Kupię oscyloskop

Ogłoszenia o poszukiwaniu lub kupnie elementów, urządzeń, sprzętu i literatury związanej z tematyką forum.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

MiloszW
50...74 posty
50...74 posty
Posty: 53
Rejestracja: czw, 5 kwietnia 2018, 12:19

Kupię oscyloskop

Post autor: MiloszW »

Kupię oscyloskop z pasmem przynajmniej 100 MHz, koniecznie z pamięcią, w kwocie do 700 złotych. Proszę o oferty pod tym postem (firma i model, cena, stan), odezwę się jeśli oferta będzie mi odpowiadała.

Awatar użytkownika
saico
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Posty: 2293
Rejestracja: pt, 12 lutego 2010, 11:00
Lokalizacja: W-wa
Kontakt:

Re: Kupię oscyloskop

Post autor: saico »

Szerokie pasmo, czyli nie do audio... może być ciężko.

alpher
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 238
Rejestracja: czw, 18 stycznia 2007, 03:50
Lokalizacja: Mississauga

Re: Kupię oscyloskop

Post autor: alpher »

Za 600 złociszów kupisz na Allegro 1014d, nówke.
Dupy nie urywa, ale na pewno lepciejszy niż jakieś taniochy po usb.
Ja osobiście kupiłem sobie Hanteka DSO2D15, ale jak chcesz zaoszczędzić, to DSO2C10 da się odblokować do maksymalnej wersji (prawie zawsze).

MiloszW
50...74 posty
50...74 posty
Posty: 53
Rejestracja: czw, 5 kwietnia 2018, 12:19

Re: Kupię oscyloskop

Post autor: MiloszW »

alpher pisze:
sob, 6 sierpnia 2022, 04:47
Za 600 złociszów kupisz na Allegro 1014d, nówke.
Nie ufam tego typu chińskim wynalazkom. Zbyt tanie jak na fabrycznie nowy sprzęt, aby mogło być dobre.

namor
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 206
Rejestracja: pt, 12 listopada 2004, 17:01

Re: Kupię oscyloskop

Post autor: namor »

MiloszW pisze:
sob, 6 sierpnia 2022, 12:07
alpher pisze:
sob, 6 sierpnia 2022, 04:47
Za 600 złociszów kupisz na Allegro 1014d, nówke.
Nie ufam tego typu chińskim wynalazkom. Zbyt tanie jak na fabrycznie nowy sprzęt, aby mogło być dobre.
Na Youtube jest masa filmów z różnymi testami obu modeli, warto się zapoznać, naprawdę czas się przekonać do Chińskiej elektroniki pomiarowej oczywiście przeznaczonej przede wszystkim DLA HOBBYSTÓW! Dzisiaj amator może mieć sprzęt pomiarowy o jakim dawniej mogłem pomarzyć, długo miałem stary oscyloskop Philips 3264 (4x100MHz), z ciekawości kupiłem Hantek DSO2D15 (2x150MHz + wbudowany generator arbitralny) i teraz nie mogę się nadziwić, że tyle lat się męczyłem z tym "staruchem". Popularny ze względu na cenę Fnirisi1014D ma "tragiczną" czułość wejść - 50mV/dz, Hantek ma 2 mV/dz.

Awatar użytkownika
Romekd
moderator
Posty: 5550
Rejestracja: pt, 11 kwietnia 2003, 23:47
Lokalizacja: Zawiercie

Re: Kupię oscyloskop

Post autor: Romekd »

