Marku, nie chodzi tu o połączenie rożnych metali, bo obok mnie stoi na półce przetwornik OPPO Sonica DAC, w którym mimo ogromnej liczby połączeń różnych metali i półprzewodników (wyprowadzenia układów scalonych, połączenia lutowane, gniazda itp.) zniekształcenia nieliniowe znajdują się na ekstremalnie niskim poziomie 0,000084% (ten wynik i tak jest pewnie mocno zawyżony przez parametry mojej karty pomiarowej; karta ma już kilkanaście lat, a OPPO jest z zeszłego roku i ma "na pokładzie" przetwornik SABRE PRO). -Marek7HBV pisze: ↑sob, 26 maja 2018, 16:32 No tak,sprawa się rypła i każdy widzi że złącza różnych metali tworzą zniekształcenia nieliniowe.Połączenia miedz/cyna/ołów/stal/itp/itd są be i każdy audiofil ma dowód że tylko uzwojenie transformatora głośnikowego,przewód połączeniowy oraz oczywiście cewka głośnika winny być wykonane z jednego kawałka specjalnego superdrutu z ,,krystalicznego spolaryzowanego i coś tam.. srebra.Oczywiście dotyczy to też wszystkich elementów zrobionych z metali oraz przerw miedzy nimi napełnionych specjalnymi olejami z czegoś tam.A poważnie to:wszystkie złącza metali są nieliniowe[praca wyjścia różna dla różnych metali] i zależy to od wartości prądu[ilości elektronów swobodnych].Konkludując,materiałoznawstwo w elektronice jest ważne i oszczędzanie w stylu chińskim żle świadczy o producencie i jego wyrobach oraz daje pole do popisu dla znawców i ekspertów różnej maści.Gdyby zsumować wszystkie procenty zniekształceń z wszystkich elementów z jakich zbudowany jest tor audio,to wyjdzie chyba grubo ponad 100 procent i stąd mój wniosek-szukajmy zniekształceń ujemnych.Przecież musi się to zbilansować na rozsądnym poziomie! z poważaniem za trud pozdrawiam M.
Podpowiedź, co jest naprawdę istotne może stanowić zdjęcie poniżej. -
Z moich eksperymentów wynika, że przyczyną większych zniekształceń w elektronice, mimo najbardziej wyszukanej i doskonale przemyślanej konstrukcji, może być obecność (lub tylko bezpośrednia bliskość) ferromagnetyków. Z tego powodu wyprowadzenia w zwykłych kondensatorach i rezystorach wykonuje się często z cynowanej stali, a w tych lepszych i przeznaczonych do audio wyprowadzenia zawsze są wykonywane z cynowanej miedzi (oczywiście beztlenowej...

Pozdrawiam
Romek