Wzmacniacz Metz AME 4990 wyłącza się.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Wzmacniacz Metz AME 4990 wyłącza się.
Witam!
Nabyłem za nieduże pieniądze komplet Metz-wzmacniacz AME 4990 i tuner SYT 4991. Sprzęt ładnie się prezentuje, ale ma jeden problem.
Po załączeniu zasilania wzmacniacz gra do momentu, aż suwak potencjometru przesunę na ok. 20% zakresu. Wtedy rozłącza się przekaźnik podający sygnał na kolumny. Dzieje się tak również bez podłączonych kolumn. Końcówki na STK 4038 II.
Proszę Kolegów bardziej obeznanych z tematem o podpowiedź, gdzie szukać uszkodzenia.
Pozdrawiam-Grzegorz
Nabyłem za nieduże pieniądze komplet Metz-wzmacniacz AME 4990 i tuner SYT 4991. Sprzęt ładnie się prezentuje, ale ma jeden problem.
Po załączeniu zasilania wzmacniacz gra do momentu, aż suwak potencjometru przesunę na ok. 20% zakresu. Wtedy rozłącza się przekaźnik podający sygnał na kolumny. Dzieje się tak również bez podłączonych kolumn. Końcówki na STK 4038 II.
Proszę Kolegów bardziej obeznanych z tematem o podpowiedź, gdzie szukać uszkodzenia.
Pozdrawiam-Grzegorz
Re: Wzmacniacz Metz AME 4990 wyłącza się.
Cześć,
1. Zacząłbym od sprawdzenia czy na potencjometr głośności nie dochodzi napięcie stałe. W takim wypadku podczas podgłaśniania może zadzaiałać zabezpieczenie przd pojawiniem się napięcia stałego na wyjściu. To jednak powinno też skutkować trzaskami przy podgłaśnianiu.
2. Kondensator w samym zabezpieczeniu C17 3.3u/50V- może utracił pojemność
3. Zwarty kondensator na wejściu końcówki C2 4,7u/25V
Schemat oglądałem z tego miejsca:
https://elektrotanya.com/metz_ame-4990_ ... ad.html#dl
1. Zacząłbym od sprawdzenia czy na potencjometr głośności nie dochodzi napięcie stałe. W takim wypadku podczas podgłaśniania może zadzaiałać zabezpieczenie przd pojawiniem się napięcia stałego na wyjściu. To jednak powinno też skutkować trzaskami przy podgłaśnianiu.
2. Kondensator w samym zabezpieczeniu C17 3.3u/50V- może utracił pojemność
3. Zwarty kondensator na wejściu końcówki C2 4,7u/25V
Schemat oglądałem z tego miejsca:
https://elektrotanya.com/metz_ame-4990_ ... ad.html#dl
Mała aktualizacja. C17 jednak jest od wykrywania przeciążenia, ale też może być w to zamieszany, jeszcze C18 - on jest od wykrywaia napięcia stałego
Witam!
Dzięki Kol. Misiek13 za namiary na schemat i wskazówki, od czego zacząć poszukiwanie uszkodzenia. Najpierw muszę zlokalizować te wszystkie elementy. Na szczęście konstruktorzy nie byli "upierdliwi" i przewidzieli dostęp do druku po odkręceniu dolnej metalowej osłony. Będzie zajęcie na coraz dłuższe wieczory!
Pozdrawiam-Grzegorz
Dzięki Kol. Misiek13 za namiary na schemat i wskazówki, od czego zacząć poszukiwanie uszkodzenia. Najpierw muszę zlokalizować te wszystkie elementy. Na szczęście konstruktorzy nie byli "upierdliwi" i przewidzieli dostęp do druku po odkręceniu dolnej metalowej osłony. Będzie zajęcie na coraz dłuższe wieczory!
Pozdrawiam-Grzegorz
Witam!
Już zacząłem pracę. Na początku profilaktycznie wymieniłem te C2. Nic to nie dało.Napięcie na nóżce 1 STK wynosi 130 na jednym i 200 mV na drugim. Na nóżkach 12 i 14 jest ok.50 V o odmiennej polaryzacji a na 13 ok. 10 mV. Wylutowałem C 18, według schematu powinien mieć 330 mF, wstawiony jest 470 na 10 V. Zmierzyłem go na tym chińskim testerze-ma 460 mF ESR 0,17 Ohm.Chyba nic mu nie jest.
Podałem sygnał z małej MP-3 zamiast tunera i odcinało przekaźnik dopiero przy 50% potencjometru-ten sygnał był mniejszy niż z tunera.
Proszę o dalsze wskazówki, gdzie szukać uszkodzenia.
