Przypadkiem okazał się detektorem FM.....

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

_idu

Przypadkiem okazał się detektorem FM.....

Post autor: _idu »

Chciałem sprawdzić możliwość superreakcji dla detekcji FM na cżestotliwości 10,7MHz. Trochę bez przemyślenia skleciłem coś co nie miało prawa działać (za małe pojemności międzylektrodowe lampy).
ale okazało się że ten układ jest demodulatorem FM.
Ba jakość dźwięku wysoka, czułość również. Sygnał pobierałem z radia Grundig gdzie pierwszy stopień p.cz. FM jest na triodzie ECC85 pracującej jako wzmacniacz w.c.z i pierwszy stopień wzmacniacza p.cz.
Po odłączeniu napięcia anodowego ale przy pozostawieniu żarzenia - demodulacja nadal jest, ale poziom sygnału m.c.z znacznie niższy a i jakość dźwięku gorsza. Dopiero odłączenie żarzenia sprawia że układ milknie.
Poziom sygnału m.cz. nie odbiega znacząco od tego co oferował detektor stosunku w opisanym wyżej radiu.
detektorfm.png
detektorfm.png (3.51 KiB) Przejrzano 1645 razy
Elementy L1 i C2 - obwód p.cz. z fltru 12x12. C2 = 82pF.
C1 - zaledwie 5,1pF!!!
C3 - 39pF
C4 - 3,3nF
R1 - 2MΩ
R2 - 27 - 51kΩ
L2 - dławik - nie znam indukcyjności ale to była spora cewka nawinięta koszykowo na rurce (z ferrytu??? nie wiem) o dużej liczbie zwojów (więcej niż np. cewka fal długich z anteny ferrytowej).
V1 - 1Ż29B

Prawdopodobnie cewka L2 jest zbędna Zamierzam w wolnej chwili potestować ten układ dalej...
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Przypadkiem okazał się detektorem FM.....

Post autor: AZ12 »

Witam

Czy możliwe jest zbudowanie takiego detektora z lampą EF80, EF183 lub PCF802?
Ratujmy stare tranzystory!
_idu

Być może. Tak proste ze warto zmontować i spróbować.
Na razie nie potrafię sobie wytłumaczyć jak to działa...
Awatar użytkownika
marekb
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: marekb »

Okazuje się, że nie przypadkiem. W "Radio" z 1956/11 znalazłem opis odbiornika UKF na lampach bateryjnych. Detektor superreakcyjny bardzo podobny.

Obrazek
_idu

Ale w "moim" układzie nie ma oscylacji w.cz.
Awatar użytkownika
marekb
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: marekb »

STUDI pisze:Ale w "moim" układzie nie ma oscylacji w.cz.
Nie bardzo rozumiem. Mógłbyś trochę wyjaśnić?
_idu

Podstawą pracy detektora superreakcyjnego są oscylacje w.cz. dławione oscylacjami relaksacyjnymi.
Pierwsze z nich czyli w.cz. nie mały szans zaistnieć w takim układzie (ukryty w pojemnościach wewnętrznych lampy dzielnik pojemnościowy - za mała pojemność za mała indukcyjność cewki - filtr p.cz. od radia tranzystorowego). Również nie bło drgań relaksacyjnych. Dlatego nie można go traktować jako detektora superreakcyjnego. Odłączenie napięcia anodowego i układ dalej prpzeprowadzał detekcję choć z niższą sprawnością.
MichałKob
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: MichałKob »

Może jest to "pulse counting receiver"? Działał by on być może tak: Kondensator sygnał p.cz. FM przedostaje się przez C3 na siatkę lampy, gdzie poddany zostaje jednopołówkowej detekcji między siatką a katodą lampy a następnie uśredniony w anodowym obwodzie RC. Dzięki niskiej wartości C3 uśredniona wartość "szpilek" zależeć będzie od chwilowej częstotliwości syg. wejściowego.
W trybie "bez anodowego" może sygnał (szpilki) przedostaje się z siatki na anodę przez pojemności międzyelektrodowe?
Podrzucę schemat (nie mój :) ), zainteresował mnie i będę go wykonywać (ponoć jeden stopień p.cz. można usunąć). Wzmacniacz p.cz. ma pasmo przenoszenia ok. 10-400kHz, superreakcyjny stopień przemiany ("Autodyne" cokolwiek to znaczy :wink: ) pracuje na częstotliwości bliskiej sygnałowi odbieranemu. Autor chwali układ za czułość i jakość dźwięku.
http://cool386.tripod.com/pcrx/pcrx.html
Załączniki
Radio pana Cool386
Radio pana Cool386
_idu

MichałKob pisze: superreakcyjny stopień przemiany ("Autodyne" cokolwiek to znaczy :wink: ) pracuje na częstotliwości bliskiej sygnałowi odbieranemu. Autor chwali układ za czułość i jakość dźwięku.
Nie nie może przy przeminie samodrgającej być superreakcji. Otrzymasz sieczkę a ni to co powinien dać mieszacz.

Mieszaczem sumacyjnym może być lampa pracująca jako detektor siatkowy albo anodowy. Obydwa układy pracują równie dobrze.
W podanym linku pracuje jako detektor siatkowy.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Witam ponownie.

Zbudowałem dzisiaj ten detektor na lampie EF80, siatkę trzecią lampy podłączyłem do masy. Zastosowane elementy:
C1 5pF ceramiczny płytkowy
C3 30pF ceramiczny płytkowy
C4 1nF KSF
R1 470kΩ
R2 62kΩ OWZ 1W
L2 -brak
filtr LC 10,7MHz z chińskiego radia znalezionego na śmietniku.

Układ zasiliłem napięciem 150V i został on podłączony do głowicy UKF z zwłok radia tranzystorowego Taraban. Jakość dźwięku jest bardzo dobra, choć w tle słychać przydźwięk sieciowy, którego poziom zależy od dostrojenia.
Skoro ten układ działa na takiej "śmieciowej" lampie to może on działać na niemal każdej lampie małej mocy, a być może nawet na tranzystorach.
_idu

Przydźwięk - tak, powstanie jak jest za małe tłumienie modulacji AM.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Czy detektor FM z pierwszego postu tego tematu nadaje się do odbiornika stereofonicznego tak jak detektor iloczynowy lub stosunkowy.
_idu

Tak, nadaje się bowiem nie ma sduperrekacji zakłócającej skłądowe MPX oraz nie ma zbyt niskiej częstotliwości pośredniej (stosowanej często z detektorami opartymi na zasadzie zliczania czasu trwani impulsów) która by silnie zniekształcała widmo sygnału MPX.
ODPOWIEDZ