namor pisze:
sob, 6 sierpnia 2022, 20:55
(...)
Popularny ze względu na cenę Fnirisi1014D ma "tragiczną" czułość wejść - 50mV/dz, Hantek ma 2 mV/dz.
Na tą bardzo wysoką czułość wejściową niektórych oscyloskopów cyfrowych można się czasem nabrać i później mocno rozczarować. Często podawana czułość na poziomie np. 500 μV stanowi jedynie chwyt marketingowy, gdyż w rzeczywistości poziom szumu wejściowego danego oscyloskopu jest na tyle duży, że praktycznie uniemożliwia wychwycenie nieokresowych zaburzeń w sygnale doprowadzonym do wejścia. Przez wykorzystanie niektórych funkcji oscyloskopu (przez np. wyświetlanie uśrednionych przebiegów) można nieco zniwelować szumy dla przebiegów okresowych, ale i tak ma się wrażenie, że te największe czułości są osiągane sztucznie (np. przebieg jest jedynie rozciągany w pionie, przez co traci na rozdzielczość - jest to taka prymitywna "lupa"). Poniżej kilka zrzutów ekranu z oscyloskopu RIGOL MSO5204 o czterech wejściach (kanałach), paśmie przenoszenia 200 MHz, próbkowaniu 8GSa/s na kanał, kosztującego obecnie w firmie Conrad 10 399,00 zł (brutto). Tak to wygląda przy ustawieniu czułości wejścia 500 μV/dz., przy którym to ustawieniu pasmo oscyloskopu jest automatycznie redukowane do 20 MHz (zwarte wejście oscyloskopu).
1_RigolDS1.png

Po zmniejszeniu czułości do poziomu 1 mV/dz. i obcięciu pasma powyżej 20 MHz obraz wygląda jak w załączniku poniżej.
3_RigolDS2.png

a tak wygląda ekran przy ustawieniu czułości 2 mV i poszerzeniu pasma do 200 MHz.
4_RigolDS3.png


Możliwości pomiarowe przy rozdzielczości przetworników równej 8-bitów też nie powalają precyzją...

Dla porównania obraz ze starego oscyloskopu Hameg HM407-2, którego wykorzystuję już od ponad 20 lat, ustawiona czułość wejścia to 1 mV:
5_Hameg.jpg


Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞

alpher
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 238
Rejestracja: czw, 18 stycznia 2007, 03:50
Lokalizacja: Mississauga

Re: Kupię oscyloskop

Post autor: alpher »

Panie Romku, proponuje obejzec sobie to video:
https://youtu.be/Znwp0pK8Tzk

Dave dosc dobrze wyjasnil czemu to cyfrowe oscyloskopy wydaja sie byc "noisy".

Awatar użytkownika
slawekmod
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1860
Rejestracja: czw, 14 stycznia 2010, 16:30
Lokalizacja: Warszawa/Ostrowiec Św.

Re: Kupię oscyloskop

Post autor: slawekmod »

Wracając do ogłoszenia, oscyloskop o paśmie 100MHz i pamięcią w 700zł jest raczej nie do kupienia. 50MHz już bardziej. Niedawno ktoś sprzedawał Siglenta 1072 za 699PLN https://allegrolokalnie.pl/oferta/oscyl ... k-nowy-l73 . Mam takiego i daje radę. Ale za 100MHz trzeba dać więcej.
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".

MiloszW
50...74 posty
50...74 posty
Posty: 53
Rejestracja: czw, 5 kwietnia 2018, 12:19

Re: Kupię oscyloskop

Post autor: MiloszW »

Mam ofertę na HP 54501A za 600 złotych, warto? 4x100MHz, ma pamięć, niestety tylko 10MS/s.

Awatar użytkownika
Krzysztof_M
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 421
Rejestracja: wt, 17 października 2006, 09:14

Re: Kupię oscyloskop

Post autor: Krzysztof_M »

Jak chcesz analogowy oscyloskop to kupujesz staroć, ale najlepiej z ostatnich lat produkcji takich urządzeń.
A jak chcesz cyfrówkę - to unikaj starych gratów - technika idzie do przodu, a w dziedzinie cyfrowej obróbki sygnału wręcz pędzi.

Zerknąłeś chociaż na pobór prądu przez ten oscyloskop HP 54501A?

https://www.testequipmenthq.com/datashe ... asheet.pdf

Power requirements: Voltage: 115/230 Vac, - 25% to + 15% 48 to
66 Hz. Power 350 VA maximum.


