Wejście antenowe koncentryczne a symetryczne w polskich TV
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- walllker
- 625...1249 postów
Wejście antenowe koncentryczne a symetryczne w polskich TV
Szanowni koledzy, może to nie miejsce na ten temat, ale mnie zaciekawił po obejrzeniu na YouTube filmu z Alkiem w roli głównej o telewizorze Wisła. Pytanie brzmi skoro pierwszy masowo produkowany telewizor Wisła miał wejście antenowe koncentryczne 75om, to dlaczego od Belwedera aż do końca epoki telewizorów librowo saturnowych zaczęto stosować wejście antenowe symetryczne 300om, aby pod koniec lat 70tych znów masowo wracać do wejścia koncentrycznego w czarnobiałych ale tranzystorowych TV jak np Cyngus. Zresztą w blokach z wielkiej płyty w których się wychowałem kable do Anteny zbiorczej były i tak prowadzone kablem koncentrycznym. Może ktoś mi wytłumaczyć dlaczego na te powiedzmy 20lat wybrano kable symetryczne 300om.
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Re: Wejście antenowe koncentryczne a symetryczne w polskich TV
Pewnie prościej się łączyło z anteną - w końcu dipola to wyjście symetryczne i nie potrzebujesz nic z wyjątkiem kabla po drodze. A powrót do wejść koncentrycznych wiązałbym z upowszechnianiem się zbiorczych systemów antenowych, które wygodniej robić koncentryczne.
Taniocha.Anteny miały typowo wyjście symetryczne i zabawa w desymetryzatory i koncentryki była zbyt droga.Jedynie przy długich połączeniach miało to sens i zdarzało się że trzeba było desymetryzator z kawałka kocentryka dostrajać nożem na dachu
.Dopiero wejście w systemy antenowe dwuzakresowe i instalacje zbiorcze narzuciło koncentryczność. 

- walllker
- 625...1249 postów
Dziękuję bardzo za odpowiedź, czyli stare porzekadło od wieków aktualne "jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze" pozdrawiam.
Tylko że w głowicy desymetryzator i tak się znajdował.
Mogło by go tam nie być jakby wejście było niesymetryczne (wtedy by był przy antenie).
Więc jedną oszczędność widzę tu w kablu.
Mogło by go tam nie być jakby wejście było niesymetryczne (wtedy by był przy antenie).
Więc jedną oszczędność widzę tu w kablu.
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213
viewtopic.php?f=16&t=29213
- disaster
- 1250...1874 posty
No nie jest to typowo polski wynalazek. W Stanach do lat 90 telewizory posiadały dwie śrubki do przyłączenia anteny przewodem płaskim.
Potem przeszli bodaj na złącza typu F.
Potem przeszli bodaj na złącza typu F.
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
- czyt
- 375...499 postów
- Kontakt:
Otóż niekoniecznie: PRL miał swoją specyfikę. Wejścia symetryczne były w TV monochromatycznych, aż do czasu scalaków w nich i TV kolor (ale nie Rubin, nie pamiętam, ale CCCP chyba miały koncentryczne (profesjonalne!) : D. Dostępność przewodów (fiderów) była, aczkolwiek typowa, dla tamtych czasów. Bo miałem antenę na 9 kanał i zrobione to było okragłym (75-niesymetrycznym). Przy antenie były porobione piękne pętle=symetryzatory i na górze i na dole. Odbiór był ze 120km! A symetryczny przewód, się pojawił wraz z Przystawką na UHF. I był to przewód Al - aluminiowy drut. Komuna znała się na pieniądzach, aczkolwiek moim zdaniem nie było toksycznego robienia BUBLI, celowo aż tak, jak teraz. Dziś część przewodów robi się z żelaza (podobnie jak bilon). Telewizoryzacja trwała w latach ~70-76, czyli początkowy Gierek. T. społeczeństwa.
"... UF21 - AGA-sekretarzyk", UY1N - mogę zaoferować PCL, PL500RFT, diody WN/lampowe, telewizyjne.
Skoro odbiorniki w tamtym czasie były beztransformatorowe (gorące chassis - masa odbiornika mogła być fazą sieci, zależnie od włożenia wtyczki sieciowej), to transformatorki na wejściach głowicy niejako wymuszały podłączenie symetryczne.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
- disaster
- 1250...1874 posty
Jak już pisałem - rozwiązanie było znane również za oceanem. Tam uzasadniano to prostotą instalacji antenowej. Używano nawet płaskich kabli antenowych z powycinanymi otworami pomiędzy żyłami przewodu w celu minimalizacji wpływu wiatru.
We Włoszech również było to popularne rozwiązanie.
We Włoszech również było to popularne rozwiązanie.
-
- 100...124 posty
A na czym ten wpływ wiatru polegał? Pytam, bo pamiętam doskonale zjawisko, które uniemożliwiało stosowanie przewodu symetrycznego przy odbiorze kanału 28-go anteną dachową (długi odcinek i do tego poruszany na wietrze). Kontrast obrazu stale się zmieniał, miałem wtedy wrażenie że to od poruszania się fidera biegnącego z dachu po elewacji. Odbiór czarno-biały jedynie testowałem (Antares, wcześniej cz.-biały Rubin 207D). Po wymianie (zdobyciu!) fidera na polski WD-75 było już OK, ale na tym symetrycznym nie dało się oglądać.
Dodam tylko, że sygnał w mieście (Kielce) był dość mocny, ale nie na tyle, by odebrać go poprawnie w mieszkaniu.
Czy spotkał się ktoś z Was z takim mankamentem?
- disaster
- 1250...1874 posty
Chodziło generalnie o mechaniczny wpływ. Przecierane/urywanie
Przewód symetryczny jest tylko symetryczny dla sygnału i nie ekranuje od wpływu zmian na jego zewnętrzu,w przeciwieństwie do koncentryka.Też jestem z Kielc i miałem takie objawy odbioru-może tylko tu tak jest?olgierd pisze: ↑czw, 2 lutego 2023, 12:39A na czym ten wpływ wiatru polegał? Pytam, bo pamiętam doskonale zjawisko, które uniemożliwiało stosowanie przewodu symetrycznego przy odbiorze kanału 28-go anteną dachową (długi odcinek i do tego poruszany na wietrze). Kontrast obrazu stale się zmieniał, miałem wtedy wrażenie że to od poruszania się fidera biegnącego z dachu po elewacji. Odbiór czarno-biały jedynie testowałem (Antares, wcześniej cz.-biały Rubin 207D). Po wymianie (zdobyciu!) fidera na polski WD-75 było już OK, ale na tym symetrycznym nie dało się oglądać.
Dodam tylko, że sygnał w mieście (Kielce) był dość mocny, ale nie na tyle, by odebrać go poprawnie w mieszkaniu.
Czy spotkał się ktoś z Was z takim mankamentem?