Symetryzacja uzwojen zarzenia
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Symetryzacja uzwojen zarzenia
Nie, do masy globalnej. Dopiero masa globalna do obudowy.
Mam szyne masy od stopni wejsciowych do lamp mocy .
Wpiac za rezystorem katodowym lamp wysciowych?
Wpiac za rezystorem katodowym lamp wysciowych?
Szyna laczy sie z masa ostatniego kondensatora w zasilaczu
Zasilacz to CLC - zasilanie mocy- RC- zasilanie st wej.- RC- zasilanie rozdzielacza fazy .
Polaczenie z obudowa idzie z pomiedzy kondensatorow filtra CLC
lysy ns pisze:Zasilacz to CLC - zasilanie mocy- RC- zasilanie st wej.- RC- zasilanie rozdzielacza fazy .
To bardzo źle. Powinno iść z jednego końca łańcuszka filtracji.
A i sam filtracja powinna być stopniowana, czyli stopień wejściowy na końcu łańcuszka a rozdzielacz fazy pośrodku.
Czyli laczyc z obudowa z minusa pierwszego kondensatora filtra CLC ?
Sorry kolejnosc zasilacza to lampy wyj- rozdzielacz-stopien wejsciowy .
Czyli gdzie masowac potencjometr?
Sorry kolejnosc zasilacza to lampy wyj- rozdzielacz-stopien wejsciowy .
Czyli gdzie masowac potencjometr?
Ja łączyłem rożnie, raz przy wejściach raz przy kondensatorze pierwszym. Ślizgacz potencjometru żarzenia musisz w to samo miejsc najlepiej chyba, ale niech inni się wypowiedzą bo ja stsouję tlyko topologię gwiazdy, nigdy nie stosowałem szyny masy.
Jeszcze jedno pytanie, gdzie laczyc mase uzwojenia zasilania siatki lamp mocy?
-
- 1250...1874 posty
Przy stosowanej przeze mnie (wyłącznieBrencik pisze:Ja łączyłem rożnie, raz przy wejściach raz przy kondensatorze pierwszym. Ślizgacz potencjometru żarzenia musisz w to samo miejsc najlepiej chyba, ale niech inni się wypowiedzą bo ja stsouję tlyko topologię gwiazdy, nigdy nie stosowałem szyny masy.

Mimo, że nie jest to najprawidłowsze rozwiązanie stwierdzam, że zakłócenia brumem są wtedy najmniejsze; też sporo eksperymentowałem z optymalizowaniem punktu symetryzowania Uż do masy: jakby się człek nie obracał dupa zawsze okazywała się być z tyłu...

Bez uszczypliwości: trochę jaśniej proszę...lysy ns pisze:...mase uzwojenia zasilania siatki lamp mocy?
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
-
- 3125...6249 postów
Chyba chodzi o masę zasilacza biasu...
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Dokladnie , chodzi mi o mase zasilania siatki sterujacej - biasu.
Czy nastepujace polaczenie bedzie poprawne? Przewod ochronny zasilaniado chassis , minus pierwszego C do chassis, szyna pomiedzy CLC , suwak potencjometru symetryzujacego na pierwszy C i masa biasu na pierwszy C?
Jeszcze jedno pytanko , laczycie bezposrednio do chassis czy poprzez rezystor powiedzmy 10R 3W?
Czy nastepujace polaczenie bedzie poprawne? Przewod ochronny zasilaniado chassis , minus pierwszego C do chassis, szyna pomiedzy CLC , suwak potencjometru symetryzujacego na pierwszy C i masa biasu na pierwszy C?
Jeszcze jedno pytanko , laczycie bezposrednio do chassis czy poprzez rezystor powiedzmy 10R 3W?
-
- 3125...6249 postów
Masa do chassis bezpośrednio, wg. mnie szynę można połączyć z obudową w dowolnym punkcie (chociaż najwygodniej dać nieizolowane, metalowe gniazdo wejściowe). Masa zasilacza biasu powinna być połączona do szyny w okolicach katod lamp mocy.