Co by tu kupić (na zapas)
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Co by tu kupić (na zapas)
Tak tylko lampa 5ŁO38I to była używana w jakich oscyloskopach? w zabawkach z pasmem 1MHz ...to nie jest lampa z dwukanałowego Textronix czy HP z pasmem 60MHz i cenie 3 koła. Są oscyloskopy lampowe klasy laboratoryjnej ale to nie o tym dyskusja.
Nikt tej 5ŁO38I nie kupi w takiej cenie - i taki to jest właśnie biznes lampowy - sztuka dla sztuki, cena dla ceny...
Nikt tej 5ŁO38I nie kupi w takiej cenie - i taki to jest właśnie biznes lampowy - sztuka dla sztuki, cena dla ceny...
Na małych lampach oscyloskopowych robią zegary (z wyświetlaniem klasycznym, wskazówkowym lub cyfrowym), dlatego z cenami niektórych typów jest jak z lampami nixie.
-
- 6250...9374 posty
Temat zacząłem bo ktoś za 150zeta właśnie KUPIŁ. Mam kilkadziesiąt różnych lamp oscyloskopowych, np. B13xx i inne ,,nówki'' syn ,,kupił'' bagażnik po złociszu, w fabrycznych pudłach, leżą w suchym pomieszczeni i jeść nie wołają, nie sprzedadzą się ,,za browara'' to pójdą na szrot. Chciałem do podstawówki starszego wnuka złożyć zasilanie do tej lampy aby np. na fizyce nauczyciel pokazał oddziaływanie magnesu czy pola stałego lub zmiennego cewki na strumień elektronów............zainteresowanie ZERO. Teraz już po ptokach, ceny lamp i lamp oscyloskopowych absurdalne ale kto chciał to za kilka/naście PLN mógł wcześniej choćby jedną kupić, nie do oscyloskopu (chyba, że do wymiany w fabrycznym starociu) ale ot tak, dla zabawy.....
Kupił co nie znaczy że wyjątek stanowi regułę. Raczej drugi taki "inwestor" się nie znajdzie.
-
- 6250...9374 posty
-
- 6250...9374 posty
Przejrzałem starsze tematy na triodzie o zastosowaniu (nie oscyloskop) lamp oscyloskopowych, ot choć by wykonanie ,,przystawki panoramicznej'' do wzmacniacza, firmy typowo dawały w takich bajerach lampę ze sterowaniem X i Y z obu kanałów stereo, na dziś koszt takiej zabawki (bez obudowy) wyceniam na max 150zł. Można też zastosować dwie lampy z liniowym odchylaniem X czyli jakąś(?) podstawą czasu, bajer nic nie wnoszący ale ciekawszy od oklepanych oczek magicznych we wzmacniaczach.
Oczko {np EM84} jest dużo prostsze układowo i konstrukcyjnie,a i cena lampy wydaje się wielu Kolegom niższa {jeszczecirrostrato pisze: ↑pt, 9 grudnia 2022, 07:56 Przejrzałem starsze tematy na triodzie o zastosowaniu (nie oscyloskop) lamp oscyloskopowych, ot choć by wykonanie ,,przystawki panoramicznej'' do wzmacniacza, firmy typowo dawały w takich bajerach lampę ze sterowaniem X i Y z obu kanałów stereo, na dziś koszt takiej zabawki (bez obudowy) wyceniam na max 150zł. Można też zastosować dwie lampy z liniowym odchylaniem X czyli jakąś(?) podstawą czasu, bajer nic nie wnoszący ale ciekawszy od oklepanych oczek magicznych we wzmacniaczach.

Alez się Pan Gembara rozbujał z wyprzedażą, tyle dobroci, aż ręce świerzbią
Ale ... kiedyś kupowałem od niego jakiś krzem i było tak sobie - moim zdaniem sprzedał mi podróby/malowanki (choć bardzo możliwe, że nieświadomie - wyszło dopiero po włożeniu do układu). Czy ktoś z Kolegów kupował u niego lampy i może coś na ten temat powiedzić ?
https://allegro.pl/uzytkownik/GEMBARA/c ... =2&order=n

- szewek
- 625...1249 postów
- Kontakt:
W tym filmiku ładnie pokazano jak wykorzystano taką lampkę...https://www.youtube.com/watch?v=OyEcF87-8-g
Pozdrawiam,
Piotr.
Pozdrawiam,
Piotr.
Powierz Panu drogę swoją, zaufaj Mu, a On wszystko dobrze uczyni (Ps.37:5)
Nie ma ryzyka, kupujesz, sprawdzasz i jak jest 'lipa' odstępujesz od umowy.BalROCK pisze: ↑pn, 12 grudnia 2022, 12:39 Alez się Pan Gembara rozbujał z wyprzedażą, tyle dobroci, aż ręce świerzbią![]()
A Czy ktoś z Kolegów kupował u niego lampy i może coś na ten temat powiedzić ?
Raczej sprzedawany jest sam świetnik - lampy pozbierane gdzieś po byłych zakładach rtv. Lampy z reguły zajechane na maksa. Jak to za PRL elektronicy zbierali trupy bo może się jeszcze przyda...
Ale piszesz to jako przypuszczenie czy kupiles cos od niego i takie masz wnioski? Bo niektóre z tych lamp nie wygladają tak źle. Wiadomo, że zrobiony jest misz/masz, żeby wraz z coś wartymi lampami pozbyć się smieci, ale ... wszystko kwestia ceny, parę groszy zawszemożna zaryzykować, szczególnie, że jak napisał Locutus:
Inna sprawa, że zdobycie niektórych z tych lamp w stanie NOS obecnie graniczy z cudem, weić nierzadko trzeba ryzykować i liczyć, że trafi sie sprawny egzemplarz.
Ano kupiłem i nie kupię więcej. Emisje lamp w granicach 50% a o nachyleniu nie ma co nawet dyskutować.
Lampy na wykończeniu.
Lepiej zapłacić x 2 i kupić lampy od Helmuta wiedząc co się kupuje.
Chytry czy też oszczędny dwa razy traci...
Lampy na wykończeniu.
Lepiej zapłacić x 2 i kupić lampy od Helmuta wiedząc co się kupuje.
Chytry czy też oszczędny dwa razy traci...
Biorąc pod uwagę to co piszesz to ludzi pogięło na allegro. Próbowałem się wbić w kilka aukcji kończących się dzisiaj, ale inni tak zaporowo wysoko licytowali, ze to jakiś absurd. No chyba, że poszli tropem
Tylko ja mam wątpliwości czy przy sprzedaży tego typu rzecz to odstąpienie nie jest wyłączone :/
przepraszam, że post pod postem ale
https://allegro.pl/oferta/el86-x-5-el84 ... 2963334898
no bez jaj - przecież te EL84 idzie kupić na ebayu z pomiarami parowane itd w tej cenie, albo nawet taniej. Rozumiem 80-90 zeta sztuka, ale tyle
No chyba, że ktoś nie doczytał, że to nie 10x EL84 tylko EL86x5 
https://allegro.pl/oferta/el86-x-5-el84 ... 2963334898
no bez jaj - przecież te EL84 idzie kupić na ebayu z pomiarami parowane itd w tej cenie, albo nawet taniej. Rozumiem 80-90 zeta sztuka, ale tyle