Pozdrawiam-Grzegorz
Już zacząłem pracę. Na początku profilaktycznie wymieniłem te C2. Nic to nie dało.Napięcie na nóżce 1 STK wynosi 130 na jednym i 200 mV na drugim. Na nóżkach 12 i 14 jest ok.50 V o odmiennej polaryzacji a na 13 ok. 10 mV. Wylutowałem C 18, według schematu powinien mieć 330 mF, wstawiony jest 470 na 10 V. Zmierzyłem go na tym chińskim testerze-ma 460 mF ESR 0,17 Ohm.Chyba nic mu nie jest.
Podałem sygnał z małej MP-3 zamiast tunera i odcinało przekaźnik dopiero przy 50% potencjometru-ten sygnał był mniejszy niż z tunera.
Proszę o dalsze wskazówki, gdzie szukać uszkodzenia.
Pozdrawiam-Grzegorz
Jeżeli moment wyłączania się zmienił na skutek podłączenia źródła o mniejszym napięciu wyjściowym może to świadczyć, że działa zabezpieczenie przciążeniowe - warto sprawdzić kondensatory na płytce do gniazd głośnikowych. Można to zrobić bez ich wylutowywania - wystarczy wyłączyć głośniki przełącznikiem głośników i do gniazd głośnikowych podłączyć miernik - tutaj jednak objaw powinien występować przy włączonym głośniku a lub b natomiast powinien ustępować przy wyłaczeniu obydwu przełączników.
Możliwe jest też, że sam detektor zwarcia na TR1 działa nieprawidłowo. Można zmierzyć napięcie baza -emiter na tranzystorze TR2 2SA970 - jeżeli nie ma przeciążenia to to napięcie ma być równe 0. Jeżeli jego wartość jest większa to może nieprawidłowo działać TR1. To sprawdzenie ma tylko sens gdy jesteśmy pewni, że nie ma przeciążenia.
Napięcie na wyprowadzeniu 13 końcówki STK - 10mV - czy sprawdziłeś na obydwu kanałach? Jeżeli jest większe to może świadczyć o problemie z serwem na IC2. Napięcia na wyjściach IC2 2 i 7 powinny być zbliżone do tych na schemacie. Jeżeli osiągają wartość zbliżoną do 15V to jest zły znak. Może być problem z samą końcówką
Możliwe jest też, że sam detektor zwarcia na TR1 działa nieprawidłowo. Można zmierzyć napięcie baza -emiter na tranzystorze TR2 2SA970 - jeżeli nie ma przeciążenia to to napięcie ma być równe 0. Jeżeli jego wartość jest większa to może nieprawidłowo działać TR1. To sprawdzenie ma tylko sens gdy jesteśmy pewni, że nie ma przeciążenia.
Napięcie na wyprowadzeniu 13 końcówki STK - 10mV - czy sprawdziłeś na obydwu kanałach? Jeżeli jest większe to może świadczyć o problemie z serwem na IC2. Napięcia na wyjściach IC2 2 i 7 powinny być zbliżone do tych na schemacie. Jeżeli osiągają wartość zbliżoną do 15V to jest zły znak. Może być problem z samą końcówką
Wymieniłem wszystkie kondensatory na płytce głośnikowej i wzmacniacz gra pięknie!
Dziękuję Koledze za wsparcie i link do schematu.
Pozdrawiam-Grzegorz
Dziękuję Koledze za wsparcie i link do schematu.
Pozdrawiam-Grzegorz
Najprawdopodobniej przekaźnik zabezpieczenia reaguje na zbyt wysokie napięcie stałe na wyjściu, co sugeruje problem w układzie końcówki mocy na STK4038 II. Sprawdź napięcia na wyjściu głośnikowym przed przekaźnikiem – jeśli jest tam DC, trzeba zbadać kondensatory w torze sygnałowym oraz tranzystory sterujące w okolicy układu STK. Jeśli same napięcia zasilania końcówki są prawidłowe, to możliwe, że STK wymaga wymiany.
[usunięty link do reklamy]
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!Zozeł pisze: ↑wt, 19 listopada 2024, 11:41 Najprawdopodobniej przekaźnik zabezpieczenia reaguje na zbyt wysokie napięcie stałe na wyjściu, co sugeruje problem w układzie końcówki mocy na STK4038 II. Sprawdź napięcia na wyjściu głośnikowym przed przekaźnikiem – jeśli jest tam DC, trzeba zbadać kondensatory w torze sygnałowym oraz tranzystory sterujące w okolicy układu STK. Jeśli same napięcia zasilania końcówki są prawidłowe, to możliwe, że STK wymaga wymiany.
Wręczam Koledze ZŁOTĄ ŁOPATĘ za "odkopanie" tematu sprzed roku