MSI H81-E34 - przerwane ścieżki i nie działające USB 3.0
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
MSI H81-E34 - przerwane ścieżki i nie działające USB 3.0
Witam!
Dziś uwaliłem płytę główną w AiO Zoneo Phantom, to typowy micro-ATX, płyta MSI H81M-E35, obsunął się wkrętak i poszło po dwóch ścieżkach idących od głównych gniazd USB 3.0 do kontrolera tychże, to jakiś chipset VIA, próbowałem zlutować ale nie mam tak małego grota i drutu , więc płyta została z samym USB 2.0.
Wszystko inne działa poprawnie, raczej niebieskie złącze USB 3.0 też powinno chodzić ale nie mam śledzia.
Kupiłem używaną MSI 81M-E34, bo procek i RAM pasują, ale nurtuje mnie, czy ktoś z Kolegów ma zaplecze i wiedzę, by mi uratować te 4 gniazda USB,
Ma ktoś pomysł?
Ja nie zrobię, bo moja Mama choruje i od nerwów trzęsą mi się ręce, nie mam kynaru, narzędzi i soldermaski UV w płynie.
Ktoś by mi pomógł?
Płyta niewiele warta, druga kosztowała 109zł, więc wolałbym, by to mi zrobić po kosztach, jestem "bogaty" na papierze, choć i to wątpliwe....gdybym miał kasę, to bym tu nie pytał, stać mnie było na starą płytę z demontażu, gdybym był "milionerem" jaki myślano na Elektrodzie, to bym tu wrzucił mobo z Intelem 7-9 generacji a nie stary szrot.
Tu fotka z sieci ale to jest to samo To są komputery na zamówienia rządowe, dlatego bym chciał pomocy.
Taki sprzęt na śmieciach raczej nie leży, nowy kilka tysięcy złotych kosztował, ja drugi dostanę jeszcze ale bym to chciał uratować a nie wywalić
Dziś uwaliłem płytę główną w AiO Zoneo Phantom, to typowy micro-ATX, płyta MSI H81M-E35, obsunął się wkrętak i poszło po dwóch ścieżkach idących od głównych gniazd USB 3.0 do kontrolera tychże, to jakiś chipset VIA, próbowałem zlutować ale nie mam tak małego grota i drutu , więc płyta została z samym USB 2.0.
Wszystko inne działa poprawnie, raczej niebieskie złącze USB 3.0 też powinno chodzić ale nie mam śledzia.
Kupiłem używaną MSI 81M-E34, bo procek i RAM pasują, ale nurtuje mnie, czy ktoś z Kolegów ma zaplecze i wiedzę, by mi uratować te 4 gniazda USB,
Ma ktoś pomysł?
Ja nie zrobię, bo moja Mama choruje i od nerwów trzęsą mi się ręce, nie mam kynaru, narzędzi i soldermaski UV w płynie.
Ktoś by mi pomógł?
Płyta niewiele warta, druga kosztowała 109zł, więc wolałbym, by to mi zrobić po kosztach, jestem "bogaty" na papierze, choć i to wątpliwe....gdybym miał kasę, to bym tu nie pytał, stać mnie było na starą płytę z demontażu, gdybym był "milionerem" jaki myślano na Elektrodzie, to bym tu wrzucił mobo z Intelem 7-9 generacji a nie stary szrot.
Tu fotka z sieci ale to jest to samo To są komputery na zamówienia rządowe, dlatego bym chciał pomocy.
Taki sprzęt na śmieciach raczej nie leży, nowy kilka tysięcy złotych kosztował, ja drugi dostanę jeszcze ale bym to chciał uratować a nie wywalić
Re: MSI H81-E34 - przerwane ścieżki i nie działające USB 3.0
Prawdopodobnie koszt naprawy przekroczy znacznie wartość tej płyty...
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!
Dlatego kupiłem drugą.....poza tym nie takiej reakcji oczekiwałem

Ową płytę można wsadzić do obudowy ATX i w port PCI-E wsadzić kontroler USB 3.0.
Kolega Locutus ma doświadczenie z takimi pracami.
A u siebie to ceny jak na Elektrodzie, tylko głupki faktorują a jak trzeba zrobić, to kasa z góry.
Coś tam kiedyś ‚posmarkałem’
Wrzuć fotkę miejsca z uszkodzeniem.
Inna sprawa, że przesyłka w dwie strony zwiększa wartość płyty o 50%
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!
Płyta idzie w kosz, kupiłem za 109zł prawie identyczną MSI H81M-E34, jutro dojdzie.
Ale już wkrętakiem nie będę majstrował przy chłodzeniu.
Po prostu tak byłem zdenerwowany, że mi się łapy trzęsły.....gdybym miał swój warsztat zamykany na klucz i wyciszony, to bym nie zepsuł tego.
Tymczasem mam "piękne"
drzwi z tektury, przez które wszystko słychać, tak sobie myślę, by robić to w nocy
Ale fakt, kleić tego nie warto.....ścieżki poszły idące do portów na maskownicy, procesor Core i5, który tam siedzi jest więcej warty niż ta płyta, no i 8GB RAM w jednej kości.
A jeszcze jedno.....tam jest zasilacz Modecom FEEL 400W, na testerze napięcia OK, ryzykować czy w kosz?
Płyta idzie w kosz, kupiłem za 109zł prawie identyczną MSI H81M-E34, jutro dojdzie.
Ale już wkrętakiem nie będę majstrował przy chłodzeniu.
Po prostu tak byłem zdenerwowany, że mi się łapy trzęsły.....gdybym miał swój warsztat zamykany na klucz i wyciszony, to bym nie zepsuł tego.
Tymczasem mam "piękne"

