Miernik lamp DIY - sonda
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Miernik lamp DIY - sonda
Niech pisze po słowacku. Powinniśmy zrozumieć. Translator z googla to makabra nawet dla tak podobnych języków.
Ok thanks.
I need a proposal PCB that I wrote before that I could make himself. If you could buy from you, I bought it immediately.
I need picture in .gif or pdf PCB to which is attached.
Thanks
I need a proposal PCB that I wrote before that I could make himself. If you could buy from you, I bought it immediately.
I need picture in .gif or pdf PCB to which is attached.
Thanks
- Załączniki
-
- SCKT2.jpg (26.27 KiB) Przejrzano 2042 razy
Po slovensky
Potrebujem navrh PCB aby som si mohol vyrobit doma fotocestou.PCB moze byt v pdf alebo gif.
Ak ma niekto doma PCB alebo ho vie vyrobit tak by som ho kupil.Ide o PCB co je v prilohe.
Dakujem

Potrebujem navrh PCB aby som si mohol vyrobit doma fotocestou.PCB moze byt v pdf alebo gif.
Ak ma niekto doma PCB alebo ho vie vyrobit tak by som ho kupil.Ide o PCB co je v prilohe.
Dakujem
- Załączniki
-
- SCKT2.jpg (26.27 KiB) Przejrzano 2042 razy
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Nie mam e-mail do traxmana.Nie masz go?
Dziękuję bardzo
Dziękuję bardzo
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Już wyposażone.
Dziękuję
Dziękuję
Mam pytanie do tych którzy już zrobili miernik.
Zrobiłem zamówienie w W TME i niestety nie posiadają rezystorów szkliwionych 7 wat 47 om czy 4 wat wystarczy ??
4 watowe są na maksymalne napięcie 125 V 7 watowe 350 V czy przy zwarciu dla jednego 4 watowego napięcie 125 V nie będzie za niskie.
Tej wartości nie będą mieć i i chyba nie mieli ??
łączyliście je szeregowo ?? Czy kupowaliście w innym sklepie
http://www.tme.eu/html/PL/szklane-rezys ... pelny.html
Zrobiłem zamówienie w W TME i niestety nie posiadają rezystorów szkliwionych 7 wat 47 om czy 4 wat wystarczy ??
4 watowe są na maksymalne napięcie 125 V 7 watowe 350 V czy przy zwarciu dla jednego 4 watowego napięcie 125 V nie będzie za niskie.
Tej wartości nie będą mieć i i chyba nie mieli ??

http://www.tme.eu/html/PL/szklane-rezys ... pelny.html
- lukasz_t
- 625...1249 postów
Weź dwa 100R/7W do kupy. 47R/7w były, bo ja kupowałem je kiedyś.
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Uprzedzając pytanie - został mi już tylko jeden.mikee99 pisze:Tej wartości nie będą mieć i i chyba nie mieli ??
Te rezystory jako jedyne przeżyły kilka testów zwarciowych przy 300V. Można wstawić rezystory innego typu, najlepiej na kołkach lutowniczych.
Tomek
Moze komus sie przyda:
http://elektron.biz.pl/oferta/karta-katalogowa-der-de/
http://elektron.biz.pl/oferta/karta-katalogowa-der-de/
Witam,
W katalogu w mierniku jest lampa PCC84 w podstawce G - niestety wyprowadzenia w tej PCC są zupełnie inne niż PCC85, czy ECC 81,82,83
Chciałem dzisiaj sobie zmierzyć a tu zonk. Trzeba przejścióweczke dorobić
Jeszcze jedno - w EEPROMie coś się przestawiło i parametr przyjął maksymalną wartość, jak sądzę 2^16 czyli 65k, jak zniżyć do wartości poprawnej aby prąd był np 10,00 mA, już 2 razy przeszedłem przez zero, a tu nadal źle. Stwierdzam, że źle bo nie da się zwiększyć liczby poprzez kręcenie tylko zmniejszyć. Boję się że enkoder mi się wyrobi zanim przewinę do wartości normalnych.
No i miernik podał się na pomiarze EL84, padł zasilacz anodowy. Pewnikiem jakieś zwarcie między-elektrodowe po rozgrzaniu, na zimno żadnych zwarć nie wychwyciłem.
W katalogu w mierniku jest lampa PCC84 w podstawce G - niestety wyprowadzenia w tej PCC są zupełnie inne niż PCC85, czy ECC 81,82,83

