HYBRYDA - bitwa pierwsza ;)
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 500...624 posty
Używam tych samych bibliotek co EdW. Pobrałem je z ich strony. Kiedy przeniose R3 bliżej R4 to znowu odległość miedzy R1 i R2 wzdlędem R3 wzrośnie. No i wersja kolejna płytki.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ElGit Let there be rock...
W Protelu sa biblioteki zdefiniowane przez producenta, poza tym sam sobie mozesz tworzyc elementy.Zigrin pisze:Używam tych samych bibliotek co EdW. Pobrałem je z ich strony.
Nie wydaje mi sie, ze brakuje w bibliotekach czegos tak podstawowego jak rezystor.
Wlasnie o tym mowa, jak masz zamiast mostka rezystor z odpowiednim obrysem to odrazu bedziesz wiedzial ile jest miejsca na plytce i jak mozna przesuwac elementy (np R1 i R2) zeby sciezki byly jak najkrotsze.Zigrin pisze: Kiedy przeniose R3 bliżej R4 to znowu odległość miedzy R1 i R2 wzdlędem R3 wzrośnie.
Edit: tworzac poligony robisz cos zle, dlatego nie ma polaczen pomiedzy sciezkami a obszarem co powinno byc masa.
Moze nie przyporzadkowalesz poligon do odpowiedniego netu?
-
- 500...624 posty
Ale ja wiem jak moge je przesuwać! Te elementy mi się bardziej podobają dlatego z nich korzystam, a z lenistwa nie tworze swoich własnych
Coś z tym poligonem nie tak mimi tego że przuporządkowuje go do masy 
Problem poligonów już rozwiązany. Trzeba było zaznaczyć opcje "pour over some net"
i poprawiona wersja
P.S.
Macska a się rzuciłęś na te półtysia lamp.[/img]

Problem poligonów już rozwiązany. Trzeba było zaznaczyć opcje "pour over some net"

P.S.
Macska a się rzuciłęś na te półtysia lamp.[/img]
Jak uwazasz, myslalem ze publikujac plytke na Triodzie interesuje cie opinia innych uzytkownikow.Zigrin pisze:... a z lenistwa nie tworze swoich własnych![]()
A nie o tym pisalem? Funkcja w Net options - Connect to net i Pour Over Same Net wlasnie jest to!Zigrin pisze: Problem poligonów już rozwiązany. Trzeba było zaznaczyć opcje "pour over some net"i poprawiona wersja
Ee tam sie rzucilem, moje maksymum to niewiele wiecej, i tak nie mam szans.Zigrin pisze: P.S.
Macska a się rzuciłęś na te półtysia lamp.
-
- 500...624 posty
Interesuje mnie poprawność wykonania polaczeń. Sprawa layout-t jest drugorzędna.macska pisze:Jak uwazasz, myslalem ze publikujac plytke na Triodzie interesuje cie opinia innych uzytkownikow.Zigrin pisze:... a z lenistwa nie tworze swoich własnych![]()
Zigrin pisze:W załącznikach jest schemat i płytka do wzmacniacza proponowanego przez Romkad. Powiedzcie co o niej sądzicie(o płytce). Jakie mam ewentualne poprawki wprowadzić. Zrobiłem jeszcze jedną wersje płytki. Wydaje mi się że lepszą.
I wszystko jasneZigrin pisze: Interesuje mnie poprawność wykonania polaczeń. Sprawa layout-t jest drugorzędna.

-
- 500...624 posty
zrobilem troche inna wersje wzmacniacza. Ta wydaje mi się optymalna potwierdzaja to godziny testów i przeróbek. Zamieszczam scheamt końcowy jest to najprosza z możliwych wersji. Prace nad płytką trwają.
Troche parametrów:
prąd spoczynkowy 1,8A
Ub = 28V
Pw = 11W przy sprawności rzędu 22%
dolna graniczna 4Hz górna w ultradźwiękach
Troche parametrów:
prąd spoczynkowy 1,8A
Ub = 28V
Pw = 11W przy sprawności rzędu 22%
dolna graniczna 4Hz górna w ultradźwiękach

-
- 25...49 postów
-
- 500...624 posty
No ciekaw! Chyba w Eagle to rysowałeś? Ten kond wyjściowy to będzie w sumie mniejszy on ma dokłądnie 10,3mm(suwmiarka robi cuda
) ponieważ został zredukowany do 2200uF/16V to w zupełności mu wystarcza, a pasmo przenoszenia jest od ok. 9Hz. Ja taką płytke zrobiłem.

-
- 25...49 postów
-
- 500...624 posty
Chciałbym temu wzmacniaczykowi dodać regulacje barwy dźwięku. Muśle że wystarcy dwupunktowa. Ma ktoś jakieś pomysły tyczące EQ?
P.S.
Nie ma potrzeby stosowania potencjometru wieloobrotowego. To nie apteka żeby było tak dokłądnie. Zresztą co? Będe regulował uA prądu spoczynkowgo?

P.S.
Nie ma potrzeby stosowania potencjometru wieloobrotowego. To nie apteka żeby było tak dokłądnie. Zresztą co? Będe regulował uA prądu spoczynkowgo?

-
- 25...49 postów
-
- moderator
Witam.
Pozdrawiam,
Romek
Jeżeli ruchomy styk potencjometru przekręcimy tak by połączył się z masą, układ zacznie pracować bez ograniczenia prądu, co przy dużej wydajności zasilacza i braku innych elementów zabezpieczających (np. bezpieczników) spowoduje szybkie uszkodzenie tranzystorów wyjściowych. Radzę zawęzić przedział regulacji prądu źródła do bezpiecznej dla tranzystorów wartości. Można tego dokonać włączając szeregowo z potencjometrem dodatkowy rezystor, jak na schemacie w załączniku.Zigrin pisze:Jak skręce do masy to wtedy prąd spoczynkowy jest najmniejszy. I nic złego się nie dzieje.
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .