Oczywiście klapa będzie otwierana, już wstępnie zawiaski przygotowane

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Sporo się namyślałem o wykonaniu głośnika. Najbardziej podobają mi się głośniki tubowe i chyba już obejrzałem wszystko, czego by można użyć do wykonania tuby. Niestety, nic nie udało mi się przypasować. Wymyśliłem sobie, że jak już się zabiorę za taką robotę, to (tylko się nie śmiać) trzeba będzie zbudować koło garncarskie. Nie powinno być kłopotu wyrysowaniem profilu na "roztrąb" i ukręceniu kopyta z gliny. Potem żywica i włókno szklane. Tak samo bym spróbował zrobić fajkę, przez uwalcowanie stożka, wygięcie i podsuszenie, a potem też żywica. Glinę na końcu rozmoczyć i wydłubać. Nie widzę innego domowego sposobu. Potem taką "trąbę" można by osadzić na mniejszej skrzynce, a wniej schować zwykły głośnik, albo zacząć rzeźbić inny napęd głośnika.Jado pisze:A nie myślałeś czasem o tym, żeby zrobić głośnik?
Siatkę powiadasz... A ile?Jado pisze:Skąd tu jednak wziąć gęstą siatkę nierdzewną...
Jeśli już o glinie mowa, to może pójść na całość i zrobić głośnik tubowy ceramiczny - robią takie jako "wzmacniacze" do iPhone'ów (załączniki), ale strasznie drogie (od 165 dolarów kanadyjskich za mały biały, do 600 euro za duży złoty) Były też robione głośnik tubowe (Lenzola - tzw keksdose bo przypominał puszkę na podstawie) z tubą robioną z gipsu zbrojonego jakimiś drutami - to też jakaś opcja Niektóre (ale raczej amerykańskie - Europa ceniła sobie metal i bakelit) miały też (gęsie) szyjki robione z papiermache.staku pisze:Wymyśliłem sobie, że jak już się zabiorę za taką robotę, to (tylko się nie śmiać) trzeba będzie zbudować koło garncarskie. Nie powinno być kłopotu wyrysowaniem profilu na "roztrąb" i ukręceniu kopyta z gliny. Potem żywica i włókno szklane. Tak samo bym spróbował zrobić fajkę, przez uwalcowanie stożka, wygięcie i podsuszenie, a potem też żywica. Glinę na końcu rozmoczyć i wydłubać. Nie widzę innego domowego sposobu. Potem taką "trąbę" można by osadzić na mniejszej skrzynce, a wniej schować zwykły głośnik, albo zacząć rzeźbić inny napęd głośnika.
Już to sprawdzałemspiga pisze:Ale z gliną może buyć problem jeśli chodzi o polerowanie - a rozumiem, ze chodzi o to, by np. środek tuby był gładki.
Na jedną membranę chyba z 0,5m x 0,5m wystarczy (z zapasem).staku pisze:Siatkę powiadasz... A ile?Jado pisze:Skąd tu jednak wziąć gęstą siatkę nierdzewną...![]()
Mnie się podoba górna lub dolna - środek najmniej.staku pisze:
Na koniec jeszcze parę fotek skrzynki z różnymi wariantami ustawienia pokręciołków. Jeszcze się nie zdecydowałem.
Nie mogłem się powstrzymaćJado pisze:Na kole garncarskim zrobisz górną część tuby, ale co z "wygięciem" i zwężającą się dalszą częścią tuby?