Mój pierwszy regen.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1250...1874 posty
Re: Mój pierwszy regen.
"... 100cm czyli 90pF" - ?
Ja myślę że: 1 cm = 1,11(1) pF czyli 100 cm = 111,1 pF
Oczywiście masz racjęgustaw353 pisze:"... 100cm czyli 90pF" - ?

Pozdrawiam
Marek vel HaMar
Marek vel HaMar
-
- 1250...1874 posty
Sam często myliłem "kierunki" i by nie mieć dylematów przyjmuję równość: 1 cm to 1 pF.
Taka dokładność jest wystarczająca.
Taka dokładność jest wystarczająca.
Wczoraj na "odrzucie produkcyjnym" testowałem poprawione naklejki. Drukarnia się postarała
, tylko projektant jak zwykle zawalił. Skala ma kąt obrotu 270 stopni.

Na potencjometr jak znalazłstaku pisze:Wczoraj na "odrzucie produkcyjnym" testowałem poprawione naklejki. Drukarnia się postarała, tylko projektant jak zwykle zawalił. Skala ma kąt obrotu 270 stopni.

Pozdrawiam
Marek vel HaMar
Marek vel HaMar
Bo jak się człowiek śpieszy... Wyszła koślawa, a ten marmurek to grudki utwardzacza.HaMar pisze: A swoją drogą, dlaczego to odrzut? Na pierwszy rzut oka wygląda całkiem poprawnie. I czy mnie oko nie myli że jest marmurkowy?
- zagore1
- 2500...3124 posty
Wcinam się w nie swój wątek
, ale sam sobie nie poradzę 
Zakupiłem 2 lampki 2Ż27Ł oraz drut nawojowy 0,8mm i 0,2mm.
Pomału będę się zabierał do nawinięcia cewki ... i tu znowu mam pytanie. Na lewej cewce ( 0,8mm) ma być zrobiony odczep od 11 zwoju ( tylko ten 11 zwój to ma być liczony od lewej strony cewki, czy od prawej?? Ze schematu wygląda, że od lewej, ale wolę się dopytać przed nawinięciem..

Zakupiłem 2 lampki 2Ż27Ł oraz drut nawojowy 0,8mm i 0,2mm.
Pomału będę się zabierał do nawinięcia cewki ... i tu znowu mam pytanie. Na lewej cewce ( 0,8mm) ma być zrobiony odczep od 11 zwoju ( tylko ten 11 zwój to ma być liczony od lewej strony cewki, czy od prawej?? Ze schematu wygląda, że od lewej, ale wolę się dopytać przed nawinięciem..
Wołyń 1943. Pamiętamy!
- Jado
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Z tego co (lepiej) widać w książce wynika, że odczep powinien być od prawej strony - czyli 11zw licząc od końcówki nr 3 uzwojenia (od dołu patrząc na schemat ideowy).
Jak widać, czasami dobrze mieć oryginał, bo skan nie zawsze jest dobrej jakości

Pozdrawiam
Jado.
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Jado.
- zagore1
- 2500...3124 posty
Dziękuję 
A tak z czystej ciekawości zapytam: co to jest za książka??

A tak z czystej ciekawości zapytam: co to jest za książka??
Wołyń 1943. Pamiętamy!
- Jado
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
"Cewki do odbiorników" H. Borowskiego
Pozdrawiam
Jado.
Jado.
Zgadzam się Jacku. Ale czasem, jeszcze lepiej mieć kilka wydańJado pisze:Z tego co (lepiej) widać w książce wynika, że odczep powinien być od prawej strony - czyli 11zw licząc od końcówki nr 3 uzwojenia (od dołu patrząc na schemat ideowy).

