Atom More BLACK 18W :-) PCB
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 9375...12499 postów
Re: Atom More BLACK 18W :-) PCB
Dziwne bo do tej pory ja nazywałem to elektryką... no ale ja widać mam inne skojarzenia.
-
- 625...1249 postów
W uzupełnieniu uwag painlusta; należałoby wyznaczyć granicę w której kończy się "elektryka" a zaczyna "elektronika". Najczęściej używanym znanym mi terminem jest "układ elektryczny gitary".
Natomiast wydaje mi się kolego templiers, że w swoich rozważaniach o brzmieniu pominąłeś rzecz najistotniejszą. Muzyka, który gra i ma TO w palcach (lub nie ma). Bo brzmienie to nie tylko gitara i wzmacniacz. Obawiam się, że np Steve Morse zagra na gitarze ze sklepu i wzmacniaczu marvela tak jak np Jan Kowalski na MusicMan'ie i zestawie ENGL nie zagra nigdy.
I nie daj się ponosić zachwytom nad przetwornikami bo tam jest 95% marketingu.
Natomiast wydaje mi się kolego templiers, że w swoich rozważaniach o brzmieniu pominąłeś rzecz najistotniejszą. Muzyka, który gra i ma TO w palcach (lub nie ma). Bo brzmienie to nie tylko gitara i wzmacniacz. Obawiam się, że np Steve Morse zagra na gitarze ze sklepu i wzmacniaczu marvela tak jak np Jan Kowalski na MusicMan'ie i zestawie ENGL nie zagra nigdy.
I nie daj się ponosić zachwytom nad przetwornikami bo tam jest 95% marketingu.
pozdrawiam
-
- 125...249 postów
jesli sie nie myle to i ty i marvel jestescie z "dolu" polski, moze tam jest inaczej
nie twierdze tez ze takie nazewnictwo jest poprawne, ale napewno jest DOŚĆ powszechnie uzywane

-
- 250...374 postów
Oj kurcze czy to naprawdę takie istotne?
Ja gram na gitarze od ok 9 lat i też mowie elektronika.
A mówię tak tylko dlatego, że ludzie w moim otoczeniu też tak mówią i się do tego przyzwyczaiłem..
Ja gram na gitarze od ok 9 lat i też mowie elektronika.
A mówię tak tylko dlatego, że ludzie w moim otoczeniu też tak mówią i się do tego przyzwyczaiłem..

"Carbon anodes produce more watts per dollar!"
-
- 3125...6249 postów
Gwoli ścisłości, to ja się domyślam, co gitarzyści nazywają "elektroniką" w gitarze. Tylko nie rozumiem, dlaczego kolega templiers zamiast powiedzieć przystawka/ przetwornik/ pickup uparcie mówi "elektronika". I tyle wcześniej napisałem, nic więcej.
templiers pisze:ciekawe jest czy wzmacniacz wydobędzie też niuanse o wiele tańszej elektroniki zamontowanej w dowolnym instrumencie
templiers pisze:Strat za 1650 zł czyli Squier Vintage Modified Stratocaster RW będzie się znacząco różnił brzmieniem od American Deluxe Ash Stratocaster który kosztuje 6650zł a ma całkiem inną elektronikę.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 1250...1874 posty
A ja kiedyś słyszałem że elektryka kończy się wtedy gdy pojawią się w układzie zasilacz, wtedy mamy elektronikę, chociaż do tego tłumaczenia też można się przyczepić.
Co do testów, moim zdaniem nagranie próbek na porządnych gitarach jest o wiele bardziej obiektywne, czasami tania gitara nie będzie w stanie wykorzystać możliwości wzmacniacza (chociaż i tak uważam że tania gitara + dobry wzmacniacz zagra lepiej niż dobra gitara + słaby wzmacniacz). Poza tym, można sobie uzmysłowić jak to może brzmieć, ludzie często kupują sprzęt bo takiego używa ich idol, a oni zazwyczaj też nie grają na słabych sprzętach.
PS. Marvel, wrzuć jakieś nagrania na YT, co ciekawe, wyrzuca mi Twój profil w rubryczce "potencjalni znajomi"
Co do testów, moim zdaniem nagranie próbek na porządnych gitarach jest o wiele bardziej obiektywne, czasami tania gitara nie będzie w stanie wykorzystać możliwości wzmacniacza (chociaż i tak uważam że tania gitara + dobry wzmacniacz zagra lepiej niż dobra gitara + słaby wzmacniacz). Poza tym, można sobie uzmysłowić jak to może brzmieć, ludzie często kupują sprzęt bo takiego używa ich idol, a oni zazwyczaj też nie grają na słabych sprzętach.
PS. Marvel, wrzuć jakieś nagrania na YT, co ciekawe, wyrzuca mi Twój profil w rubryczce "potencjalni znajomi"

pozdrawiam,
Paweł
Paweł
-
- 3125...6249 postów
No, mój profil jest wypasiony.Wicker pisze:PS. Marvel, wrzuć jakieś nagrania na YT, co ciekawe, wyrzuca mi Twój profil w rubryczce "potencjalni znajomi"

Nie mam kamery, więc ciężko mi wrzucić coś na YT. A jutro akurat będę nagrywał nowy wzmacniacz z perkusją...
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 1250...1874 posty
-
- 250...374 postów
Tu masz absolutną rację - przystawka to żadna elektronika.Marvel pisze:Gwoli ścisłości, to ja się domyślam, co gitarzyści nazywają "elektroniką" w gitarze. Tylko nie rozumiem, dlaczego kolega templiers zamiast powiedzieć przystawka/ przetwornik/ pickup uparcie mówi "elektronika". I tyle wcześniej napisałem, nic więcej.
Ale często uogólniając wszystko co kryje gitara nazywa się elektronika.
I myślę, że dyskusję o nazewnictwie można zakończyć

