General Error?
Moderator: gsmok
-
- 6250...9374 posty
Re: General Error?
Warto też zajrzeć do własnego panelu i przejrzeć załączniki - niektóre są zbędne i zajmują miejsce na dysku, inne mają niepotrzebnie duże rozmiary - zdjęcia kilka MB gdzie wystarczyłoby kilkadziesiat kB. Żeby nie było - o swoich też piszę. Właśnie poleciał w kosmos zbędny 2MB skan artykułu o spawarkach.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 625...1249 postów
Napisałeś, że braknie nam tematów do dyskusji, później edytowałeś posta i widzę, że jednak kilka tematów znalazłeś.
AD1 to uważam, że powinien zostać bo to mój pierwszy post, w którym witam się z użytkownikami forum
AD2 też - można się dowiedzieć, ze drut na rezystory nadający się do lutowania jest u Bogusia na półce
.
Jest tam również mała powtórka z prawa ohma, (ponieważ dalej nie wszyscy je znają i potrafią zastosować), oraz kilka przykłądów jak sobie poradzić z budową takiego rezystora.
Osobiście bardziej draażnią mnie tematy z działu audiofilskiego:
viewtopic.php?f=14&t=6233
viewtopic.php?f=14&t=7139&st=0&sk=t&sd=a
viewtopic.php?f=14&t=11289
viewtopic.php?f=14&t=11624
A może to dlatego, że moje WM BIS 101 mają mało wspólnego z ałdiofilizmem....
Pozdrawiam
Matizz
AD1 to uważam, że powinien zostać bo to mój pierwszy post, w którym witam się z użytkownikami forum

AD2 też - można się dowiedzieć, ze drut na rezystory nadający się do lutowania jest u Bogusia na półce

Jest tam również mała powtórka z prawa ohma, (ponieważ dalej nie wszyscy je znają i potrafią zastosować), oraz kilka przykłądów jak sobie poradzić z budową takiego rezystora.
Osobiście bardziej draażnią mnie tematy z działu audiofilskiego:
viewtopic.php?f=14&t=6233
viewtopic.php?f=14&t=7139&st=0&sk=t&sd=a
viewtopic.php?f=14&t=11289
viewtopic.php?f=14&t=11624
A może to dlatego, że moje WM BIS 101 mają mało wspólnego z ałdiofilizmem....
Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
-
- 6250...9374 posty
Jeśli Generał robi się dlatego że mamy za dużo postów to niech każdy zrobi sobie rachunek sumienia i pozgłasza (wykrzyknikiem) nieważne, swoje tematy. Ja już to kiedyś zrobiłęm u siebie jak Trzczsen robił porządki w Ogłoszeniach.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 5...9 postów
A nie ma takiej opcji, żeby zdjęcia z bazy przenieść na dysk? Nie uwierzę że sam tekst tyle miejsca zajmuje.
@edit - mój błąd... przy ~153 tysiącach postów i bazie 500MB wychodzi ok. 3,5KB/post co jednak mieści się w granicach mojej wiary
Ewentualnie można by przetestować któryś z amerykańskich hostingów typu "unlimited" jak np. http://www.hostnine.com/web-hosting/
@edit - mój błąd... przy ~153 tysiącach postów i bazie 500MB wychodzi ok. 3,5KB/post co jednak mieści się w granicach mojej wiary
Ewentualnie można by przetestować któryś z amerykańskich hostingów typu "unlimited" jak np. http://www.hostnine.com/web-hosting/
Ostatnio zmieniony wt, 9 lutego 2010, 00:05 przez kmk2000, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 3125...6249 postów
A ja nie uwierzę, że zdjęcia nie są na dysku, tylko w bazie. Obejrzałem swój profil i okazało się, że zamieściłem 490 zdjęćkmk2000 pisze:A nie ma takiej opcji, żeby zdjęcia z bazy przenieść na dysk? Nie uwierzę że sam tekst tyle miejsca zajmuje.