Pozdrawiam
Marek vel HaMar
Marek vel HaMar
- zagore1
- 2500...3124 posty
Dziękuję - rysunek sam w sobie jest piękny, a dokładność szczegółów niesamowita...HaMar pisze:Zgadzam się Jacku. Ale czasem, jeszcze lepiej mieć kilka wydańJado pisze:Z tego co (lepiej) widać w książce wynika, że odczep powinien być od prawej strony - czyli 11zw licząc od końcówki nr 3 uzwojenia (od dołu patrząc na schemat ideowy).
Jak widać, czasami dobrze mieć oryginał, bo skan nie zawsze jest dobrej jakości. Rzut oka do tego z roku 1954 ujawnił że wcześniejsze wydania były staranniejsze
. Dowód poniżej: Tu nic nie trzeba się domyslać
Wołyń 1943. Pamiętamy!
- Jado
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
No cóż na pewno lepiej, ale na razie kompletuję po jednej książce - własnie zamówiłem 8 (różnych)Zgadzam się Jacku. Ale czasem, jeszcze lepiej mieć kilka wydań. Rzut oka do tego z roku 1954 ujawnił że wcześniejsze wydania były staranniejsze
![]()

Zawsze uważałem jednak, że na każdy temat powinno się mieć co najmniej 3 (różne) książki (lub źródła) - jak w jednej co innego niż w drugiej, to trzecia roztrzyga, która z tych dwóch pierwszych ma rację

Czasami zresztą autor potrafi tak coś zagmatwanie wyjaśniać, że ciężko zrozumieć - inny autor tymczasem potrafi to jasno i zrozumiale wyłożyć.
Pozdrawiam
Jado.
Jado.
Ponieważ moim marzeniem zawsze była konstrukcja odbiornika reakcyjnego, na prawdziwych retro częściach i lampach, to postanowiłem ze swoich własnych lamp wybudować...
http://www.fonar.com.pl/audio/projekty/ ... 39/wzm.htm
Taki wzmacniacz sieciowy, który będzie współpracował oczywiście z cewkami i wszystkim co do odbioru potrzebne.
Wnoszę w związku z tym tylko jedno pytanie, czy będzie ten układ dobrze sprawdzał się w tej roli? Cudów nie chcę, a bardzo zależało mi na tej AL4 (no i mamy klimat
).
Taki wzmacniacz sieciowy, który będzie współpracował oczywiście z cewkami i wszystkim co do odbioru potrzebne.
Wnoszę w związku z tym tylko jedno pytanie, czy będzie ten układ dobrze sprawdzał się w tej roli? Cudów nie chcę, a bardzo zależało mi na tej AL4 (no i mamy klimat

Opisany układ wzmacniacza m.cz. będzie pewnie działał poprawnie (nie analizowałem szczegółowo poprawności projektu ale nic, na pierwszy rzut oka nie wskazuje jego niepoprawności). Jednak pomysł z dołączaniem cewek do pierwszej lampy nie da nigdy tak dobrych efektów jak poprawnie zaprojektowany i wykonany audion na identycznej lampie. Z wad proponowanego rozwiązania, na szybko wyliczyć mogę dwie:ECC83 pisze:Ponieważ moim marzeniem zawsze była konstrukcja odbiornika reakcyjnego, na prawdziwych retro częściach i lampach, to postanowiłem ze swoich własnych lamp wybudować...
Wnoszę w związku z tym tylko jedno pytanie, czy będzie ten układ dobrze sprawdzał się w tej roli? Cudów nie chcę, a bardzo zależało mi na tej AL4 (no i mamy klimat).
1) kondensator regulacji reakcji "wiszący" na potencjale Ua i jako jedyny izolujący owe Ua od masy!!!
2) układy z reakcją regulowaną kondensatorem, mają z reguły t.zw. "twardą reakcję" (nagłe wzbudzenie z charakterystycznym "puknięciem") a co za tym idzie, bardzo trudno podejść w nich płynnie pod punkt reakcji.
Proponuję wykonać wzmacniacz wg opisu i dobudować odbiorczy stopień reakcyjny również na AF7 np w układzie ECO. Będzie równie "klimatyczne", niewiele bardziej złożone i o niebo lepiej działające.
Ostatnio zmieniony śr, 10 czerwca 2015, 12:19 przez HaMar, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Marek vel HaMar
Marek vel HaMar