Gdzie jest Leo?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Gdzie jest Leo?
Wbrew pozorom nie chodzi mi o małe lwiątko, które się gdzieś zawieruszyło... Pod koniec lat 70. "Biazet" wytworzył podobno serię prototypową przenośnych turystycznych telewizorów "Leo" o przekątnej ekranu 6 cali. Dziś trafiły do mnie trzy bloki odchylania z takich telewizorów. Trochę przypomina "Velę", ale nią nie jest. Zespół jest mniej więcej o połowę mniejszy od "Velowskiego". Inny jest transformator odchylania poziomego i wiele innych szczegółów. Podzespół ze zdjęcia (mam 3 szt.) ma napisane na radiatorze: "po udarach 40000". Zapewne zespół ten przeszedł próby udarowe. Łudzę się, że ktoś ma więcej informacji na temat tej ciekawej, ale jednak "zaginionej" kontrukcji.
-
- 125...249 postów
Re: Gdzie jest Leo?
Ponieważ Biazet wtedy jeszcze nie produkował telewizorów pod własną marką, zapewne przekazał dokumentację do WZT, gdzie nowy telewizor wdrożono. Idąc tym tokiem rozumowania, zerknąłem do instrukcji serwisowej Veli T-101.
Czy możesz wrzucić więcej skanów z tej instrukcji? Sprawdziłem, że w sieci na palcach jednej ręki można policzyć dostępne zdjęcia tej wersji Veli.
-
- 3125...6249 postów
Tak samo jak info o niewdrożonej do produkcji Veli 16cali, miałem tylko okazję na Wolumenie pogadać (niestety, dziś już nieaktualne.....) z gościem, który brał udział w działaniu na tym polu, dostałem też od niego kineskop 16cali ale dokumentację i prototypową obudowę wcześniej wywalił, cienka ,,veloska'' szyjka i odpala z marszu zamiast 12 cali, mam drugi, też nowy, zapasowy.
-
- 125...249 postów
Serwisówkę oczywiście zeskanuję, ale jak zwykle potrzebuję trochę czasu, więc proszę o cierpliwość.
W istocie Vela T-101 jest rzadkością (sam nie mam mimo wieloletniego zbieractwa), ale nie można powiedzieć, że jest to zaginiona konstrukcja - kilka egzemplarzy było wystawionych na portalu aukcyjnym. Poniżej zdjęcia z Allegro. Zaznaczam, że wrzucam je bez wiedzy i zgody autora.
W istocie Vela T-101 jest rzadkością (sam nie mam mimo wieloletniego zbieractwa), ale nie można powiedzieć, że jest to zaginiona konstrukcja - kilka egzemplarzy było wystawionych na portalu aukcyjnym. Poniżej zdjęcia z Allegro. Zaznaczam, że wrzucam je bez wiedzy i zgody autora.
Nie miał się on nazywać Luna 01? W internecie jest kilka zdjęć katalogowych i z MTP.cirrostrato pisze: ↑wt, 27 lutego 2024, 07:43 Tak samo jak info o niewdrożonej do produkcji Veli 16cali, ...
-
- 3125...6249 postów
Ten TV w czerwonym kubraczku to raczej, rozmiarowo, z kineskopem jak w Elektronice WŁ100 czy Szilialisie czyli 16Ł1B, my chyba nie robiliśmy tak małych lamp obrazowych, czyżby planowano import z ZSRR(?), mam jeden taki kineskop zapasowy do Szilialisa, nawet zasilacz ma ,,dopięty'' z tyłu obudowy jak ten czerwony karzełek.
-
- 3125...6249 postów
Chyba się jednak mylę, w zapasach kineskopów mam jeden z Iwicznej (Warszawa Puławska 42) o oznaczeniu M14-311, ekran rozmiarowo jak w 16ŁK1B, jedno ale, ruski ma ekran idealnie płaski, mój lekko wypukły jak w Veli, nigdy nie odpalałem (w oryginalnym fabrycznym pudełku, nowy), nie wiem, czy nie świeci na zielono.........Jednak mój kineskop ma trochę bardziej zaokrąglone naroża choć na zdjęciach to różnie bywa, gdzieś powinienem mieć fabryczny i chyba nawet kompletny monitor (brak obudowy zewnętrznej i oczywiście zasilacza) na bazie kineskopu M14-311a płytka odchylania w WN identyczna jak w Veli.cirrostrato pisze: ↑wt, 27 lutego 2024, 15:35 Ten TV w czerwonym kubraczku to raczej, rozmiarowo, z kineskopem jak w Elektronice WŁ100 czy Szilialisie czyli 16ŁK1B, my chyba nie robiliśmy tak małych lamp obrazowych, czyżby planowano import z ZSRR?
Lamp monitorowych robiliśmy całkiem sporo. Z tych najmniejszych były M12-311, M14-311 i M16-311. Świeciły na zielono, prawdopodobnie siarczek cynku aktywowany miedzią i glinem.
-
- 125...249 postów
Tak, to jest importowany 16ŁK1B. Dzięki temu importowi, już 10 lat po premierze Elektroniki WL100, Polakom udało się zrobić telewizor turystyczny, który był wprawdzie nieco większy, ale za to zużywał o wiele więcej prądu.cirrostrato pisze: ↑wt, 27 lutego 2024, 15:35 Ten TV w czerwonym kubraczku to raczej, rozmiarowo, z kineskopem jak w Elektronice WŁ100 czy Szilialisie czyli 16Ł1B, my chyba nie robiliśmy tak małych lamp obrazowych, czyżby planowano import z ZSRR(?), mam jeden taki kineskop zapasowy do Szilialisa, nawet zasilacz ma ,,dopięty'' z tyłu obudowy jak ten czerwony karzełek.
Ostatecznie małe kineskopy w Polsce też powstały: MW 19-311 zastosowany w Inco Camping oraz jakiś 4-calowy do miniaturowego monitora MTU-121.
- Załączniki
-
- VelaT101_male.part1.rar
- (2 MiB) Pobrany 32 razy
-
- VelaT101_male.part2.rar
- (2 MiB) Pobrany 26 razy
-
- VelaT101_male.part3.rar
- (2 MiB) Pobrany 22 razy
-
- VelaT101_male.part4.rar
- (2 MiB) Pobrany 21 razy
-
- VelaT101_male.part5.rar
- (2 MiB) Pobrany 25 razy
-
- VelaT101_male.part6.rar
- (2 MiB) Pobrany 21 razy
-
- VelaT101_male.part7.rar
- (1.03 MiB) Pobrany 21 razy
- daniel22
- 250...374 postów
- Kontakt:
Faktycznie, ładny telewizorek, choć wygląda, jakby był wybrakowany na zdjęciach z internetu i tych powyżej. Jakby brakowało jakieś ramki, są otwory w obudowie na nią. Różnica w poborze mocy gruba, bo elektronika WŁ-100 ma w instrukcji 5W przy 12V, podczas gdy vela T-101 ma 14W poboru przy 12V. No nieźle - 10 lat później zrobić telewizor o 3 razy większym poborze prądu od "dawcy kineskopu" z ZSRR... Na kempingu musiał wkurzyć jakiegoś kierownika, rozładowując mu w fiacie akumulator, no i koniec produkcji