Napęd UKF w Turandocie

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 4317
Rejestracja: śr, 19 listopada 2008, 15:18

Napęd UKF w Turandocie

Post autor: Tomek Janiszewski »

Wzorem Kolegi pytającego o ściankę Elektrita pytam o szczegóły rozwiązania napędu UKF w OR Turandot. Nabyłem je w minioną niedzielę na Wolumenie w stanie mocno sfatygowanym, i chciałbym upewnić się czy miał on rozdzielony napęd AM i FM, wzorem np. Klawesyna, ale z koncentrycznymi gałkami. Fotki będą pomocne, bowiem mam nadzieję że uda się dorobić taki element A może komuś on zbywa?

Z góry dziękuję
Tomek

Alek
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 1007
Rejestracja: wt, 2 października 2012, 08:40
Lokalizacja: Świat

Re: Napęd UKF w Turandocie

Post autor: Alek »

Radio tego typu naprawiałem na początku tego lata. Te napędy były rozdzielone. Zdjęć niestety wtedy nie zrobiłem.

Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 4317
Rejestracja: śr, 19 listopada 2008, 15:18

Re: Napęd UKF w Turandocie

Post autor: Tomek Janiszewski »

Ale oczywiście z osiami koncentrycznymi? Bo skala jest na szczęście cała, i otworu na drugie pokrętło nie ma. Pamiętasz może na czym trzymała się zewnętrzna ośka, bo na tej wewnętrznej nie ma rowka na zawleczkę. Pewnie tylko na gałce strojenia AM? Było drugie koło zamachowe na zewnętrznej osi?

Alek
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 1007
Rejestracja: wt, 2 października 2012, 08:40
Lokalizacja: Świat

Re: Napęd UKF w Turandocie

Post autor: Alek »

Niestety tego zupełnie nie pamiętam. Pamiętam tylko, że zakładałem linkę UKF-u.

Awatar użytkownika
Locutus
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1331
Rejestracja: sob, 4 sierpnia 2007, 23:09
Lokalizacja: LubLin

Re: Napęd UKF w Turandocie

Post autor: Locutus »

Mam takiego rupcia 'na wierzuchu'.
Jeżeli ma linkę to jutro wrzucę fotki...

Awatar użytkownika
Locutus
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1331
Rejestracja: sob, 4 sierpnia 2007, 23:09
Lokalizacja: LubLin

Re: Napęd UKF w Turandocie

Post autor: Locutus »

Niestety nie pomogę - myszy dorwały się również do linek :twisted:
TR.JPG

Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Posty: 2862
Rejestracja: sob, 17 stycznia 2004, 22:10
Lokalizacja: Zawiercie
Kontakt:

Re: Napęd UKF w Turandocie

Post autor: Boguś »

Nie wiem z czego one są ale chyba bardzo smaczne albo były baaardzo głodne bo w moim turandocie zjadły wszystkie kondensatory i to dosłownie.

Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 4317
Rejestracja: śr, 19 listopada 2008, 15:18

Re: Napęd UKF w Turandocie

Post autor: Tomek Janiszewski »

Locutus pisze:
śr, 13 października 2021, 11:22
Niestety nie pomogę - myszy dorwały się również do linek :twisted:
Linki to ja mniej więcej (nomen omen) rozgryzłem :wink: - na podstawie książki państwa Lewińskich. Zawarty tam przykładowy rysunek dotyczył najpewniej właśnie Turandota; wieczorem postaram się go wrzucić i może Ci się przyda. Teraz jednak pytałem o pozostałe elementy napędu, w szczególności czy istotnie są dwie koncentryczne osie, a jeżeli tak - to jak wygląda ta zewnętrzna, do strojenia UKF. Strojenie AM w moim egzemplarzu lepiej lub gorzej działało. Natomiast linka FM wisiała luźno, i pętały się na niej dwie(!) sprężynki. Nawet spróbowałem nawinąć ją na oś napędu AM, ale tak jak należało się spodziewać -oba napędy są niekompatybilne, choćby dlatego że koło na osi kondensatora strojeniowego jest o wiele większe niz na głowicy DEA.

Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 4317
Rejestracja: śr, 19 listopada 2008, 15:18

Re: Napęd UKF w Turandocie

Post autor: Tomek Janiszewski »

A oto moje fotki:
Wygląda na to że mysza zadowoliła się cewką anteny ferrytowej. Drobiazg.
Wygląda na to że mysza zadowoliła się cewką anteny ferrytowej. Drobiazg.
Chassis odsyfione tylko częściowo, linki założone na próbę.
Chassis odsyfione tylko częściowo, linki założone na próbę.
Linka napędu AM nawinięta tuż przy kole zamachowym, linka napędu FM - bliżej gałki. Czy jednak czegoś tu nie brakuje?
Linka napędu AM nawinięta tuż przy kole zamachowym, linka napędu FM - bliżej gałki. Czy jednak czegoś tu nie brakuje?
Schemat jakby od Turandota. Ale jakie były wymiary tulejki przewijającej linkę napędu FM?
Schemat jakby od Turandota. Ale jakie były wymiary tulejki przewijającej linkę napędu FM?

TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3935
Rejestracja: czw, 3 grudnia 2009, 00:01
Lokalizacja: Warszawa

Re: Napęd UKF w Turandocie

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Witam. Po 2 godzinach udało mi się rozebrać mojego Turandota. Tyle walczylem z wyjęciem przełcznika barwy tonu. Są dwie oddzielne linki. Na cieńszej ośce (AM) jest druga ośka tulejka (FM) o długosci 49.5 mm i średnicy zewnętrznej 10.2 mm na którą jest nawinięta linka, 2zw. Tulejka jest bez zabezpieczenia i swobodnie zsuwa się z cieńszej ośki. Na wszelki wypadek zrobiłem zdjęcia.

bratyslaw
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 358
Rejestracja: pt, 22 maja 2015, 09:04
Lokalizacja: Parczew

Re: Napęd UKF w Turandocie

Post autor: bratyslaw »

Ja też dla dobra zabytku rozebrałem swojego (15 minut :D). Takie fotki wystarczą?
IMG_20211013_221709.jpg
IMG_20211013_221655.jpg
IMG_20211013_221643.jpg
IMG_20211013_221635.jpg
IMG_20211013_221626.jpg

TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3935
Rejestracja: czw, 3 grudnia 2009, 00:01
Lokalizacja: Warszawa

Re: Napęd UKF w Turandocie

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Teraz dojrzałem Twoje zdjęcia Tomku. Brakuje u Ciebie wspomnianej tulejki FM. Masz odwrotnie nawiniętą linkę na ośkę AM. Z koła agregatu powinna wchodzić pod ośkę strojenia AM.

Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty
Posty: 6333
Rejestracja: sob, 2 kwietnia 2005, 21:42
Lokalizacja: Nizina Wschodnioeuropejska

Re: Napęd UKF w Turandot

Post autor: Thereminator »

Lekki OT, ale chciałbym zwrócić uwagę, że nie "w Turandocie" a "w Turandot" - od imienia księżniczki, tytułowej bohaterki opery Pucciniego. :wink:
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.

TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3935
Rejestracja: czw, 3 grudnia 2009, 00:01
Lokalizacja: Warszawa

Re: Napęd UKF w Turandocie

Post autor: TELEWIZOREK52 »

No to ja się pochwalę. Przed chwilą uruchomiłem moją Turandot. :lol:

Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 4317
Rejestracja: śr, 19 listopada 2008, 15:18

Re: Napęd UKF w Turandot

Post autor: Tomek Janiszewski »

Thereminator pisze:
śr, 13 października 2021, 22:38
Lekki OT, ale chciałbym zwrócić uwagę, że nie "w Turandocie" a "w Turandot" - od imienia księżniczki, tytułowej bohaterki opery Pucciniego. :wink:
Akurat gdy pisałeś swój post leciała ta opera w Jedynce :)

ODPOWIEDZ