Wzmacniacz na ECL86 lub EL84. Moje boje.

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Wzmacniacz na ECL86 lub EL84. Moje boje.

Post autor: slawekmod »

Zgadza się, narzędzie jest świetne. Widać nawet jak wypływa na zniekształcenia zmiana kondensatora w katodzie EL ze 100 na 22uF. Oczywiście są to ułamki procentów ale widoczne :)
Jeżeli ktoś ma PC-blaszaka to może kupić spokojnie używaną kartę dźwiękową w cenie od 10do 100zł i robić na tym sprzęcie pomiary. Starsze karty mogą nie mieć sterowników pod systemy wyższe niż XP co w moim przypadku jest bez znaczenia bo akurat mam XP. Ciekawy jestem SB Live ale o tym dopiero za tydzień bo wcześniej nie będę jej miał. Ciekawą kartą jest SB FX z 24 bitowymi przetwornikami A/D i D/A z częstotliwością próbkowania 192kHz z tym że REW chyba nie pozwoli na tak wysokie próbkowania bo są tam opcje 44.1 i 48kHz. Taką kartę można mieć za 90-100zł używaną. Ponieważ kondensatory w mojej płycie głównej są w doskonałym stanie a zasilacz jest wydajny dokupiłem za 23zł procesor Intel P4 3 GHz Prescott. Będzie trochę szybciej niż na Celeronie D 2,26 (podkręcony na 2.82)

Dotarł do mnie drugi transformator LO SE15 więc czas zabrać się za chassis i obudowy.
Pomiary na kolumnie zrobię z ciekawości jak znajdę chwilę na bawienie się ze wzmacniaczem.
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".
marma2
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: marma2 »

Witam
Mam pytanie czy SB0300 z laptopem nadaje się do tego typu pomiarów?
Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Odpowiem Ci w ten sposób: to czy karta się nada czy nie to wyjdzie po kalibracji karty. Łączysz wejście liniowe lub mikrofonowe z wyjściem kablem czyli z dwóch stron jack stereo i tak jak wyżej. Koniecznie obejrzyj https://www.youtube.com/watch?v=rIxwCBHmiZ4 i kolejne odcinki. Jak zobaczysz że karta daje radę to spokojnie pomierzysz to co chcesz. Na moim laptopie Asus i7 dałem radę jako tako. Pamiętaj żeby w mikserze audio zostawić włączoną tylko regulację głośności , regulację wave która pojawia się po odpaleniu REW i wejście liniowe lub mic (zależy z którego korzystasz). Jeżeli chcesz zmierzyć większe napięcie RMS na wyjściu wzmacniacza trzeba zrobić dzielnik z rezystorów np.22k/2.2k czyli 1/10 bo inaczej przesterujesz wejście karty i nie uzyskasz miarodajnego pomiaru. Trzeba też wyłączyć opcje korektora dźwięku w panelu i opcje typu Mic Boost itp. U mnie w SB 4810 nie mogłem uzyskać odpowiedniego poziomu wejściowego i okazało się że prócz miksera standardowego jest dodatkowy obejmujący wejście liniowe i mikrofonowe. Potem już było z górki.

Tak wygląda pasmo i zniekształcenia samej karty Sound Blaster 128 PCI
pomiar kart sb1281.jpg
pomiar kart sb128.jpg

A tu pomiar samej karty w Asusie k700 (laptop) przez MIC/LINE IN (dwu funkcyjne). Porażka w pełnym zakresie :D . Co ciekawe, na poprzedniej stronie zamieściłem przegwizdanie zintegrowanej z płytą Asus P4P800X karty audio i pomiar jest bardzo podobny do tego z laptopa. Czyżby asus zastosował podobne rozwiązania w 2 letnim laptopie jak w 11 letniej płycie ? Zgroza.
asus k7001.jpg
asus k700.jpg

A teraz porównanie :) obciążenie rezystorem i Altusem 200. Moc 2W ( myślałem że wyrwie membranę przy kilkunastu hercach hhehhe ale czego nie robi sie w imię nauki )

Pasmo i faza:2W rezystor jako obciążenie
2W faza.jpg
Pasmo i faza: 2W Altus 200
altus 200 2w faza pasmo.jpg
THD: 2W rezystor jako obciążenie
2W distor.jpg
THD: 2W Altus 200
altus 200 2w dist.jpg

Porównanie fazy
POR2.jpg
Porównanie pasma
porw1.jpg

Edit : było 2,3W a nie 2W.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
przemak
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: przemak »

marma2 pisze:Witam
Mam pytanie czy SB0300 z laptopem nadaje się do tego typu pomiarów?
Wygląda, że spokojnie się nadaje.
Awatar użytkownika
przemak
625...1249 postów
625...1249 postów

slawekmod pisze:Porównanie pasma
porw1.jpg
Bardzo dobrze. Chyba spore sprzężenie zwrotne ;)
Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Jest spore, na bambitrafie było mniejsze. LO wymagają dużego sprzężenia przynajmniej w tym układzie jak mój (układ pod względem elektrycznym prawie jak ten z audiotonu/skarabo).W moim przypadku efekt przyniósł rezystor 1,1kom i równoległy "kondzioł" około 1nF.

