Moje wielkie szczęście- Tiemp 3...

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Alek

Moje wielkie szczęście- Tiemp 3...

Post autor: Alek »

Wśród podarków, jakie otrzymałem znalazł się też OTV Tiemp 3. Szczęście jest wielkie i to w sensie dosłownym. Jest to śliczny odbiornik sowiecki, nadgryziony nieco zębem czasu. Oględziny wskazują na brak kilku lamp, jakieś przeróbki przy wysokim napięciu, brak głośnika i ścianek : tylnej i dolnej.
Jeśli ktoś ma jakieś szpargały do tego cudeńka to oczywiście jestem chętny. Mogę też to cudeńko zamienić na jakiś polski odbiornik, którego nie mam, tj. jakąś wersję Neptuna (tylko te pierwsze!), którego nie mam, Szmaragda 902, Klejnota, Belwedera 14''.
Załączniki
DSCN2423.JPG
DSCN2425.JPG
DSCN2426.JPG
DSCN2427.JPG
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Moje wielkie szczęście- Tiemp 3...

Post autor: Marcin K. »

Alek, pisałem Ci, że mogę mieć coś na wymianę :)
Dla tych których interesują dane nt. tego odbiornika: http://rw6ase.narod.ru/000/tw/temp3.html
Pozdrawiam.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Alek

:arrow: Marcin

Sprawdziłem- mam OT1401 i to chyba nawet dwa...
Natomiast co do Tiempa to znalazłem, że mam jego oryginalną instrukcję. Ponadto, uzupełniłem już braki lamp (poza lampą prostownika w.n.- ktoś coś tu poprzerabiał...)
Załączniki
tiemp1.jpg
Alek

Sprawa naprawy tego cudeńka jak leży, tak leżała :( . Może ma ktoś drugie na części lub może ktoś chce się za coś wymienić?
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Czego brakuje Ci Alku?
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Alek

Brak ścianki tylnej i dolnej, brak głośnika, brak przynajmniej części elementów transformatora linii. To rzeczy, których brak widać gołym okiem.
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: Michał_B »

Nie jest tak źle.

Pamiętasz mojego Oriona? Stan dużo gorszy, a dało się go zrobić żeby działał jako-tako.
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
Alek

Problemem jest brak części. Mogę jedynie zrobić łatanie polskimi zamiennikami.
Awatar użytkownika
Alek
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Dopiero po przejrzeniu forum zobaczyłem, że temat jest bardzo stary. Jak widać, po wielu latach jestem w trakcie naprawy tego radzieckiego cudu techniki, który spokojnie czekał na swoją kolej. Ktoś przede mną grzebał w tym telewizorze, co nie ułatwia zadania. Było coś kombinowane z prostownikiem sieciowym, bo jakoś mało diod było. Jeden kondensator elektrolityczny zwierał. Parę innych było odlutowanych, chyba z powodu upływności. Zostawiłem je i dołożyłem pod spodem nowe.
Wstępnie uruchomiłem stopień odchylania poziomego i częściowo fonię. Uszkodzony był potencjometr ostrości, który zwierał do masy, bardzo obciążając diodę tłumiąco- usprawniającą. Transformator linii wstawiłem "nowy" tj. po remoncie cewki w.n. (naprawiłem kilka lat temu, nie wiedząc od jakiego telewizora jest transformator linii). Cewki odchylające mam ewidentnie nieoryginalne. Oryginalne miały odczep w środku.
Te, które tu były, chyba wstawione były "na sztukę", bo wyprowadzenia się zupełnie nie zgadzały. Cewki te "robiły" zwarcie. Podłączyłem je inaczej i wysokie napięcie jest. Może ktoś ma takie cewki w swych zapasach?
Na pewno problem jest jeszcze ze wzmacniaczem wizji i odchylaniem pionowym. Ale w tym będę grzebał innego dnia.
Oględziny wskazują, że mój Tiemp 3 to wersja z 1958 r.
Awatar użytkownika
Alek
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Nie jest jeszcze dobrze, ale są ślady życia :D
Załączniki
tiemp3.jpg
tiemp3.jpg (18.08 KiB) Przejrzano 531 razy
ODPOWIEDZ