A jeśli nagle szlag trafi serwer albo FBI zamknie właściciela albo zostanie zastrzelony w porachunkach gangów?kmk2000 pisze:Ewentualnie można by przetestować któryś z amerykańskich hostingów typu "unlimited" jak np. http://www.hostnine.com/web-hosting/

Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
-
- 1875...2499 postów
Ok, wywalilem kilka swoich zalacznikow. Wiele tego nie ma (jakies 1MB) ale zawsze. Jesli chodzi o stare tematy to jednak jestem przeciw -- czesto szukam po forum i znajduje rzeczy, ktore mnie interesuja -- stad nie zadaje niektorych pytan 
Chetnie dorzuce sie do nowego serwera. Dajcie tylko znac komu przelac kase
Pozdr,
Tomek

Chetnie dorzuce sie do nowego serwera. Dajcie tylko znac komu przelac kase

Pozdr,
Tomek
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-
- moderator
Tam gdzie mam stronę - http://www.progreso.pl Bazy MySQL są opisane jako 'bez ograniczeń'. rozmiar konta 5 lub 10GB. Ja (ale mam malutka stronkę) nie mam z nimi problemów.admin pisze:Proszę o informacje dotyczące solidnego usługodawcy, który nie ogranicza bazy do 500MB.
-
- moderator
Jak zacząłem to robić to wywołało protesty, więc wyrzucanie starych ogłoszeń zostało przerwane.futrzaczek2 pisze:Działy handlowe można bez żalu wyczyścić zostawiając ostatnie 3 miesiące. Teraz mamy do listopada 2007.
Wydaje się, że to wszystko to będzie walka z wiatrakami
. Co prawda usunąłem właśnie kilka swoich załączników, nie zważając jednak, czy zaszkodziło to treści postów, w których te załączniki siedziały. Czy odchudzenie jednak o te 2 MB poprawi sprawę
A jeśli tak, to na jak długo
Proponuję jednak usunięcie zawartości kosza i zbędnych ogłoszeń (choć to ostatnie wymaga naprawdę gruntownego przejrzenia) plus rachunek sumienia.

Proponuję jednak usunięcie zawartości kosza i zbędnych ogłoszeń (choć to ostatnie wymaga naprawdę gruntownego przejrzenia) plus rachunek sumienia.
-
- 500...624 posty
moim zdaniem 'bez ograniczeń' znaczy raczej - n osobnych, a nie bez ograniczeń wagowychtszczesn pisze:Tam gdzie mam stronę - http://www.progreso.pl Bazy MySQL są opisane jako 'bez ograniczeń'. rozmiar konta 5 lub 10GB. Ja (ale mam malutka stronkę) nie mam z nimi problemów.admin pisze:Proszę o informacje dotyczące solidnego usługodawcy, który nie ogranicza bazy do 500MB.

-
- 9375...12499 postów
Moje ogłoszenia z działów Sprzedam i Kupię można hurtowo wyrzucić.
Forum ma praktycznie 7 lat, ale nie będzie miało trzynastu żyć. Problemem informatyzacji jest to, że generuje się przy tej sposobności sporo szumu informacyjnego. Tak naprawdę jesteśmy w stanie zapchać każdą objętość bez żadnego problemu. Nie ma znaczenia jaki będzie limit- prędzej czy później staniemy przed tym samym zagadnieniem. Za rok, 5 czy 10 lat.
Przyjmijmy, że odchudzimy forum o 1/4, jak to wdzięcznie podpowiada mi OTLamp. O ile odwleczemy problem? Wychodzi, że o mniej niż 2 lata. Oczywiście olbrzymim nakładem czasu i kosztem wzajemnych pretensji.
Doraźnie jednak trzeba nieco odchudzić, żeby forum w ogóle się bujało.
Przyjmijmy, że odchudzimy forum o 1/4, jak to wdzięcznie podpowiada mi OTLamp. O ile odwleczemy problem? Wychodzi, że o mniej niż 2 lata. Oczywiście olbrzymim nakładem czasu i kosztem wzajemnych pretensji.
Doraźnie jednak trzeba nieco odchudzić, żeby forum w ogóle się bujało.
-
- 1875...2499 postów
Z usuwaniem byłbym ostrożny, bo potem zostają wiadomości z opisem pustych kwadracików zamiast zdjęć lub odesłania do nieistniejących tematów. Proponuję najpierw się zorientować jaki jest koszt komercyjnego serwera.
Może ktoś bardziej zorientowany wyjaśni mi, czy chodzi o przeniesienie całej strony trioda.com czy tylko forum, bo nawet nie wiem o co pytać...
Dodane:
Na pytanie o cenę odpowiedzieli pytaniem o parametry:
Może ktoś bardziej zorientowany wyjaśni mi, czy chodzi o przeniesienie całej strony trioda.com czy tylko forum, bo nawet nie wiem o co pytać...

