Co tu się stało .
Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn
Co tu się stało .
Umie ktoś wyjaśnić do czego tu doszło z udziałem C804 ? Zasilacz Juli stereo prze chwilą wyjęty z radia . Julia stała przez 2 lata nie używana właśnie przez problemy z zasilaniem. Czyżby w 82 w Eltrze brakło BD135 CEMI i wsadzali dewizowego BD135 Telefunkena ?
Sprzedam radio Loewe Opta Bella 67
Sprzedam własny album MIEXES na oxl
Szczegóły na PW
Szczegóły na PW
Re: Co tu się stało .
Te kondensatory takie były,że dostawały zwarcia i przy dużym prądzie wytapiały się.Cienka,porowata ceramika
. 

-
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Czy obok tego BD jest elektrolit Iskry czy tylko mi się wydaje? Swoją drogą BD widywałem TFK w TV tranzystorowych, a tranzystory BU spotykałem ST.
Pozdrawiam,
A.
Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: CCH35, EBC33, 35Z4GT, 12K8GT, CL4
Tak iskry .
Szczegóły na PW
Szczegóły na PW
Zamówiłem Miflexy 47nF /250V wywalę z zasilacza wszystkie Cerady 47nF i nie powinno się to powtórzyć .
Szczegóły na PW
Szczegóły na PW
Wymieniłem te Cerady 47nF na Miflexy MKSE 47nF /. 250V
A także jeden kondensator w filtrze napięcia varicapowego ( też był tam 47nF Cerad ) na płytce przetwornicy . Napięcia zasilania są zgodne ze schematem . Zmierzyłem napięcie varicapowe względem masy - jest między 3,8V a 24,7V dla CCIR i 4V a 24,8 dla OIRT . Zakładam , że wzmacniacz p.cz i głowica są ok . Szum pojawia się przy włączaniu radia po czym znika i jest cisza . Zastanawiam się co jest przyczyną takiego zachowania .Sprzedam radio Loewe Opta Bella 67
Szczegóły na PW
Szczegóły na PW