji kończących się dzisiaj, ale inni tak zaporowo wysoko licytowali, ze to jakiś absurd. No chyba, że poszli tropem
Locutus pisze: pn, 12 grudnia 2022, 13:10 Nie ma ryzyka, kupujesz, sprawdzasz i jak jest 'lipa' odstępujesz od umowy.
Tylko ja mam wątpliwości czy przy sprzedaży tego typu rzecz to odstąpienie nie jest wyłączone :/
Oczywiście, że nie...
https://prawakonsumenta.uokik.gov.pl/pr ... stapienia/
BalROCK
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: BalROCK »

Masza rację, obawiałem się, że tego typu rzeczy moga podchodzić pod antyki i aukcje jednocześnie, a tu okazuje się, że ani pod jedno ani pod drugie wyłączenie nie podchodzą. Dobrze wiedzieć.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

BalROCK pisze: pn, 12 grudnia 2022, 22:16 przepraszam, że post pod postem ale
https://allegro.pl/oferta/el86-x-5-el84 ... 2963334898
no bez jaj - przecież te EL84 idzie kupić na ebayu z pomiarami parowane itd w tej cenie, albo nawet taniej. Rozumiem 80-90 zeta sztuka, ale tyle :shock: No chyba, że ktoś nie doczytał, że to nie 10x EL84 tylko EL86x5 :?
Narzekacie na ceny a jak przychodzi co do czego proponowane ceny to np. 10zł za PL841 NOS........ Już drugi dzień jestem w domu i siedzę przy monitorze, od czasu przyjęcia na oddział do wypiski ze szpitala minęło dokładnie 54 godziny, wyszedłem na własnych nogach, co wycięli nie oddali a co wsadzili mam na zdjęciu, smarowanie dobre bo przy chodzeniu nie skrzypi. Wesołych Świąt.
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Olkus »

cirrostrato pisze: czw, 15 grudnia 2022, 09:25 Już drugi dzień jestem w domu i siedzę przy monitorze, od czasu przyjęcia na oddział do wypiski ze szpitala minęło dokładnie 54 godziny, wyszedłem na własnych nogach, co wycięli nie oddali a co wsadzili mam na zdjęciu, smarowanie dobre bo przy chodzeniu nie skrzypi. Wesołych Świąt.
Dużo zdrowia życzę! Najważniejsze, że wszystko poszło tak jak trzeba.

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

Będzie dobrze. Matce mojej oba komplety wymienili na nowe i śmiga jak dawniej.
BalROCK
75...99 postów
75...99 postów

cirrostrato pisze: czw, 15 grudnia 2022, 09:25 Narzekacie na ceny a jak przychodzi co do czego proponowane ceny to np. 10zł za PL841 NOS
Nie narzekam - po prostu dziwię się ludziom, że kupują skoro zaraz obok można kupić taniej. Może działa instynkt stadny? Jakiś czas temu Ikea Wrocław - dochodzę do strefy magazynowej a tam kolejka do kas przez całą tą strefę (na 2 godziny stania jak nic). AL e... coś mi nie gra, idę sprawdzić przy lasach - okazało się, że wszyscy ustawiali się do kolejki, któa prowadziłą do jednej ze straf samoobsługowych. Druga strefa + wszystkie kasy z kasjerami były w zasadzie wolne :?
cirrostrato pisze: czw, 15 grudnia 2022, 09:25 smarowanie dobre bo przy chodzeniu nie skrzypi.
Moja babiczka też jakiś czas temu dostała nowe zawiasy - jak drugie życie dla niej :) Zdrowia cirrostrato
elektron6
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: elektron6 »

Tak to jest instynkt stada ale i brak kreatywności czy też przedsiębiorczości - spora część społeczeństwa nie potrafi rozróżnić oferty lepszej, dotrzeć do informacji, prawdy etc. Niestety 50 lat komuny, zabijania idei prywatności, rozwoju, innowacyjności zrobiło swoje.
Najważniejsze jest to że do danej kolejki kazał się ustawić ksiądz lub lekarz i mamy pozamiatane. A że dwa razy drożej i produkt gorszy to już nie jest tak istotne...
BalROCK
75...99 postów
75...99 postów