Dodane:
Na pytanie o cenę odpowiedzieli pytaniem o parametry:
Czy ktoś zna wymagania Triody?Proszę o podanie parametrów jakie Państwa interesują.
Tomek
-
- administrator
UWAGA !!!!
Załączniki nie mają nic wspólnego z problemem objętości bazy danych !!!!!!!!
To są pliki przechowywane poza bazą i jest na nie mnóstwo miejsca na serwerze!!!
Apeluję aby nic nie usuwać bez wyraźnej potrzeby.
Rozwiązaniem problemu nie jest usuwanie postów. Ile ich można usunąć. Za parę miesięcy problem znowu zaistnieje. Nie dopuszczam możliwości, aby problemy techniczne blokowały rozwój Forum.
Są dwa wyjścia - albo w najbliższym czasie zostanie podniesiony limit rozmiaru bazy w NetArcie, albo Forum przeniesiemy do innego usługodawcy.
Proszę więc jedynie o podawanie namiarów na sprawdzonych usługodawców. Wszelkie wynalazki z usuwaniem informacji z zawartości bazy Forum nie wchodzą w grę.
ps. Chodzi wyłącznie o przeniesienie samego Forum. TRIODA ma wykupiony serwer prawie do końca roku - wersja Pro z powierzchnią 20GB i transferem 2000GB - jak widać nie ma potrzeby przenosin.
W grę może wchodzić jakieś oprogramowanie umożliwiające niewidoczne dla Użytkownika podzielenie Forum - co sądzicie o tych narzędziach: http://www.echophp.com
Załączniki nie mają nic wspólnego z problemem objętości bazy danych !!!!!!!!
To są pliki przechowywane poza bazą i jest na nie mnóstwo miejsca na serwerze!!!
Apeluję aby nic nie usuwać bez wyraźnej potrzeby.
Rozwiązaniem problemu nie jest usuwanie postów. Ile ich można usunąć. Za parę miesięcy problem znowu zaistnieje. Nie dopuszczam możliwości, aby problemy techniczne blokowały rozwój Forum.
Są dwa wyjścia - albo w najbliższym czasie zostanie podniesiony limit rozmiaru bazy w NetArcie, albo Forum przeniesiemy do innego usługodawcy.
Proszę więc jedynie o podawanie namiarów na sprawdzonych usługodawców. Wszelkie wynalazki z usuwaniem informacji z zawartości bazy Forum nie wchodzą w grę.
ps. Chodzi wyłącznie o przeniesienie samego Forum. TRIODA ma wykupiony serwer prawie do końca roku - wersja Pro z powierzchnią 20GB i transferem 2000GB - jak widać nie ma potrzeby przenosin.
W grę może wchodzić jakieś oprogramowanie umożliwiające niewidoczne dla Użytkownika podzielenie Forum - co sądzicie o tych narzędziach: http://www.echophp.com
-
- 1875...2499 postów
Czy możesz podać wymagane parametry serwera dla forum? A może znasz przybliżony koszt takiego serwera i niepotrzebnie pytam?admin pisze:ps. Chodzi wyłącznie o przeniesienie samego Forum. TRIODA ma wykupiony serwer prawie do końca roku - wersja Pro z powierzchnią 20GB i transferem 2000GB - jak widać nie ma potrzeby przenosin.
Tomek