General Error?

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: General Error?

Post autor: Thereminator »

Warto też zajrzeć do własnego panelu i przejrzeć załączniki - niektóre są zbędne i zajmują miejsce na dysku, inne mają niepotrzebnie duże rozmiary - zdjęcia kilka MB gdzie wystarczyłoby kilkadziesiat kB. Żeby nie było - o swoich też piszę. Właśnie poleciał w kosmos zbędny 2MB skan artykułu o spawarkach.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
Matizz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Matizz »

Napisałeś, że braknie nam tematów do dyskusji, później edytowałeś posta i widzę, że jednak kilka tematów znalazłeś.

AD1 to uważam, że powinien zostać bo to mój pierwszy post, w którym witam się z użytkownikami forum :mrgreen:
AD2 też - można się dowiedzieć, ze drut na rezystory nadający się do lutowania jest u Bogusia na półce ;).
Jest tam również mała powtórka z prawa ohma, (ponieważ dalej nie wszyscy je znają i potrafią zastosować), oraz kilka przykłądów jak sobie poradzić z budową takiego rezystora.

Osobiście bardziej draażnią mnie tematy z działu audiofilskiego:
viewtopic.php?f=14&t=6233
viewtopic.php?f=14&t=7139&st=0&sk=t&sd=a
viewtopic.php?f=14&t=11289
viewtopic.php?f=14&t=11624

A może to dlatego, że moje WM BIS 101 mają mało wspólnego z ałdiofilizmem....

Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Jeśli Generał robi się dlatego że mamy za dużo postów to niech każdy zrobi sobie rachunek sumienia i pozgłasza (wykrzyknikiem) nieważne, swoje tematy. Ja już to kiedyś zrobiłęm u siebie jak Trzczsen robił porządki w Ogłoszeniach.
Pozdrawiam!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
kmk2000
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: kmk2000 »

A nie ma takiej opcji, żeby zdjęcia z bazy przenieść na dysk? Nie uwierzę że sam tekst tyle miejsca zajmuje.
@edit - mój błąd... przy ~153 tysiącach postów i bazie 500MB wychodzi ok. 3,5KB/post co jednak mieści się w granicach mojej wiary

Ewentualnie można by przetestować któryś z amerykańskich hostingów typu "unlimited" jak np. http://www.hostnine.com/web-hosting/
Ostatnio zmieniony wt, 9 lutego 2010, 00:05 przez kmk2000, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

kmk2000 pisze:A nie ma takiej opcji, żeby zdjęcia z bazy przenieść na dysk? Nie uwierzę że sam tekst tyle miejsca zajmuje.
A ja nie uwierzę, że zdjęcia nie są na dysku, tylko w bazie. Obejrzałem swój profil i okazało się, że zamieściłem 490 zdjęć :oops: przy czym niektóre miały prawie 1M :oops: :oops: :oops: Więc teoretycznie półtora użytkownika mogłoby spokojnie te 500M wygenerować w załącznikach.
kmk2000 pisze:Ewentualnie można by przetestować któryś z amerykańskich hostingów typu "unlimited" jak np. http://www.hostnine.com/web-hosting/
A jeśli nagle szlag trafi serwer albo FBI zamknie właściciela albo zostanie zastrzelony w porachunkach gangów? :? :twisted:
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

Ok, wywalilem kilka swoich zalacznikow. Wiele tego nie ma (jakies 1MB) ale zawsze. Jesli chodzi o stare tematy to jednak jestem przeciw -- czesto szukam po forum i znajduje rzeczy, ktore mnie interesuja -- stad nie zadaje niektorych pytan ;)

Chetnie dorzuce sie do nowego serwera. Dajcie tylko znac komu przelac kase ;)

Pozdr,
Tomek
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

admin pisze:Proszę o informacje dotyczące solidnego usługodawcy, który nie ogranicza bazy do 500MB.
Tam gdzie mam stronę - http://www.progreso.pl Bazy MySQL są opisane jako 'bez ograniczeń'. rozmiar konta 5 lub 10GB. Ja (ale mam malutka stronkę) nie mam z nimi problemów.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

futrzaczek2 pisze:Działy handlowe można bez żalu wyczyścić zostawiając ostatnie 3 miesiące. Teraz mamy do listopada 2007.
Jak zacząłem to robić to wywołało protesty, więc wyrzucanie starych ogłoszeń zostało przerwane.
Alek

Post autor: Alek »

Wydaje się, że to wszystko to będzie walka z wiatrakami :? . Co prawda usunąłem właśnie kilka swoich załączników, nie zważając jednak, czy zaszkodziło to treści postów, w których te załączniki siedziały. Czy odchudzenie jednak o te 2 MB poprawi sprawę :?: A jeśli tak, to na jak długo :?