Jaja jak berety. Kupiłem o pana G. lampy w drodze licytacji, przyszły sprawnie, raczej słabo zabezpieczone, jedna fizycznie uszkodzona, grzecznie piszę do Pana (nie przez spór a zwykłą wiadomość do sprzedającego) jak sytuacja, ten mi pisze - proszę nr konta - myślę - jest profeska, już nawet mam kasę na koncie (zwrócił mi za 1 lampę, nie całość, tak też się z nim umawiałem). A tu nagle - chce licytować na innej aukcji - jestem na czarnej liście - patologia.
elektron6
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: elektron6 »

Chamstwo i tyle też tak miałem kiedyś z tranzystorami malowankami.
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Olkus »

Dlatego ja nie licytowałem choć parę aukcji mnie kusiło... Czytałem co z Panem G mieli inni Koledzy.

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
Awatar użytkownika
Locutus
1875...2499 postów
1875...2499 postów

BalROCK pisze: pt, 16 grudnia 2022, 18:34 A tu nagle - chce licytować na innej aukcji - jestem na czarnej liście - patologia.
Fajny 'TEN' sklep - pozbawia się potencjalnych klientów - nie ma to jak strzał w kolano :lol:
Nie dziwota, że aukcje zaczynają się kończyć wynikiem na poziomie 10PLN ;)
saico

Post autor: saico »

Też już jestem na czarnej liście... kiedyś kupowałem lampy NOS a okazały się wymieszane z używkami. Zwrotu ani przeprosin nie otrzymałem.
Awatar użytkownika
Locutus
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Zapewne nasz 'zrobiony w konia' Kolega się pochwali...
Wygląda na to, że Gembara wpadł na nowy "sposób" prowadzenia biznesu lampowego.
Wysyła tylko część lamp ze zdjęć (no zgadnijcie 'którą część' :lol:) i proporcjonalnie do 'sztuk' oddaje pieniądze :lol:.
Pogratulować inwencji....
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

BalROCK
75...99 postów
75...99 postów

Widać, że Pana G. przypiliło z wyprzedażą, bo takich ofert jak te wymienione cirrostrato jest więcej. W przypadku mojej licytacji też spis w tytule nie do końca zgadzał się z tym co na zdjęciu.
W moim przypadku (głównie pcl86) lampy okazały się w dobrym stanie elektrycznie.

Co do czarnej listy
JA: "oczekuję odniesienia się do przyczyn dla których trafiłem na czarną listę. W przeciwnym wypadku nie omieszkam zapytać o zdanie allegro (a i negatywnego komentarza napiszę). Uważam, że za sprawne załatwienie sprawy zdecydowanie zasłużył Pan an pozytywa, ale czarna lista zmienia postać rzeczy... niestety"
Pan G.: "nie mogę narażać ponownie na kłopot, a w licytacji może się zdarzyć." :lol:
JA: "nie rozumiem? Kogo narażać na kłopot? Mnie? Siebie? Przecież lampa przyjechał uszkodzona nie dlatego, że została kupiona w licytacji, tylko bo paczka nie byłą wystarczająco dobrze zabezpieczona."
Pan G."no to odblokwałem."

Kuriozum. Nie to, żeby mi zależało na możliwości kupowania u tego Pana, ale zwyczajnie mierziło mnie to, że mogę być u kogoś na CL pomimo, że to on zawinił.
Przy okazji u innego pana kupiłem za grosze TT22 https://www.radiomuseum.org/tubes/tube_tt22.html jeszcze nie zmierzyłem, ale wygląda na nóweczkę. Poczytałem trochę o niej i chyba będę szukał dla niej koleżanek, żeby kiedyś PP na niej zrobić :) Jakby któryś z kolegów był stanie coś w tej materii pomóc (info o lampie lub sama lampa :)) to zapraszam :)
ODPOWIEDZ