TPA-3255 Bluetooth 5.0 wysokiej mocy wzmacniacz cyfrowy.

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Re: TPA-3255 Bluetooth 5.0 wysokiej mocy wzmacniacz cyfrowy.

Post autor: Romekd »

Czołem.
Wczoraj zabrałem wzmacniacz TPA-3255 (z naprawionym zasilaczem impulsowym) do zaprzyjaźnionego muzyka-kompozytora, mającego własny sprzęt nagłaśniający i ceniącego wysoką jakość reprodukowanego przez aparaturę dźwięku. Byłem ciekaw jego oceny "walorów brzmieniowych" wzmacniacza :wink: Przez trzy godziny słuchaliśmy płyt z muzyką oraz jego własnych kompozycji (z komputera), stworzonych na instrumentach klawiszowych (organach, między innymi Hammonda, syntezatorach itp.). Dźwięk z chińskiego wzmacniacza, w stosunku do wzmacniacza mojego kolegi (jego własnej konstrukcji, podobnie jak zestawy głośnikowe) wydawał się bardziej szczegółowy i z nieco większą zawartością wyższych sopranów (lekko "rozjaśniony"). Dźwięk ze wzmacniacza kolegi miał jakby nieco wycofany (przesunięty na dalszy plan) środek pasma akustycznego. Bas z TPA3255 również brzmiał jakby nieco inaczej, gdyż obaj odnieśliśmy wrażenie, że na chińskim wzmacniaczu "schodzi" on niżej, choć może była to tylko sugestia... Generalnie wzmacniacz podczas testów spisywał się bardzo dobrze, a mój kolega nie mógł się nadziwić, w jaki sposób tak mocny wzmacniacz udało się Chińczykom zmieścić w tak małej obudowie... :) Wczoraj mój kolega wziął ode mnie mój duży wzmacniacz A-717 firmy Pioneer, by porównać jego brzmienie z brzmieniem własnego wzmacniacza, co do którego nie byliśmy pewni, czy jego pasmo przenoszenia jest na pewno płaskie.

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
mirfak
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: mirfak »

Romku,
jak będziesz w okolicach Katowic-Ligoty, to zapraszam na odsłuch moich monobloków w klasie D, o których Ci wspominałem.

Pozdrawiam, Wojtek
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Witam.
Wojtku, dziękuję za zaproszenie na odsłuchy. Cieszę się, że będę miał okazję posłuchać Twoich nowoczesnych monobloków, pracujących w klasie D i porównać je z brzmieniem własnych wzmacniaczy. Przyznam, że po dzisiejszym dniu mam zupełnym mętlik w głowie i już nie wiem jak ocenić pracujący w klasie D wzmacniacz Kol. Janusza (krzem3)... :roll:
Był u mnie dzisiaj z rewizytą kolega (muzyk, o którym wspomniałem w poprzednim swoim poście) i przyniósł swój wzmacniacz hybrydowy (wzmacniacz napięciowy zrealizowany został w nim na lampach, a stopień wyjściowy na tranzystorach; we wzmacniaczu tym w ogóle nie ma pętli ujemnego sprzężenia zwrotnego...). Wzmacniacz na moich dużych zestawach głośnikowych zagrał całkiem inaczej niż wzmacniacz, który wcześniej testowaliśmy... Na małych zestawach głośnikowych u kolegi nie było tego tak słychać, ale na moich dużych różnica wydała mi się ogromna. Jeśli to nie sugestia, a to całkiem możliwe, to wzmacniacz hybrydowy, mimo wprowadzania zniekształceń nieliniowych na poziomie przekraczającym 0,5% zagrał zdecydowanie lepiej pod względem szerokości sceny oraz miękkości i subtelności dźwięków leżących w zakresie tonów średnich i wysokich... Teraz wydaje mi się, że w dźwięku z głośników podłączonych do chińskiego wzmacniacza średnie tony były bardziej ostre i natarczywe, wręcz "przerysowane"... Muszę jednak wykonać elektroniczny przełącznik, który w bezpieczny sposób pozwalałby szybko przełączać różne wzmacniacze do pary dobrych zestawów głośnikowych podczas wykonywania ślepych testów, bo bez niego nie da się jednoznacznie powiedzieć, że dany wzmacniacz gra gorzej lub lepiej od innego... :oops:

Pozdrawiam
Romek
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

Witam :D Rozumiem że ta hybryda to wzmacniacz napięciowy na lampach,sterujący wtórnik na komplementarnych mosfetach bez żadnego transformatora wyjściowego-a może nawet bez kondensatora separującego :!: :wink:
Wiech
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Wiech »

