Mój pierwszy regen.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Mój pierwszy regen.
O! Dobrze się składa, bo też miałem pytać o wzmacniacz. Chciałoby się i na głośnik posłuchać, tylko nie wiem jakiej lampy użyć. Zawziąłem się na 2Ż27, ale ona to chyba zbyt mikra jest. Jaka jeszcze lampa by się nadawała z żarzeniem 2V i o takim samym wyglądzie?
- zagore1
- 2500...3124 posty
A 4P1L ?staku pisze:O! Dobrze się składa, bo też miałem pytać o wzmacniacz. Chciałoby się i na głośnik posłuchać, tylko nie wiem jakiej lampy użyć. Zawziąłem się na 2Ż27, ale ona to chyba zbyt mikra jest. Jaka jeszcze lampa by się nadawała z żarzeniem 2V i o takim samym wyglądzie?
http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_4p1l.html
Wołyń 1943. Pamiętamy!
I jeszcze: 1G6 / 1G6G / 1G6GT / 1H3C(zapis cyrylicą). To podwójna trioda "bateryjna". Do głośnika jak znalazł, nawet P-P. Może tylko być problem ze zdobyciemstaku pisze:O! Dobrze się składa, bo też miałem pytać o wzmacniacz. Chciałoby się i na głośnik posłuchać, tylko nie wiem jakiej lampy użyć. Zawziąłem się na 2Ż27, ale ona to chyba zbyt mikra jest. Jaka jeszcze lampa by się nadawała z żarzeniem 2V i o takim samym wyglądzie?

Pozdrawiam
Marek vel HaMar
Marek vel HaMar
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam ponownie
Wzmacniacze mocy m. cz. bateryjne na triodach nie były stosowane ze względu na wyjątkowo niską sprawność, a przede wszystkim ze względu na duże wymagane napięcie sterujące. Stosowano jednak wzmacniacze w. cz. pracujące w klasie C np. na DCC90.
Wzmacniacze mocy m. cz. bateryjne na triodach nie były stosowane ze względu na wyjątkowo niską sprawność, a przede wszystkim ze względu na duże wymagane napięcie sterujące. Stosowano jednak wzmacniacze w. cz. pracujące w klasie C np. na DCC90.
Ostatnio zmieniony śr, 10 czerwca 2015, 13:59 przez AZ12, łącznie zmieniany 1 raz.
Ratujmy stare tranzystory!
Mam chyba w zapasie 3S4T, ale wizualnie to nijak ona nie podejdzie. Zobaczymy. Przyznam, że przez te krótkie wieczory nic nie podziałałem. Stolarz dłubie przy skrzynkach i czekam cierpliwie.
- jacekk
- 1250...1874 posty
DL 25 

- zagore1
- 2500...3124 posty
Mam pytanie odnośnie zastosowania 4P1L jako wzmacniacza m.cz. w tym układzie. Czy to ma sens?
Jakie napięcie mam ewentualnie dać na s2 ( g2) 90V czy mniejsze- przez rezystor ( jaki ?)
Czy trzeba coś zmienić w tym układzie wzmacniacza?
Nie mam słuchawek, więc chciałbym podłączyć głośnik ( mam dwa do wyboru: z transformatorkiem do pionierka bateryjnego i z transformatorkiem pod CL4)
•Name: 4P1L;
•Type: pentode;
•Application: oscillation and power amplification up to 100MHz;
•Cathode type: oxide,direct heating;
•Envelope: glass;
•Mass, g: 35;
•Filament voltage, V: 2,1/4,2;
•Filament current, A: 0,65/0,325;
•Anode voltage, V: 150;
•Anode current, A: 0,06;
•Anode power, W: 7,5;
•Grid2 voltage, V: 150;
•Grid3 voltage, V: 0;
•Steepness, mA/V: 4,5-7,8;
•Microphonic noise, mV: 500;
•Socket type: rsh7.
Jakie napięcie mam ewentualnie dać na s2 ( g2) 90V czy mniejsze- przez rezystor ( jaki ?)
Czy trzeba coś zmienić w tym układzie wzmacniacza?
Nie mam słuchawek, więc chciałbym podłączyć głośnik ( mam dwa do wyboru: z transformatorkiem do pionierka bateryjnego i z transformatorkiem pod CL4)
•Name: 4P1L;
•Type: pentode;
•Application: oscillation and power amplification up to 100MHz;
•Cathode type: oxide,direct heating;
•Envelope: glass;
•Mass, g: 35;
•Filament voltage, V: 2,1/4,2;
•Filament current, A: 0,65/0,325;
•Anode voltage, V: 150;
•Anode current, A: 0,06;
•Anode power, W: 7,5;
•Grid2 voltage, V: 150;
•Grid3 voltage, V: 0;
•Steepness, mA/V: 4,5-7,8;
•Microphonic noise, mV: 500;
•Socket type: rsh7.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
O głośniku "pędzonym" z takiej lampy zapomnij, jeżeli 4P1L to tylko na słuchawki. Na początku tej strony, założyciel tematu pytał właśnie jaką lampę użyć do głośnika 