Wykresy przenoszenia dla mocy od 0.5W do 4W. Szkoda, że nie można tak samo zestawić zniekształceń dla różnych mocy, bo te się zmieniają, co ładnie by tu było widać.
Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Poszperałem trochę w internecie i z tego co się dowiedziałem to że asus zarówno w moim laptopie jaki blaszaku umieścił w karcie dźwiękowej układy firmy Analog Devices ADI 1888 w blaszaku-P4P800X i w laptopie ADI1988 R700VJ -i7. Nie dziwi więc podobna charakterystyka w kalibracji audio. No trzeba im przyznać że przez 11 lat zrobili znaczący krok do przodu (a może do tyłu?) :lol: Wniosek prosty, karta zintegrowana i ta w laptopie nie nadaje sie do żadnych pomiarów. Do starej SB 128 żadna z nich nie ma polotu.
Koło południa będę miał używanego SB Live 5.1- tani był więc żal było nie kupić :) jest w wersji OEM 0220. Podobno tą wersję montowały dwie znane firmy komputerowe i jest problem ze sterownikami (mam już pakiet KX)
Wersja 0100 była pudełkowa i miała dołączane oprogramowanie Creative. Z kartą sobie poradzę, zobaczymy jak będzie z jej pasmem.
Wczoraj zapakowałem do pomiarów 6p14p podnosząc napięcie anodowe do takiej wartości aby prąd anodowy ustalił się na wartości 47,5mA. Napięcie anodowe mierzone 285V, pomiędzy anodą i katodą 278. W ten sposób nie przekroczyłem dopuszczalnej mocy. Autotransformator to bardzo pomocne urządzenie :) Zniekształcenia przy pomiarach znacznie zmalały, szczególnie te w niskich częstotliwościach.
Może uda mi się to potem pokazać na wykresach. Od razu napiszę że przy mocy 4W w zakresie poniżej 90Hz zniekształcenia rosną dramatycznie a w całym pozostałym paśmie są w okolicach 1-2%. Ciekawe jest to że spotkałem sie z opisami na różnych stronach że wzmacniacz może oddać do 5W - ciekawe ile % jest zniekształceń. Oczywiście przy podobnych do moich transformatorach.

A więc porównanie 4 i 2W
.
Poziom zniekształceń dla 4W przy f=40Hz wnosi 8,9% a przy 30Hz już 18.7%. Dla 1kHz jest 0.82%
Przy 2W dla 40Hz = 1.14% ,dla 30Hz=3.34% i dla 1kHz wnosi 0.22%
Awatar użytkownika
przemak
625...1249 postów
625...1249 postów

slawekmod pisze:Od razu napiszę że przy mocy 4W w zakresie poniżej 90Hz zniekształcenia rosną dramatycznie a w całym pozostałym paśmie są w okolicach 1-2%. Ciekawe jest to że spotkałem sie z opisami na różnych stronach że wzmacniacz może oddać do 5W - ciekawe ile % jest zniekształceń. Oczywiście przy podobnych do moich transformatorach.
Bo pomiar czy nawet obserwacja zniekształceń na oscyloskopie to ten... Ośmiobitowe oscyloskopy (hantek czy ten gratten Krzema, w sumie to to samo) to rozdzielczość mają ośmiobitową, i zauważenie na nich "początku obcinania sinusoidy" to wyzwanie jest. Eksperyment zrobiłem - zmierzyłem zniekształcenia mojego dobrego interfejsu z poziomami różniącymi się o 1dB. Dla poziomu -7dB interfejs nie jest przesterowany, dla poziomu -6dB jest przesterownay o około 0,3dB. Te 0,3dB to jest i praktycznie i teoretycznie minimalna wartość do odczytania na ośmiu bitach, przy dużej dozie dobrej woli.

Zniekształcenia samego interfejsu są następujące - najpierw -7dB, nie ma obcinania, zniekształcenia jak widać 0,003%:
7dB.jpg
Poziom wejściowy zwiększony o 1dB, pojawia się przester około 0,3dB, zniekształcenia rosną od razu do 1%:
6dB.jpg
Ośmiobitowy oscyloskop powyższe "lekkie obcięcie" sinusa na poziomie 0,3dB, czyli poziom -6dB, pokazuje tak, na moim małym LCD bateryjnym w ogóle nie widać, że cokolwiek obcina, ale mały ma 240 pikseli w pionie:
osc1.jpg
W dodatku jak widać zniekształcenia zgodnie z oczekiwaniami to prawie wyłącznie nieparzyste harmoniczne, a w końcówce SE zanim zacznie się obcinanie sinusoidy parzyste harmoniczne są już na dość wysokim poziomie - w sumie to niby jakoś się da zobaczyć na oscyloskopie, ale podać z oscyloskopu w % to już trzeba by umieć ;)
Brencik_

Post autor: Brencik_ »

Oscyloskop z FFT i sprawa się klaruje.
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: krzem3 »

Obserwuję dyskusję i wtrącę się, początki obcinania sinusoidy na moim oscyloskopie widzę dokładnie bez okularów, a mam 73 lata.
Przebieg trójkątny przed początkiem obcinania bez widocznych deformacji, mogę napisać o idealnym wyglądzie, można ocenić poziom zniekształceń na około 1%. Jak na wzmacniacz lampowy w amatorskim wykonaniu, o tak niskich zniekształceniach, to dziękuję i słucham muzyki.