Ta końcówka na mosfetach może być np takie coś jak poniżej- 100W jak w mordkę strzelił.
Zasilanie np ze stopnia SRPP na lampach - pasmo ok 8Hz - 200kHz.
Załączniki
koncówka mosfet.jpg
Janusz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Janusz »

Może odpowiedź kryje się w zachowaniu wzmacniacza przy obciążeniach innych niż rezystancyjne?
785mm
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Wiech pisze: wt, 12 listopada 2019, 11:18
Zasilanie np ze stopnia SRPP na lampach - pasmo ok 8Hz - 200kHz.
I wreszcie techniczne uzasadnienie zastosowania E88CC ,a nie tylko wymysł :lol:
Wiech
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Wiech »

Na pewno E88CC się przydadzą :)
Poniżej wejście dla końcówki na mosfetach.
PS
Marku skąd wiedziałeś że zastosowano E88CC ?

Pozdrawiam
Wiesław
Załączniki
srpp wejsciowe.jpg
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: krzem3 »

Witam.

Nie miałem wcześniej czasu przetestować wzmacniacz w KL.D z kilku źródeł, na początek muzyka z You Tube oraz Tidal ze smartfona Samsung J3 wykorzystując Bluetooth 5.0, jakość dźwięku z tych źródeł okazała się beznadziejna w stosunku do Tidal nawet o jakości 320 kbp/s, 96 kbp/s ACC z odtwarzacza strumieniowego. Kilka dobrych wydań płyt CD dopiero spełniło moje oczekiwania. Wzmacniacz podłączony jest do dużych kolumn JBL-E100, basu nie brakuje. Kolumny Castle Knight 5 pozostawiam do przesłuchania na później, moim zdaniem grają na podobnym poziomie. Wspomniana ostrość sopranów wynika, że najlepiej słuchać oryginalnych wydań CD, przegrywane nagrania jak i kompresowane do mp3 nie spełnią naszych oczekiwań jakościowych. Jak dobrze odczytałem wiadomość z Chin - nowy zasilacz otrzymam na początku grudnia, może się wówczas skuszę na następny tego typu wzmacniacz. Za tak małe pieniądze nie wypada wybrzydzać.

Pozdrawiam
krzem3
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Wiech pisze: wt, 12 listopada 2019, 19:41 Na pewno E88CC się przydadzą :)

Marku skąd wiedziałeś że zastosowano E88CC ?

Ta lampa nadaje się tylko do tego jednego zastosowania w audio - niskonapięciowy wzmacniacz o małej rezystencji wyjściowej, a reszta to bajki i złocone nogi :lol: :D
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: krzem3 »

Witam.

Takie maleństwo potrafi dobrze zagrać, dynamika, rozdzielczość, szybki bas, scena stereo przy dobrych płytach wychodzi nawet poza głośniki. Wzmacniacz deklasuje słabiutkie źródła dźwięku jak You Tube, nagrania mp3, w nowych realizacjach np z Tidal HI-FI Master bas nawet przesadnie duży. Jak do tej pory specjalnie nie oglądałem filmów, obecnie przy tym wzmacniaczu nabrałem ochoty, efekty nawet przy dwóch dużych kolumnach stereo robią ogromne wrażenie. Minimalistyczna obudowa starannie wykonana, dwie diody i duże pokrętło wzmocnienia i to wszystko. Tak mały i niski wzmacniacz + DAC można wsunąć bez problemu pod ekran TV LED. Zamawiam następny do drugiego pomieszczenia, najwyższy czas zmienić kierunek, oczywiście wzmacniacze lampowe pozostają nadal u mnie. Warto się przełamać i kupić delektując się czystym i szybkim dźwiękiem, uszy nie bolą.

DAC.
https://pl.aliexpress.com/item/40000583 ... 88b1f10808

Wzmacniacz TPA 3255 https://pl.aliexpress.com/item/32990956990.html?spm =a2g0o.detail.1000014.10.24dc1eebItizun&gps-id=pcDetailBottomMoreOtherSeller&scm=1007.13338.146400.0&scm_id=1007.13338.146400.0&scm-url=1007.13338.146400.0&pvid=050df58a-41eb-4038-9d40-af65d031a89f

