Po solidnym SPA, zaczeła całkiem sensownie wyglądać... trzeba dać jej szansę
SOCKET4 - reanimować ?
Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer
SOCKET4 - reanimować ?
Ze złomu, trafiła do mnie tak płyta z przeznaczeiem na części.
¯\_(ツ)_/¯
-
alpher
- 500...624 posty

Re: SOCKET4 - reanimować ?
Ja bym spasowal, sama tylko wymiana podstawki pod procesor to syzyfowa robota, a i jeszcze thrzeba ja miec. 
Wstępne oględziny wykazały, że w gnieździe procesora, uszkodzona jest tylko górna część, która jest demontowalnaalpher pisze: czw, 17 października 2024, 18:09 Ja bym spasowal, sama tylko wymiana podstawki pod procesor to syzyfowa robota, a i jeszcze thrzeba ja miec.![]()
Dobra wiadomość jest taka, że nie trzeba go wylutowywać, a zła, że trzeba zdobyć górną część...
Mam już plan na 'prowizorkę' do sprawdzenia czy płyta w ogóle przejdzie POST.
Wymiana złącza ISA będzie upierdliwa ale bezproblemowa, do zdobycia/zrobienia również transformatorek przetwornicy.
Może nawet nie będzie potrzebny bo widziałem te płyty w wersji 'bez'.
Wszystko zależy od tego czy uda się wyprostować i przylutować piny S82378ZB...
¯\_(ツ)_/¯
-
staszeks
- 2500...3124 posty

Na zdjęciu widzę przyżółcenie płyty.
To niedokładność zdjęcia, czy tak jest faktycznie?
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
To kwestia oświetlenia/aparatu. Gniazda PCI są białe, laminat intensywnie zielony.staszeks pisze: pt, 18 października 2024, 11:23 Na zdjęciu widzę przyżółcenie płyty.
Całe szczęście leżała gdzieś na spodzie kontenera bo ani nie dostała wody ani słoneczko jej nie 'nadrgyzło'.
¯\_(ツ)_/¯
-
alpher
- 500...624 posty

To raczej nie powinno byc problemem, tani chinoskop czy nawet duza lupa i da rade.Locutus pisze: pt, 18 października 2024, 00:07 Wszystko zależy od tego czy uda się wyprostować i przylutować piny S82378ZB...
Tutaj problemem może być ułamanie pinów przy obudowie podczas prostowania.
Główne uderzenie przyjęła ISA, ale on też dostał krawędzią "czegoś" podczas upadku...
¯\_(ツ)_/¯
A jak to jest w ogóle z wymianą takiej podstawki, bo rozumiem, że taka płyta to jest druk wielostronny?
W płycie są 'normalne' przelotki.ECC83 pisze: sob, 19 października 2024, 15:05 A jak to jest w ogóle z wymianą takiej podstawki, bo rozumiem, że taka płyta to jest druk wielostronny?
Po podgrzaniu laminatu 'jakoś idzie' nawet chińską rozlutownicą.
Jak nie zależy na podstawce (tak jak w moim przypadku), najlepiej dokonać destrukcji plastiku i wylutowywać piny pojedynczo.
Dzięki za link !kolawski pisze: sob, 19 października 2024, 14:57 https://www.ebay.pl/itm/225096520436?_s ... R8bhvM3UZA
¯\_(ツ)_/¯
Przy sobotnim wieczorze, wziąłem się za S82378ZB.
Na stronie, która oberwała, niezerwane były dokładnie 2 piny...
Zdezelowane nogi wyprostowane i całość przylutowana.
Wyszło całkiem nieźle... bez "chinoskopu" było by ciężko
¯\_(ツ)_/¯
Ponudzę dalej, reanimacja postępuje.
Z płyty wyprute wszystkie elementy 'do wymiany'. 82378 ma wszystkie nogi na miejscu
Pożyczyłem transformator z podobnej płyty a żeby nie inwestować bez pewności 'że coś z tego będzie' w nowe gniazdo, odciąłem część odpowiedzialną za 'dopychanie' a resztę wykroiłem z płytki uniwersalnej. Jest nadzieja, płyta wykazuje chęci do życia, ale zatrzymuje się na błędzie E1...
Z płyty wyprute wszystkie elementy 'do wymiany'. 82378 ma wszystkie nogi na miejscu
Pożyczyłem transformator z podobnej płyty a żeby nie inwestować bez pewności 'że coś z tego będzie' w nowe gniazdo, odciąłem część odpowiedzialną za 'dopychanie' a resztę wykroiłem z płytki uniwersalnej. Jest nadzieja, płyta wykazuje chęci do życia, ale zatrzymuje się na błędzie E1...
¯\_(ツ)_/¯
-
alpher
- 500...624 posty

Swietny patent z ta plytka uniwersalna.

Dzięki
Prace postępują, znalazłem jeszcze dwie uwalone nogi w pamięci cache, które mi 'umknęły' uprzednio.
"Pożyczony" transformator grzał się niemiłosiernie (wzięty z płyty SOCKET5 - niższe napięcie i moc procesora).
Ominąłem więc dziwaczy układ zasilania procesora z przetwornicy 12V ->( 5 lub 5.25)V.
W późniejszych wersjach tej płyty Intel też już go nie stosował.
Na ten moment płyta wpada w pętle przy pierwszych krokach POST.
https://www.youtube.com/watch?v=Lyucn4K5_-g
¯\_(ツ)_/¯