Pozdrawiam

krzem3
Pawełkomandos
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Pawełkomandos »

To i ja się też wtrącę. Zrobiłem ostatnio tak z ciekawości pomiar zniekształceń przebiegu i miernik PMZ pokazał mi THD 5,5%.
Ciekawił mnie poziom THD dlatego że przebieg ten był na wyjściu układu SE przy mocy oddawanej do obciązenia P=60W, myślałem jednak że miernik pokaże nieco więcej % zniekształceń...
Oto przebieg:
Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Ogarnąłem temat z SB 5.1Live digital. Nie jest to cud techniki ale do naszych pomiarów starczy.
Po zainstalowaniu karty należy wyłączyć z poziomu panelu sterowania wszystkie dźwięki windowsa, korektory graficzne, jakieś tam Boost-y poprawiające czułość wejść. Potem w widosowskim mikserze w odtwarzaniu wyciszamy wszystko prócz wave i regulacji głośności, w mikserze nagrywania zaznaczamy opcję wejścia liniowego. Reszta to regulacje w poziomów we wspomnianych mikserach a następnie kalibracja w REW. Potem to już pomiary.
Karta SB128PCI kosztowała mnie 10zł, karta 5.1 Digital Live 20zł, za SB Live dałem 9.5zł (mam ją w Ostrowcu więc pomiary po weekendzie) Te karty są na zwykłe PCI więc spokojnie nadadzą się do starych pecetów.
Za te "piniondze" to żal było nie spróbować. Co więcej, lekko przetarłem szlaki wiec kupno jednej ze wspomnianych kart to znacznie mniejszy koszt niż trzech. W zamian otrzymujemy dobre narzędzie uzupełniające oscyloskop itp.
Wejście karty łatwo jest przesterować więc równolegle do obciążenia dołożyłem dzielnik 1/10 z rezystorów. Zrobiłem pomiar zarówno z dzielnikiem jak i bez (mała moc) i nie zauważyłem różnicy w poziomach zniekształceń, moc i tak mierzę woltomierzem rms. Ważne żeby utrzymać napięcie pomiaru na wejściu karty do 1V co przy dzielniku 1/10 oznacza pomiar do 10W, zapewne spróbuję z dzielnikiem 1/40 w pozostałych wzmacniaczach.
Na koniec pomiar po kalibracji karty SB 5.1Live Digital. Trochę uciekła faza ale taki urok karty. Za to pomiar do 22,5kHz.

Pozostaje tylko kwestia posiadania blaszaka. Mój to rocznik 2006, Asus P4P800X . celeron D 2,8GHz, 1,25GB RAM, Win fast 6600gt grafika czyli na dzisiejsze standardy trochę większy kalkulator. SB starszych typów mogą nie działać na maszynach z Win wyższym niż XP.
Awatar użytkownika
przemak
625...1249 postów
625...1249 postów

krzem3 pisze:Obserwuję dyskusję i wtrącę się, początki obcinania sinusoidy na moim oscyloskopie widzę dokładnie bez okularów, a mam 73 lata.
Przebieg trójkątny przed początkiem obcinania bez widocznych deformacji, mogę napisać o idealnym wyglądzie, można ocenić poziom zniekształceń na około 1%. Jak na wzmacniacz lampowy w amatorskim wykonaniu, o tak niskich zniekształceniach, to dziękuję i słucham muzyki.

Pozdrawiam

krzem3
Oczywiście, że początki obcinania sinusoidy widać wyraźnie, tylko jakie początki widać? Ośmiobitowy oscyloskop ma teoretyczną rozdzielczość około 0,2dB, a powyżej mój sygnał przesterowany o 0,3dB ma zniekształcenia 1%. Wychodzi, że oscyloskop dla zniekształceń 1% pokaże obcięcie sinusa albo nie pokaże, zależy, jak mu "wejdzie między bity" ;) Przy czym nie ma się co obrażać na te oscyloskopy, tylko trzeba pamiętać o ich ograniczeniach. Hantek na monitorze 1920x1200 wygląda paskudnie, gorzej niż na małym oscyloskopiku z stówę ;) - który polecam BTW, bo fajny jest
oscylll.jpg
Brencik_

Post autor: Brencik_ »

Dlatego bada się przebiegiem trójkątnym.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
przemak
625...1249 postów
625...1249 postów

Brencik_ pisze:Dlatego bada się przebiegiem trójkątnym.
Pozdrawiam!
I wtedy co, jest większa dokładność? ;)