https://pl.aliexpress.com/item/32970533 ... 83a6f01216

Nowy zasilacz otrzymałem gratis, nawet bez kosztów przesyłki, porządna firma.
Wzmacniacz ponownie jest u Romka do dalszych testów odsłuchowych.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Marek7HBV pisze: wt, 12 listopada 2019, 09:52 Witam :D Rozumiem że ta hybryda to wzmacniacz napięciowy na lampach,sterujący wtórnik na komplementarnych mosfetach bez żadnego transformatora wyjściowego-a może nawet bez kondensatora separującego :!: :wink:
Niestety w mojej wcześniejszej wypowiedzi zamieściłem kilka niepełnych lub wręcz błędnych informacji, co wynikło z mojej niewiedzy w momencie zamieszczania tamtego posta :oops: Wzmacniacz hybrydowy mojego przyjaciela (muzyka, kompozytora) był jednak wyposażony w elementy tworzące globalną pętlę ujemnego sprzężenia zwrotnego, a ponadto zawierał dodatkowy dwójnik RC (umieszczony w pętli USZ), który wywierał pewien wpływ na brzmienie wzmacniacza, gdyż modyfikował jego charakterystykę częstotliwościową (działał w zakresie pasma przenoszenia wzmacniacza, wywierając wpływ na poziom najniższych częstotliwości pasma akustycznego /zakres 16...20 Hz uwydatniał o ok. 4,2 dB/). Wzmacniacz ten mój kolega stworzył w oparciu o zamieszczone przez Piotra materiały i schemat układu "hybrydowego", powstałego w wyniku połączenia wzmacniacza napięciowego, zrealizowanego na dwóch systemach triodowych popularnej lampy (tworzyły go wzmacniacz napięciowy /WK/, plus wtórnik katodowy /WA/) oraz wzmacniacza prądowego, zrealizowanego na Mosfetach, przedstawione w wątku "Bright!" (link poniżej):

https://www.forum-trioda.pl/viewtopic.p ... 69#p252569 ,

schemat w pliku pdf:
BrightMK2.pdf
(50.68 KiB) Pobrany 112 razy
Gdy słuchałem tego wzmacniacza odnosiłem wrażenie, że brzmienie muzyki zestawu audio z tym hybrydowym wzmacniaczem jest nieporównywalnie lepsze (szerokość sceny stereo, barwa, subtelniejsze i pełniejsze szczegółów dźwięki w zakresie tonów średnich i wysokich), niż to, które oferuje sprzęt audio z tranzystorowymi wzmacniaczami, pochodzących od różnych producentów, oraz moimi własnymi konstrukcjami, zrealizowanymi na półprzewodnikach... Wtedy, podczas tamtych odsłuchów, byłem tak pewny różnic w brzmieniu kilku popularnych wzmacniaczy (w końcu słyszałem je bardzo, bardzo wyraźnie!), że gotów byłbym dać sobie rękę odciąć, że na pewno te różnice słyszę... Niestety, dzisiaj byłbym już bez ręki... :( Wszystko przez "ślepe testy", które przeprowadziłem później, a przez które moja wiara w "obiektywność" i bardzo duże znaczenie subiektywnych doznań słuchowych podczas słuchania muzyki, całkowicie legła w gruzach. W ślepych testach najważniejsza okazała się możliwość bardzo szybkich przełączeń sygnałów z poszczególnych wzmacniaczy do zestawów głośnikowych, ale te kwestie rozwinę nieco później. Teraz powrócę do odsłuchów trzech pierwszych wzmacniaczy w nie ślepych testach, gdzie każdy z słuchających dokładnie wiedział, z którego wzmacniacza sygnał podawany jest na głośniki, między przełączeniami upływała dłuższa chwila (trwająca kilka minut), potrzebna na przełączenie kilku kabli, a każdy ze sprzętów miał inaczej ustawiony poziom wzmocnienia potencjometrem "Volume"... W takich warunkach pracujący w klasie "D" wzmacniacz AIYIMA TPA-3255 wyraźnie podbijał tony średnie i wysokie, przez co dźwięk wydawał się nieco za ostry ("jazgotliwy", tak oceniały to wszystkie cztery osoby, które brały udział w tamtym teście), wzmacniacz hybrydowy z lampą 6N2P-EW brzmiał ciepło i bardzo przyjemnie, wzmacniacz Cambridge Audio A1 V3 dawał dźwięk bardzo szczegółowy i z szeroką sceną, a wzmacniacz firmy Technics z układem hybrydowym w stopniu mocy (model SU-V560) subiektywnie brzmiał bardzo "głucho" (jak przez koc) z niską zawartością sopranów i marną sceną stereofoniczną.

