Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
I patrzę, I nie wierzę. Głośnik, który ma 72 lata nadal jest w pełni sprawny. Ja w swoich Altusach 140tkach dwa razy wysyłałem głośniki do regeneracji Tonsilowi. Pomimo sentymentu powiedziałem sobie kategorycznie, iż trzeciego razu nie będzie i Altusy poszły w p...Marek7HBV pisze: ↑sob, 24 kwietnia 2021, 12:53 Czas wiosennego sprzątania i przepędzania moli lubiących filc{zwłaszcza ten z głośników}.Aż dziw jak dobrze trzyma się papier{eliptyczny z 54r a okrągły z 49r}DSC07956.JPG.Na wszelki wypadek gdyby chciały się dobrać do nich myszy zatrudniłem strażnika.
![]()
Szlugów nie jaram, ale i tak gąbki szlag trafił po jakichś pińciu latach w GDS16/15, następnie w kupionych na ich miejsce (bo oryginałów już nie było) GDN16/50, w tym czasie rozsypały się przechowywane w piwnicy GDN20/40 i GD12/8 zakupione wraz z GDWK9/40 z myślą o budowie zespołów trójdrożnych (ocalały tylko te ostatnie i wreszcie doczekały się wykorzystania w zespole Vollschmadt 40 ale już z GDN25/40 oraz GD12/8 na szmatach) a także GD10/10 użyte w samochodowych kratkach pod oznaczeniem ZGS10 czy jakoś tak, wreszcie równe im wielkością GDM10/60. Natomiast szambopompy GDN16/10 na zawieszeniach z dętki od rowera wyprodukowane ZTCP w 1975 roku mają się doskonale do dziś, i nawet od jakiegoś czasu są intensywnie grane z lampowym radiem stereo. Mam nadzieję że rada ś.p. Kol. Akordeonisty aby wysmarować zawieszenia olejem silikonowym (nie mylić z silnikowym
cirrostrato pisze: ↑pn, 10 maja 2021, 10:10 Aż z ciekawości zajrzałem (zdjęcie frontu to oka mzik bez narzędzi) do moich ponad 30-to letnich kolumn ciągle w użytkowaniu A-17 (20VA)
W czasach kiedy silikon nie był znany używano do gumy gliceryny w płynie. Mam ok. 40 lat puszkę z różnymi paskami magnetofonowymi zwilżonymi gliceryną i są do tej pory jak nowe a może nawet bardziej elastyczne. Tyle że dawno nie spotkałem zwykłej gliceryny w płynie, są w postaci jakiejś mazi i odpowiednio droższe.