Krzem3 czy przy zmianie częstotliwości ruszałeś w generatorze lub we wzmacniaczu gałką od wzmocnienia sygnału.
Czy te transformatory są takie ładne liniowe ?

Chciałbym aby odpowiedź brzmiała - nie ruszałem.
Pozdrawiam.
A żeś te lampy wymęczył
Krzem jeśli jednak pozwolisz chciałbym się coś dowiedzieć, a że jesteśmy przy pomiarach, może ktoś nam coś jeszcze wyjaśni.
Chciałem zadać pytanie co daje pomiar kwadratu przy częstotliwościach niższych niż 500Hz?
Skoro wiadomo że zawsze będzie miał zwisy.
Chyba nie zauważyłem ich tylko we wzmacniaczach tranzystorowych.
Bo zrozumiałe jest, że prąd stały nie przedostaje się przez transformator wyjściowy, a to co widzimy to jest możliwość magnesowania się tego rdzenia (lub czas opadania pola magnetycznego w rdzeniu).
I czym niższa częstotliwość, tym zwis zawsze jest większy.
Czy dobrze myślę ?
Zauważyłem również, że ten pomiar w przypadku wzmacniaczy lampowych przy niskich częstotliwościach zawsze wypada słabo.
Niestety rdzeń transformatora nie potrafi przechowywać przez tak długi okres czasu, tak dużego ładunku?
Również niezwykle rzadko występuje w muzyce przebieg prostokątny przy tak niskiej częstotliwości, prawda?
Chciałbym aby ktoś to z was to wyjaśnił dlaczego tak jest i czy dobrze myślę w ten sposób sobie to tłumacząc?
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5