Pozdrawiam
Marek vel HaMar
Marek vel HaMar
- zagore1
- 2500...3124 posty
( Pytanie laika), No ale dla czego 4P1L tylko do słuchawek?, skoro 4P1L może pracować w miejsce AL1 , RES964 itd..HaMar pisze:O głośniku "pędzonym" z takiej lampy zapomnij, jeżeli 4P1L to tylko na słuchawki. Na początku tej strony, założyciel tematu pytał właśnie jaką lampę użyć do głośnika
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Najmocniej przepraszam, z rozpędu napisałem głupotyzagore1 pisze:( Pytanie laika), No ale dla czego 4P1L tylko do słuchawek?, skoro 4P1L może pracować w miejsce AL1 , RES964 itd..HaMar pisze:O głośniku "pędzonym" z takiej lampy zapomnij, jeżeli 4P1L to tylko na słuchawki. Na początku tej strony, założyciel tematu pytał właśnie jaką lampę użyć do głośnika

Pozdrawiam
Marek vel HaMar
Marek vel HaMar
- zagore1
- 2500...3124 posty
OK! A jak mam podłączyć tę siatkę s2??HaMar pisze:Najmocniej przepraszam, z rozpędu napisałem głupotyzagore1 pisze:( Pytanie laika), No ale dla czego 4P1L tylko do słuchawek?, skoro 4P1L może pracować w miejsce AL1 , RES964 itd..HaMar pisze:O głośniku "pędzonym" z takiej lampy zapomnij, jeżeli 4P1L to tylko na słuchawki. Na początku tej strony, założyciel tematu pytał właśnie jaką lampę użyć do głośnika. Gdzieś w głowie kołatała mi 2Ż27Ł i o niej pisałem. Oczywiście 4P1L z głośnikiem będzie działała.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Praktycznie to trzeba by policzyć cały transformatorowy stopień mocy m.cz. Gdzieś na Fonarze jest gotowy scenariusz. Co do S2, to oczywiście przez rezystor do Uazagore1 pisze:OK! A jak mam podłączyć tę siatkę s2??

A może, ktoś budujący wzmacniacze audio pomoże "na szybko".
Pozdrawiam
Marek vel HaMar
Marek vel HaMar
- zagore1
- 2500...3124 posty
prąd s2 to 10mA.HaMar pisze:Praktycznie to trzeba by policzyć cały transformatorowy stopień mocy m.cz. Gdzieś na Fonarze jest gotowy scenariusz. Co do S2, to oczywiście przez rezystor do Uazagore1 pisze:OK! A jak mam podłączyć tę siatkę s2??, jednak w Twoich danych 4P1L brak katalogowego prądu tej siatki.
A może, ktoś budujący wzmacniacze audio pomoże "na szybko".
prąd anodowy to 60mA
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... /2/206.pdf
http://balek.v.sweb.cz/radiotechnika/re ... hrpent.htm
Wołyń 1943. Pamiętamy!
A ja wykopałem w rupieciach CO257, tylko jeszcze nie wkładana do testera. Wargala podaje, że może śmigać w stopniu końcowym
.

Jak najbardziejstaku pisze:A ja wykopałem w rupieciach CO257...Wargala podaje, że może śmigać w stopniu końcowym.

Pozdrawiam
Marek vel HaMar
Marek vel HaMar