Witam,
TV Junost 401D, wymieniłem w nim uszkodzony powielacz (dzięki Koledze rysiekg) i kondensatory w zasilaczu, pozostał problem ze zwężonym obrazem w poziomie. Dodatkowo zasilacz jest przeciążony (zwiększona pulsacja, widać zafalowane boki siatki obrazowej) i występuje pionowa jasna linia po środku:
Po podłączeniu do zewnętrznego zasilacza stabilizowanego, TV pobiera 2A prądu przy 17V, co wydaje się zbyt dużo (zasilacz podłączony przed stabilizatorem telewizora). Zmieniłem na szybko kondensatory elektrolityczne w rejonie układu odchylania poziomego, pobieżnie sprawdziłem elementy. Może ktoś już kiedyś przerabiał podobny problem? W dawnych czasach miewałem podobne usterki, najczęściej problemem były nie do końca dopasowane trafopowielacze, zamienniki. Teraz trochę goni mnie czas, którego ciągle brak, a chciałbym oddać ten sprzęt młodemu zapaleńcowi na gwiazdkę, a i nie pałam do niego zbyt wielką sympatią (do TV oczywiście ).
Pozdrawiam!
Junost 401D zwężony obraz, przeciążony zasilacz
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Junost 401D zwężony obraz, przeciążony zasilacz
Sprawdzić kondensator sprzęgający cewki H {spadek pojemności}.
Dzięki
Znalazłem chwilę na grzebanie. Kondensator szeregowy z cewkami jest ok. Zacząłem więc szukać wśród tych, co tworzą układ rezonansowy z cewkami i transformatorem linii. I trafiłem - C122 (może komuś się przyda). Tak więc teraz regulacje, jakieś "wygrzewanie", czyszczenie obudowy i prezent będzie
Pozdrawiam!
Znalazłem chwilę na grzebanie. Kondensator szeregowy z cewkami jest ok. Zacząłem więc szukać wśród tych, co tworzą układ rezonansowy z cewkami i transformatorem linii. I trafiłem - C122 (może komuś się przyda). Tak więc teraz regulacje, jakieś "wygrzewanie", czyszczenie obudowy i prezent będzie
Pozdrawiam!
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!
Masz generator plansz testowych?
Ja kupiłem ORION "Made in UK" z lata 90-tych, dałem coś koło 190zł z zapasów wojskowych.
Masz Meratronik czy rosyjski Teletest?
Mój ma tylko PAL.....przy cz-b to nie ma znaczenia a "kolorów" rosyjskich nie zbieram, miałem okazję Elektrona półprzewodnikowego za 100zł kupić{na chodzie i dekoderem PAL} ale sprzedający kumpel ojca i wolałem olać
Czarno-białych mam kilka, w tym lampowego Philips Philetta z ekranem 12 cali, turystyczny{nie wiem czemu- lampowe raczej na 12V nie są} a i problem z fonią jest.....zupełna cisza, ewidentnie coś ze wzmacniaczem końcowym fonii ale nie ma weny twórczej by tam zajrzeć, 13 lat to stoi z plombami producenta.
Masz generator plansz testowych?
Ja kupiłem ORION "Made in UK" z lata 90-tych, dałem coś koło 190zł z zapasów wojskowych.
Masz Meratronik czy rosyjski Teletest?
Mój ma tylko PAL.....przy cz-b to nie ma znaczenia a "kolorów" rosyjskich nie zbieram, miałem okazję Elektrona półprzewodnikowego za 100zł kupić{na chodzie i dekoderem PAL} ale sprzedający kumpel ojca i wolałem olać
Czarno-białych mam kilka, w tym lampowego Philips Philetta z ekranem 12 cali, turystyczny{nie wiem czemu- lampowe raczej na 12V nie są} a i problem z fonią jest.....zupełna cisza, ewidentnie coś ze wzmacniaczem końcowym fonii ale nie ma weny twórczej by tam zajrzeć, 13 lat to stoi z plombami producenta.
Jakiś rok temu kupiłem polski generator Elmier:
Kosztował stówkę. Ma to co trzeba: PAL, SECAM, NTSC, fonię 4,5, 5,5, 6, 6,5 MHz i modulator VHF/UHF. Na zdjęciu, nad nim stoi moja samoróbka z 98 roku na PIC-u (projekt z "PE"), ale wiele TV lampowych ma na nim problem z synchronizacją).