Ale fakt, kleić tego nie warto.....ścieżki poszły idące do portów na maskownicy, procesor Core i5, który tam siedzi jest więcej warty niż ta płyta, no i 8GB RAM w jednej kości.
A jeszcze jedno.....tam jest zasilacz Modecom FEEL 400W, na testerze napięcia OK, ryzykować czy w kosz?
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
W kwestii Modecoma byłbym ostrożny. Rozbierałem jakiś inny chiński zasilacz 300W i Modecoma podobnego do Twojego, bebechy praktycznie identyczne. To chyba o czymś świadczy.... Ale możesz zrobić testy pod obciążeniem i/lub zajrzeć do środka bo elektrolity w takich zasilaczach lubią puchnąć.
Pozdrawiam,
A.
Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!Olkus pisze: ↑czw, 23 stycznia 2025, 15:41 W kwestii Modecoma byłbym ostrożny. Rozbierałem jakiś inny chiński zasilacz 300W i Modecoma podobnego do Twojego, bebechy praktycznie identyczne. To chyba o czymś świadczy.... Ale możesz zrobić testy pod obciążeniem i/lub zajrzeć do środka bo elektrolity w takich zasilaczach lubią puchnąć.
Pozdrawiam,
A.
To nie założę, jedzie do mnie gamingowy zasilacz EVGA 100-W1-0430 430W 80+, 430W ale prawdziwe, jednak ten FEEL przepracował tam ponad dekadę i nie strzelił, poza tym każdy zasilacz jest zrobiony w Chinach, tylko ten, co nowy kosztuje ponad 200-300zł to można bez ryzyka i po 15 latach zamontować.
Sam posiadam Corsair TX650W, kosztowała w 2020 roku około 400zł ale do dziś nie sprawił problemów, używki kupowałem zawsze tzw. "gamingowe", czyli dla graczy a ci mają na przykład GPU w cenie dobrego, używanego auta.....zasilacz bez zabezpieczeń to głupi pomysł przy RTX4090 za około 12 tysięcy złotych.
Ten FEEL pójdzie może i do Ciebie , bo nawet na warsztat wolę Corsair, Fractal Design czy Antec albo EVGA.....choćby na ryzyko porażenia prądem czy pożaru

Te Modecomy są dobre do PC biurowych a to coś takiego, z jednego będzie emulowana Amiga, są takie rzeczy jak PiMiga również na x86-64, to Linux Debian z Amiberry w autostarcie.
Płyta jutro dojdzie i będzie transplantacja procesora i pokażę oba PC na Forum a warto , bo to nigdzie niespotykana, modułowa konstrukcja, firma z Kutna robi to pod zamówienia rządowe i wojskowe.
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!
Doszła płyta, działa bez problemu, tylko dwa gniazda w innym miejscu ale był duży zapas kabelków.
Stara mi tak przerypane ścieżki Zasilacze z obu PC wywalone, bo to było to
Badziewie puste w środku, tzw. "czarna lista"
PC-ty to tak są zrobione
To są desktopowe bebechy zintegrowane z monitorem Full HD. BIOS/UEFI w obydwu płytach identyczny.
Te naprawiony robi za Amigę
Jak widać lata to na Debianie
PC-ty były używane w firmie z branży IT z Białegostoku, to nie szło do sklepów, a do budżetówki, płyty główne tu stosowane spełniają normę MIL-STD-801.
A zasilacze....no do biura nie potrzeba 500-1000W
W jednym jest fajny SSD 256GB Plextora w aluminiowej obudowie i karta WLAN TP-LINK, wsadziłem ją do tego drugiego, co w oryginale został poza zasilaczem.
Pękło mi jedno chłodzenie, boxowy Intel.....przełożyłem z innego ale trzeba kupić.
Jak się Kolegom takie coś podoba?
Doszła płyta, działa bez problemu, tylko dwa gniazda w innym miejscu ale był duży zapas kabelków.
Stara mi tak przerypane ścieżki Zasilacze z obu PC wywalone, bo to było to

PC-ty to tak są zrobione
To są desktopowe bebechy zintegrowane z monitorem Full HD. BIOS/UEFI w obydwu płytach identyczny.
Te naprawiony robi za Amigę

PC-ty były używane w firmie z branży IT z Białegostoku, to nie szło do sklepów, a do budżetówki, płyty główne tu stosowane spełniają normę MIL-STD-801.
A zasilacze....no do biura nie potrzeba 500-1000W

W jednym jest fajny SSD 256GB Plextora w aluminiowej obudowie i karta WLAN TP-LINK, wsadziłem ją do tego drugiego, co w oryginale został poza zasilaczem.
Pękło mi jedno chłodzenie, boxowy Intel.....przełożyłem z innego ale trzeba kupić.
Jak się Kolegom takie coś podoba?