ИСКРА 111 !

Komputery retro, konsole do gier itd.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: ИСКРА 111 !

Post autor: Marek7HBV »

Klawiatura kontraktonowa
DSC09128.JPG
:D
Awatar użytkownika
Gregsta
100...124 posty
100...124 posty
Kontakt:

Post autor: Gregsta »

Witam!
Poszukuję tego modułu pamięci magnetostrykcyjnej do kalkulatora Iskra111 ( nie 111M ):
IMG_20190828_154748231_sm.jpg
Niestety mój moduł jest uszkodzony i raczej już nic sie nie da zrobić a bardzo chciałbym przywrócić ustrojstwo do pełnej funkcjonalności :P
Jesli sie nie uda zdobyć to ew. mój kalkulator pójdzie na części do ratowania innych :idea:

PS/ Niestety próbowałem naprawić układ ale pourywane są cewki - nawet gdyby to sie udalo jakimś cudem to zestrojenie potem prawdopodobnie i tak by nie było możliwe... reszta kalkulatora jest sprawna - zasilanie, klawiatura, wyświetlacz ok /... więcej:

https://chomikuj.pl/neo666x/techniczne/ ... Y/foto/mem
Dynaco ST-70, Dynaco FM-3, Philips AG9016
Awatar użytkownika
Gregsta
100...124 posty
100...124 posty
Kontakt:

Okazuje sie że istnieje szansa zastąpienia pamięci magnetostrykcyjnej współczesną technologią ( no w sumie to nawet nie dziwi ) w oparciu o np. rejestry przesuwne lub pamięć FIFO mikrokontrolera typu ATMEGA, Arduino Uno etc. :idea: Konieczne będzie w torii zastosowanie dwukanałowego ( dwutorowego raczej? ) konwertera stanów logicznych RTL>CMOS ( chociaż jest prawdopodobieństwo że przy zbliżonych napięciowo stanach niskich/wysokich może zadziałać bez ) jednak prawdopodobnie użyje tu dwóch transoptorów + rezystory pull-up; ew. też jest opcja z TXB0108 ( chociaż preferowałbym optoizolację ). Wartość pętli opóźnienia udało mi sie odczytać z wcześniejszych zabaw oscyloskopem ( Period of: 1413us = 707 Hz / Max: 128 - Min: -127 = 255 Pk-Pk )... zastanawiam sie jeszcze nad wartością bufora pamięci ( wydaje mi sie że gdzies to jest w instrukcji ). Porozkminiałem sobie z GPT4 na ten temat - wyszła bardzo ciekawa rozmowa ( polecam ) - skompilowałem już wsad, działa... natenczas wszystko wygląda bardzo interesująco:

https://chatgpt.com/share/c101b29c-2059 ... fbdec7fdbb także ten :wink:

Tak wygląda odczyt z oscyloskopu ( kiedy wszystko jeszcze działało ) - dzięki temu mam dokładną wartość opóźnienia układu pamięci:
Zrzut ekranu z 2019-09-10 21-30-05.png
No a tu dowód że można... także na dniach biorę sie do roboty 8) .../ sugestie mile widziane :D / :

https://www.youtube.com/watch?v=Dj5dIqYp4BU
Awatar użytkownika
Gregsta
100...124 posty
100...124 posty
Kontakt:

Wydaje mi sie że ogarnąłem problem konwersji sygnałów RTL/CMOS ale to jest bardziej złożone niż by sie mogło wydawać :?
Znalazłem tu jakąs niemiecką stronę z mglistym wytłumaczeniem o co kaman ( ale przynajmniej sporo rzeczy sie zgadza ) :roll: :

https://computermuseum.informatik.uni-s ... /iskra111/

iskra_os01s_hq.jpg
Pamięć składa się z 10 zwojów drutu stalowego. Średnica cewek wynosi około 13,5 cm, co daje całkowitą długość drutu 4,24 m. Według książek o fizyce prędkość dźwięku w stali wynosi 3000 m/s. Matematycznie daje to czas opóźnienia pamięci wynoszący: 4,24 m / (3000 m/s) = 1,41333 ms

Zmierzyliśmy naszym oscyloskopem: 1,404 ms!

Jak obliczono, tak zmierzono: Kanał 1 oscyloskopu pokazuje napięcie anodowe na lampie Nixie o najniższej wartości. Ponieważ wyświetlacz działa synchronicznie z pamięcią roboczą, odległość pomiędzy dwoma impulsami anodowymi jest równa czasowi podróży w obie strony lub słowu, tj. 1,4 ms.
Zawartość pamięci jest wyświetlana na drugim kanale, ale przy tej rozdzielczości czasowej nie można jej zobaczyć szczegółowo.

iskra_os02s_hq.jpg
Maszyna posiada trzy rejestry widoczne i jeden niewidoczny. Jedno miejsce po przecinku każdego z tych rejestrów przebiega bezpośrednio jedno po drugim w kodzie binarnym. Akumulator jest podświetlona na żółto, rejestr wejścia/wyjścia jest podświetlony na niebiesko, pamięć jest podświetlona na czerwono, a rejestr pomocniczy jest podświetlony na fioletowo. Czas biegnie od lewej do prawej na ekranie oscyloskopu, dokładnie odwrotnie niż w arytmetycznym zapisie poliadycznym. Mówiąc prosto - wszystkie liczby dziesiętne i binarne na oscylogramach należy czytać od prawej (wyższa cyfra) do lewej!

Możesz zobaczyć numer 107 w akumulatorze (żółty), numer 033 w rejestrze wejścia/wyjścia (niebieski) i numer 909 w pamięci (czerwony). Wzór bitowy 1111 można zobaczyć tylko w fioletowym rejestrze pomocniczym na oscyloskopie po naciśnięciu klawisza przecinka pokazuje się. Należy sprawdzić, czy rejestr ten służy innym celom, za pomocą analizatora logicznego.

Można również zauważyć, że anoda Nixie lamp o najniższej wartości porządkowej jest aktywowana w czasie cyfry 2-iej, ponieważ cyfrę 1-szą należy najpierw wypchnąć z pamięci wykonawczej, aby ją wyświetlić lub móc z nią przeprowadzić jakiekolwiek obliczenia.

Impuls synchronizujący można prawdopodobnie zobaczyć po lewej stronie, nad pomarańczową linią. Zawsze cyklicznie krąży, nawet jeśli wszystkie rejestry zostaną usunięte. Problem z utrzymaniem stałej czasowej pętli polega na rozszerzalności cieplnej: jeśli robi się cieplej, drut staje się dłuższy, a impulsy również przebiegają przez niego dłużej. Maszyna reguluje częstotliwość taktowania poprzez odległość pomiędzy impulsami synchronicznymi.

Wydaje mi się że najważniejsze jest "przechwycenie" impulsu synchronizacji - nie koniecznie musi to być sygnał cyfrowy 0/1 przynajmniej w rozumieniu czystej logiki RTL :? Niewiadomo też jakie procesy zachodzą wewn. oryginalnej pamięci ( modulacja/demodulacja )
Impulsy te synchronizują pracę wyświetlacza NIXIE i stanowią jakby taktowanie całego ustrojstwa :o
Może trzeba by zastosować jakieś przetworniki ADC in > FIFO/1ms > DAC out i zrobić pętlę cyfrową "analogową" ? - te sygnały są niejednoznaczne
Tak wyglądają "gołe" impulsy synchronizacji:
oxscope.jpg
ODPOWIEDZ