Zdalne sterowanie do TV libra/Saturn itp
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- walllker
- 625...1249 postów
Re: Zdalne sterowanie do TV libra/Saturn itp
A ja mam TV Granit z głowicą wewnątrz TV i nie jest to moje dzieło, jak będzie mi się chciało to pójdę zrobię zdjęcia i wam pokażę, ale od razu prostuję że nie jest to fabryczne rozwiązanie, ktoś kiedyś w tym TV wywalił głowice lampowa bębnowa, wycioł z boku dziurę i włożył 3 klawiszowy programator taki jaki był w Saturnie czy Librze, głowice od wspomnianych TV, płytkę z stabilizatorem i rezystorami z przystawki ZTA 201 i tak granit ma tranzystorowa głowice VHF/UHF, przypuszczam po jakości wykonania i widać części z demobilu że to radosna twórczość jakiegoś domorosłego elektronika który w latach 80 początku 90 przerobił TV na bardziej funkcjonalny, najpierw chciałem to wywalić i przywrócić oryginał ale że jest to bardzo unikatowe rozwiązanie zostawiłem nietknięte dla potomnych jako przykład pomysłowości Polaków oczywiście TV działa i odbiera z modulatorem na wszystkich kanałach
-
- 3125...6249 postów
Przełączniki bębnowe były po czasie zawodne, poza tym tylko12 kanałów....w RiK były opisany sposób zastąpienia przełącznika bębnowego głowicą ZTG, to nie problem, bodaj Lazuryt 207 (mam) był jedynym takim TV gdzie do (układowo) typowego Ametysta1012 wsadzono głowicę ZTG oczywiście bez przełącznika bębnowego, potem już nastąpiła era TV zunifikowanych sieciowych na ZTG.
- walllker
- 625...1249 postów
Lazuryt 208 to ciekawa hybryda pomiędzy ametystem a librą, mam go w kolekcji osobna płytka na montaż głowicy ZTG i płytka z układem zasilacza, bardzo lubię ten TV
-
- 3125...6249 postów
Jedyny TV z głowicą ZTG, ale jeszcze z chassis mozaiką do wewnątrz.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
-
- 125...249 postów
Polskie graty elektroniczne zbieram od kilkunastu lat i też nie widziałem takiego pilota, a nawet samej wtyczki. Pomyślałem jednak, że w czasach telewizorów z rodziny Libra mocno rozpowszechniły się różne systemy telewizji użytkowej. Wiadomo, że regulowanie telewizora podwieszonego gdzieś pod sufitem byłoby trudne. Być może wówczas było realizowane takie zdalne sterowanie, tyle że nie w formie pilota, a na panelu sterującym? W moim technikum były takie telewizory, ale funkcję pilota pełnił dyżurny wyposażony w kij od szczotki.
-
- 3125...6249 postów
Kto jest to jest na fejsie, są tacy co nie są i nie będą.....Miłego dnia.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 125...249 postów
To jest pilot z odbiornika Aladyn. Był nierozłączny z telewizorem, a w samej skrzynce nie było odpowiadających mu manipulatorów.
-
- 3125...6249 postów
- walllker
- 625...1249 postów
Te gałki przy przełączniku kanałów to włącznik z regulacją głosu, synchronizacja pionowa i pozioma, liniowość pionowa, wysokość obrazu, w takich TV jak Belweder, Szmaragdy, Turkusy, Szafiry, Alladyny itd. te gałki były na zewnątrz tv w standardzie dopiero schowano je w środku przy Lazurytach, Ametystach Berylach choć nie do końca bo na tylnej ściance tych zunifikowanych TV w pierwszych modelach nadal wystawały pokrętła do liniowości czy szerokości obrazu.