Taki cyfrowy oscyloskop ma dzisiaj sens jedynie jak kolekcjonujesz stare urządzenia pomiarowe. Takie jest moje zdanie.
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −

MiloszW
50...74 posty
50...74 posty
Posty: 53
Rejestracja: czw, 5 kwietnia 2018, 12:19

Re: Kupię oscyloskop

Post autor: MiloszW »

Krzysztof_M pisze:
ndz, 7 sierpnia 2022, 13:16
Zerknąłeś chociaż na pobór prądu przez ten oscyloskop HP 54501A?
Tak, niezbyt to dla mnie ważne. Nie używam oscyloskopu codziennie przez kilka godzin.
Krzysztof_M pisze:
ndz, 7 sierpnia 2022, 13:16
Taki cyfrowy oscyloskop ma dzisiaj sens jedynie jak kolekcjonujesz stare urządzenia pomiarowe. Takie jest moje zdanie.
Mógłbyś uzasadnić? Z tego co widziałem w internecie, nie jest zły. Potrzebuję takiego pasma do konstruowania i strojenia generatorów, nadajników, odbiorników itp, więc niska częstotliwość próbkowania nie będzie przeszkodą - próbkowanie w czasie ekwiwalentnym wystarczy, przecież to sygnały okresowe. Co do pamięci, to potrzebuję jej do pracy przy zasilaczach - pomiar czasu narastania i zaniku napięcia, czasu reakcji stabilizacji i zabezpieczeń, więc nie potrzeba mi dużej pamięci, z powodzeniem wystarczy to, co ten oscyloskop oferuje. Przy elektronice cyfrowej nie pracuję, a jeśli będę chciał zacząć, to kupię prosty analizator stanów logicznych na USB za kilkadziesiąt złotych.

Awatar użytkownika
Krzysztof_M
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 421
Rejestracja: wt, 17 października 2006, 09:14

Re: Kupię oscyloskop

Post autor: Krzysztof_M »

Mam na myśli wiek urządzenia - jest zrobione bardzo solidnie, ale nie jest wieczne, kolekcjonera to nie martwi, ale Ciebie tak, jeśli pójdzie kiedyś z dymem i nie dostaniesz części zamiennych do niego albo z drugiej ręki części będą kosztować krocie.
Gdy się chce używać wiekowych urządzeń to dobrą praktyką jest posiadanie dwóch egzemplarzy minimum aby mieć niestandardowe części zamienne.

Przed zakupem tego HP bardzo dobrze bym się upewnił czy jest sprawny (pewnie ma wbudowane jakieś auto testy) i czy był grzebany - a jeśli tak to dokładnie co i jak zostało naprawione.
Ale to moje zdanie :) Zatem podstawowa dobra rada brzmi: rób jak uważasz, uważaj jak robisz :)
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −

alpher
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 238
Rejestracja: czw, 18 stycznia 2007, 03:50
Lokalizacja: Mississauga

Re: Kupię oscyloskop

Post autor: alpher »

MiloszW pisze:
ndz, 7 sierpnia 2022, 12:54
Mam ofertę na HP 54501A za 600 złotych, warto? 4x100MHz, ma pamięć, niestety tylko 10MS/s.
Jezeli kolekcjonujesz sprzet pomiarowy to jak najbardziej, jak do "codzennego " uzytku to absolutnie odradzam. Nie chcesz FNIRSI-1014D, rozumiem, poczekaj wiec odluz troche wiecej i kup cos na ksztalt tego Hanteka DSO2D15 o ktorym wspominalem, nie pozalujesz. :D

MiloszW
50...74 posty
50...74 posty
Posty: 53
Rejestracja: czw, 5 kwietnia 2018, 12:19

Re: Kupię oscyloskop

Post autor: MiloszW »

alpher pisze:
pn, 8 sierpnia 2022, 22:49
jak do "codzennego " uzytku to absolutnie odradzam
Dlaczego?

alpher
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 238
Rejestracja: czw, 18 stycznia 2007, 03:50
Lokalizacja: Mississauga

Re: Kupię oscyloskop

Post autor: alpher »

A chocby dla komfortu uzytkowania i halasu! , te stare HPki potrafia grac na nerwach.
Dla gabarytow (nikt chyba nie ma nieograniczonej powierzchni), o poborze mocy ktos juz wspominal.
No i na koniec ta akurat seria HP jest wyjatkowo brzydka i raczej nieudana pod wzgledem tzw "interfejsu".

ODPOWIEDZ