Chciałem dzisiaj sobie zmierzyć a tu zonk. Trzeba przejścióweczke dorobić

Jeszcze jedno - w EEPROMie coś się przestawiło i parametr przyjął maksymalną wartość, jak sądzę 2^16 czyli 65k, jak zniżyć do wartości poprawnej aby prąd był np 10,00 mA, już 2 razy przeszedłem przez zero, a tu nadal źle. Stwierdzam, że źle bo nie da się zwiększyć liczby poprzez kręcenie tylko zmniejszyć. Boję się że enkoder mi się wyrobi zanim przewinę do wartości normalnych.
No i miernik podał się na pomiarze EL84, padł zasilacz anodowy. Pewnikiem jakieś zwarcie między-elektrodowe po rozgrzaniu, na zimno żadnych zwarć nie wychwyciłem.
Uszkodzony został tranzystor Q4. Jak wymieniłem go to działa "normalnie".
Coś tam mi jeszcze nie pasuje ale to sprawdzę to na spokojnie.
Coś tam mi jeszcze nie pasuje ale to sprawdzę to na spokojnie.
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Napisałem do traxmana, ale chyba ma urlop.GeTe pisze:W katalogu w mierniku jest lampa PCC84 w podstawce G - niestety wyprowadzenia w tej PCC są zupełnie inne niż PCC85, czy ECC 81,82,83
To lampa z katalogu definiowanego przez użytkownika? Najlepiej zaprogramować EEPROM na nowo, ale takie rozprogramowanie, to dość niepokojący objaw.GeTe pisze:Jeszcze jedno - w EEPROMie coś się przestawiło i parametr przyjął maksymalną wartość
Tomek
Chyba trafił mi się wadliwi procek, bo znowu te same pozycje "wypadły".
Ale mam większy problem, zasilacz anodowy. Działa niby ok, aż tu nagle otwiera pełne napięcie i wtedy przekroczenie prądu na mierniku. Raz dał pełne i nie wyłączył się po przekroczeniu prądu maksymalnego dopiero wyłączenie całego miernika pomogło. Obciążony był żarówka 20W, więc widać było zachowanie. Prąd przy nastawianych napięciach nie przekraczał 90mA. Napięcia przy których zaczynał wariować były 120 - 170 V, raz przy nastawie 70V . Podczas testu powoli zwiększałem napięcie, czekałem aż się nagrzewało włókno by świadomie nie przekroczyć prądu maksymalnego, więc dojście do tego poziomu trochę zajmowało. Radiator był gorący, ale według mnie jeszcze w "normalnych" warunkach pracy.
Sprawdziłem zgodność wyświetlania prądu i napięcia z rzeczywistością multimetrem i jest ok.
Ponieważ wymieniłem MPSA44 oraz przy okazji LM358 to zostaje z czynnych tylko IFR740. Chyba że to coś z biernych, albo sam procesor
Ale mam większy problem, zasilacz anodowy. Działa niby ok, aż tu nagle otwiera pełne napięcie i wtedy przekroczenie prądu na mierniku. Raz dał pełne i nie wyłączył się po przekroczeniu prądu maksymalnego dopiero wyłączenie całego miernika pomogło. Obciążony był żarówka 20W, więc widać było zachowanie. Prąd przy nastawianych napięciach nie przekraczał 90mA. Napięcia przy których zaczynał wariować były 120 - 170 V, raz przy nastawie 70V . Podczas testu powoli zwiększałem napięcie, czekałem aż się nagrzewało włókno by świadomie nie przekroczyć prądu maksymalnego, więc dojście do tego poziomu trochę zajmowało. Radiator był gorący, ale według mnie jeszcze w "normalnych" warunkach pracy.
Sprawdziłem zgodność wyświetlania prądu i napięcia z rzeczywistością multimetrem i jest ok.
Ponieważ wymieniłem MPSA44 oraz przy okazji LM358 to zostaje z czynnych tylko IFR740. Chyba że to coś z biernych, albo sam procesor