Proponuję jednak usunięcie zawartości kosza i zbędnych ogłoszeń (choć to ostatnie wymaga naprawdę gruntownego przejrzenia) plus rachunek sumienia.
Awatar użytkownika
efekt02
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: efekt02 »

tszczesn pisze:
admin pisze:Proszę o informacje dotyczące solidnego usługodawcy, który nie ogranicza bazy do 500MB.
Tam gdzie mam stronę - http://www.progreso.pl Bazy MySQL są opisane jako 'bez ograniczeń'. rozmiar konta 5 lub 10GB. Ja (ale mam malutka stronkę) nie mam z nimi problemów.
moim zdaniem 'bez ograniczeń' znaczy raczej - n osobnych, a nie bez ograniczeń wagowych :(
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Moje ogłoszenia z działów Sprzedam i Kupię można hurtowo wyrzucić.
Alek

Post autor: Alek »

Forum ma praktycznie 7 lat, ale nie będzie miało trzynastu żyć. Problemem informatyzacji jest to, że generuje się przy tej sposobności sporo szumu informacyjnego. Tak naprawdę jesteśmy w stanie zapchać każdą objętość bez żadnego problemu. Nie ma znaczenia jaki będzie limit- prędzej czy później staniemy przed tym samym zagadnieniem. Za rok, 5 czy 10 lat.

Przyjmijmy, że odchudzimy forum o 1/4, jak to wdzięcznie podpowiada mi OTLamp. O ile odwleczemy problem? Wychodzi, że o mniej niż 2 lata. Oczywiście olbrzymim nakładem czasu i kosztem wzajemnych pretensji.
Doraźnie jednak trzeba nieco odchudzić, żeby forum w ogóle się bujało.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Tomasz Gumny »

Z usuwaniem byłbym ostrożny, bo potem zostają wiadomości z opisem pustych kwadracików zamiast zdjęć lub odesłania do nieistniejących tematów. Proponuję najpierw się zorientować jaki jest koszt komercyjnego serwera.
Może ktoś bardziej zorientowany wyjaśni mi, czy chodzi o przeniesienie całej strony trioda.com czy tylko forum, bo nawet nie wiem o co pytać... :oops:

Dodane:
Na pytanie o cenę odpowiedzieli pytaniem o parametry:
Proszę o podanie parametrów jakie Państwa interesują.
Czy ktoś zna wymagania Triody?
Tomek
admin
administrator

Post autor: admin »

UWAGA !!!!

Załączniki nie mają nic wspólnego z problemem objętości bazy danych !!!!!!!!
To są pliki przechowywane poza bazą i jest na nie mnóstwo miejsca na serwerze!!!
Apeluję aby nic nie usuwać bez wyraźnej potrzeby.

Rozwiązaniem problemu nie jest usuwanie postów. Ile ich można usunąć. Za parę miesięcy problem znowu zaistnieje. Nie dopuszczam możliwości, aby problemy techniczne blokowały rozwój Forum.

Są dwa wyjścia - albo w najbliższym czasie zostanie podniesiony limit rozmiaru bazy w NetArcie, albo Forum przeniesiemy do innego usługodawcy.
Proszę więc jedynie o podawanie namiarów na sprawdzonych usługodawców. Wszelkie wynalazki z usuwaniem informacji z zawartości bazy Forum nie wchodzą w grę.

ps. Chodzi wyłącznie o przeniesienie samego Forum. TRIODA ma wykupiony serwer prawie do końca roku - wersja Pro z powierzchnią 20GB i transferem 2000GB - jak widać nie ma potrzeby przenosin.

W grę może wchodzić jakieś oprogramowanie umożliwiające niewidoczne dla Użytkownika podzielenie Forum - co sądzicie o tych narzędziach: http://www.echophp.com
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Tomasz Gumny »

admin pisze:ps. Chodzi wyłącznie o przeniesienie samego Forum. TRIODA ma wykupiony serwer prawie do końca roku - wersja Pro z powierzchnią 20GB i transferem 2000GB - jak widać nie ma potrzeby przenosin.
Czy możesz podać wymagane parametry serwera dla forum? A może znasz przybliżony koszt takiego serwera i niepotrzebnie pytam?
Tomek