Po tych pierwszych testach wzmacniacz hybrydowy, wzorowany na Bright MK2 (lub może MK3) dokładnie pomierzyłem. Jego charakterystyka przenoszenia okazała się daleka od płaskiej, co widać na wykresie zamieszczonym poniżej.
FR_Z KOREKCJĄ_5R.PNG
-
Po usunięciu dwójnika RC w pętli sprzężenia zwrotnego charakterystyka wyglądał już popranie, choć głębokość USZ była też mniejsza, co mogło się przełożyć na wyższe zniekształcenie nieliniowe i intermodulacyjne wzmacniacza.
FR_5R.PNG
.
Poziom zniekształceń nieliniowych dla kilku różnych poziomów mocy wyjściowej przedstawiają kolejne wykresy. Widać na nich, ze dla niewielkich mocy wyjściowych poziomy zniekształceń nieliniowych są dużo wyższe niż dla przyzwoitych wzmacniaczy półprzewodnikowych, jednak dominują w nich głownie zniekształcenia harmoniczne niskiego rzędu (poziomy typowe dla wzmacniaczy lampowych).
THD_1kHz_50mW_5R.PNG
THD_1kHz_100mW_5R.PNG
THD_1kHz_500mW_5R.PNG
THD_1kHz_1000mW_5R.PNG
.
Z dalszym wzrostem mocy wyjściowej poziom zniekształceń nieliniowych nadal wzrastał oraz pojawiały się harmoniczne coraz wyższego rzędu. W sygnale wyjściowym cały czas obecne były również zakłócenia od sieci elektrycznej 230 V (50 Hz i jej harmoniczne), co spowodowane było zastosowaniem dużego sieciowego transformatora toroidalnego bez wewnętrznych ekranów magnetycznych i elektrycznych, umieszczonego stosunkowo blisko płytek PCB z elektroniką. Zakłócenia te (w formie przydźwięku/bzyczenia) dało się słyszeć gdy przebywało się bardzo blisko kolumn głośnikowych (był wyraźnie słyszany z odległości 30...40 cm od głośników).
THD_1kHz_5000mW_5R.PNG
THD_1kHz_10000mW_5R.PNG
THD_1kHz_25000mW_5R.PNG
THD_1kHz_40000mW_5R.PNG
.
W kolejnym poście przedstawię poziomy zniekształceń intermodulacyjnych wzmacniacza hybrydowego, które w przypadku tego wzmacniacza niestety również były stosunkowo wysokie.

Pozdrawiam
Romek
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Pomiar zniekształceń IMD przeprowadziłem po podaniu na wejście wzmacniacza dwóch sygnałów sinusoidalnych o częstotliwościach 13 kHz i 14 kHz o jednakowych poziomach amplitud. Tak wypadły te testy:
IMD_13kHz_14kHz_100mW_5R.PNG
IMD_13kHz_14kHz_500mW_5R.PNG
IMD_13kHz_14kHz_1000mW_5R.PNG
IMD_13kHz_14kHz_5000mW_5R.PNG
IMD_13kHz_14kHz_10000mW_5R.PNG
IMD_13kHz_14kHz_25000mW_5R.PNG
Porównując te wyniki z wynikami uzyskanymi dla wzmacniaczy tranzystorowych można stwierdzić, że są one złe :( Być może za taki stan odpowiada mała wydajność prądowa lampy 6N2P-EB w stopniu napięciowym, ale należałoby to jeszcze sprawdzić, próbując zmienić typ lampy, np. na ECC81 :roll:

Pozdrawiam
Romek
Awatar użytkownika
Locutus
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Locutus »

Romekd pisze: pn, 2 grudnia 2019, 12:41 Porównując te wyniki z wynikami uzyskanymi dla wzmacniaczy tranzystorowych można stwierdzić, że są one złe :(
Pozdrawiam Romek
No i jak teraz wytłumaczyc to :lol:
Romekd pisze: pn, 2 grudnia 2019, 12:41 Jeśli to nie sugestia, a to całkiem możliwe, to wzmacniacz hybrydowy, mimo wprowadzania zniekształceń nieliniowych na poziomie przekraczającym 0,5% zagrał zdecydowanie lepiej pod względem szerokości sceny oraz miękkości i subtelności dźwięków leżących w zakresie tonów średnich i wysokich... Teraz wydaje mi się, że w dźwięku z głośników podłączonych do chińskiego wzmacniacza średnie tony były bardziej ostre i natarczywe, wręcz "przerysowane"...
Ja również "słucham oscyloskopem" ale często nie pokrywa się to z tym co 'mówi' ucho :roll:
jackie01
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: jackie01 »

Romku a jaki był prąd spoczynkowy tranzystorów końcowych Mosfet?

Podrzucę wyniki mojej hybrydy przy 1W na 8omach obciążenia, niestety karta zintegrowana laptopowa wprowadza mocno "coś" od siebie.
THD 1W
THD 1W
IMD 1W
IMD 1W
ODPOWIEDZ