Szmaragd 902 i Klejnot
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- walllker
- 625...1249 postów
Szmaragd 902 i Klejnot
Ostatnio zacząłem skanować instrukcje serwisowe z swoich zbiorów, i znalazłem tam trochę rzadkich, których w sieci nie idzie znaleźć, więc postanowiłem podzielić się na forach gdzie mam konto, i gdzie są osoby które mi już nie raz pomogły. Mam nadzieję że komuś się także przydadzą takie skany. Pozdrawiam 

- Załączniki
-
- Szmaragd 902 Klejnot 1.pdf
- (2.41 MiB) Pobrany 338 razy
Re: Szmaragd 902 i Klejnot
Przed niespełna godziną dojechał do mnie Szmaragd 902 z okolic Zamościa. Drugi Szmaragd kupiłem kilka miesięcy temu w Małopolsce, gdzie czekał sobie na decyzję dotyczącą transportu od użytkownika ecc83. Jakie było nasze zdziwienie, gdy okazało się, że ten z Małopolski to Szmaragd 902 OT1711 z 1962 r., na chassis bez płytki drukowanej, zaś ten z Zamościa ma płytkę drukowaną, wyprodukowany chyba w grudniu 1963 r. , ale o oznaczeniu OT1714
. Trusz wspomina, że były wersje z płytką i bez, ale nie było mowy o tym, że jest wersja oznaczana jako OT1714
.

Szmaragd 901 miał tor p.cz., m.cz. z blachy, a
Szmaragd 902 miał tor p.cz., m.cz. na płytce drukowanej.
Szmaragd 902 miał tor p.cz., m.cz. na płytce drukowanej.
Zauważ że, Szmaragd 901 miał jasną kremową ramkę kineskopu, a Szmaragd 902 miał taką albo ciemną brązową.
Zależy, która wersja. Była i taka i taka.EF22 pisze:Szmaragd 902 miał tor p.cz., m.cz. na płytce drukowanej.
- walllker
- 625...1249 postów
A to ciekawostka, czy jest możliwość zdjęcia wnętrza Szmaragda 902 z metalowym chasis od p.cz, jestem ciekawy jak to wygląda, nie ukrywam że zawsze byłem przekonany że w 902 tylko montowano p.cz i tor m.cz na PCB a tu niespodzianka. Nie jestem znawcą ale w PRL starano się wykorzystać co było, więc jest możliwe że wprowadzono nowy model Szmaragda 902, odtrąbiono sukces ale, opóźniała się produkcją PCB więc żeby wyrobić normy postanowiono w początkach produkcji wykorzystać zalegające stare nazwijmy to metalowe chasis z p.cz i m.cz od 901 i zamontować je zamiast PCB, telewizor z zewnątrz nie zdradzał co kryje środek, produkcja szła, normy wyrobiono lub przekroczono, niezmarnowaly się zalegające części, premie poszły, telewizory były w sklepach, wszyscy zadowoleni choć to tylko moje przypuszczenia.
- walllker
- 625...1249 postów
Już znalazłem zdjęcia Szmaragda 902 z całym metalowym chasis bez PCB, wygląda na pierwszy rzut oka jakby włożono chasis z 901. Człowiek uczy się całe życie a i tak umiera głupi
Mój jest z lutego 1962Alek pisze: ↑wt, 11 kwietnia 2023, 20:04 Przed niespełna godziną dojechał do mnie Szmaragd 902 z okolic Zamościa. Drugi Szmaragd kupiłem kilka miesięcy temu w Małopolsce, gdzie czekał sobie na decyzję dotyczącą transportu od użytkownika ecc83. Jakie było nasze zdziwienie, gdy okazało się, że ten z Małopolski to Szmaragd 902 OT1711 z 1962 r., na chassis bez płytki drukowanej, zaś ten z Zamościa ma płytkę drukowaną, wyprodukowany chyba w grudniu 1963 r. , ale o oznaczeniu OT1714. Trusz wspomina, że były wersje z płytką i bez, ale nie było mowy o tym, że jest wersja oznaczana jako OT1714
.

Data na chassis 
Wynika że do sprzedaży mógł trafić na Gwiazdkę 1962, albo Wielkanoc 1963.
A na filtrach 
Wynika że do sprzedaży mógł trafić na Gwiazdkę 1962, albo Wielkanoc 1963.