"Carbon anodes produce more watts per dollar!"
-
- 3125...6249 postów
Problem polega na tym, że do większości gitarzystów nie dociera, że 90% gitar nie kryje żadnej elektroniki. I nie chodzi o nazewnictwo, tylko o to, że niektórym się wydaje, że droga gitara ma jakąś magiczną drogą elektronikę a tania gitara ze słabą elektroniką zagra słabo...Seether pisze:Tu masz absolutną rację - przystawka to żadna elektronika.
Ale często uogólniając wszystko co kryje gitara nazywa się elektronika.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 375...499 postów
Dorzucę swoje dwa grosze
Terminu "układ elektryczny gitary" używam w przypadku konstrukcji pasywnej, a o "układzie elektronicznym gitary" mówię w przypadku konstrukcji aktywnej.
Co znaczy konstrukcja pasywna albo aktywna chyba nie trzeba tłumaczyć

Terminu "układ elektryczny gitary" używam w przypadku konstrukcji pasywnej, a o "układzie elektronicznym gitary" mówię w przypadku konstrukcji aktywnej.
Co znaczy konstrukcja pasywna albo aktywna chyba nie trzeba tłumaczyć

µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
-
- 125...249 postów
Kurcze jak bym oglądał film pt."Jak rozpętałem drugą wojnę światową i chyba...rozpętałem:)
Ja zresztą, nie zaczynałem tylko to Pan kolega Painlust pozwolił sobie na stosowanie "poprawnej mowy w nazewnictwie" i zaczął mnie poprawiać bo myślał że może zapytam go gdzie można kupić słownik nazewnictwa terminów gitarowych.
Zresztą piszę o czymś całkiem innym, a widzę że on zbacza z tematu i to niepotrzebnie kiedy toczy się rozmowa na temat wzmacniacza Marvela itd..
Dlaczego zastosowałem te nazewnictwo? otóż dlatego że jak powszechnie wiadomo pseudonim elektronika gitarowa w tym wypadku to tylko "powierzchowne" nazewnictwo elementów wchodzących w skład budowy instrumentu muzycznego. Jakby kogoś zdziwiło to muszę powiedzieć że nie raz dzwoniłem do firm, zajmujących się produkcją gitar i tam jak najbardziej stosują ten termin, a nie na podwórku w piaskownicy.
Przecież wiadomo, że pickup gitarowy nie jest stricto elementem elektronicznym, ale przetwornikiem elektromagnetycznym pasywnym lub aktywnym. Elektroniką mogą być inne elementy tak jak koledzy wcześniej wymieniali potencjometry, przedwzmacniacze itd. I po co to wszystko, po co drzeć przysłowiowe pióra z koguta. Czy komuś nadepnąłem na stopę achillesową mówiąc o pickupach jako elektronice, czy to sklep abc że muszę się spowiadać z każdego słowa. Chyba każdy przecież wie, jak zbudowany jest przetwornik i nie trzeba tego więcej tłumaczyć.
Kończąc temat niepotrzebny bo uważam, że to strata czasu, nawiązując teraz do kolejnych postów i odpowiedzi nie będę się spierał
i namawiam Panie Marvel do zamieszczenia większej ilości próbek ponieważ sam jestem ciekaw potencjału brzmieniowego tego wzmacniacza.
Ja zresztą, nie zaczynałem tylko to Pan kolega Painlust pozwolił sobie na stosowanie "poprawnej mowy w nazewnictwie" i zaczął mnie poprawiać bo myślał że może zapytam go gdzie można kupić słownik nazewnictwa terminów gitarowych.
Zresztą piszę o czymś całkiem innym, a widzę że on zbacza z tematu i to niepotrzebnie kiedy toczy się rozmowa na temat wzmacniacza Marvela itd..
Dlaczego zastosowałem te nazewnictwo? otóż dlatego że jak powszechnie wiadomo pseudonim elektronika gitarowa w tym wypadku to tylko "powierzchowne" nazewnictwo elementów wchodzących w skład budowy instrumentu muzycznego. Jakby kogoś zdziwiło to muszę powiedzieć że nie raz dzwoniłem do firm, zajmujących się produkcją gitar i tam jak najbardziej stosują ten termin, a nie na podwórku w piaskownicy.
Przecież wiadomo, że pickup gitarowy nie jest stricto elementem elektronicznym, ale przetwornikiem elektromagnetycznym pasywnym lub aktywnym. Elektroniką mogą być inne elementy tak jak koledzy wcześniej wymieniali potencjometry, przedwzmacniacze itd. I po co to wszystko, po co drzeć przysłowiowe pióra z koguta. Czy komuś nadepnąłem na stopę achillesową mówiąc o pickupach jako elektronice, czy to sklep abc że muszę się spowiadać z każdego słowa. Chyba każdy przecież wie, jak zbudowany jest przetwornik i nie trzeba tego więcej tłumaczyć.
Kończąc temat niepotrzebny bo uważam, że to strata czasu, nawiązując teraz do kolejnych postów i odpowiedzi nie będę się spierał
i namawiam Panie Marvel do zamieszczenia większej ilości próbek ponieważ sam jestem ciekaw potencjału brzmieniowego tego wzmacniacza.
-
- 125...249 postów
Dla mnie oczywistą,oczywistością jest że elektronika w gitarze to minimum jeden tranzystor i zasilacz/bateria/.Ale,z drugiej strony jak spojrzeć na pasywny booster/niektórzy nie chcieli mi wierzyć że coś takiego istnieje/,na stronie www.villex.com,to sam już nie wiem.A może by tak ktoś takowe urządzenie wykonał?
-
- 3125...6249 postów